fbpx
TRUDNOĆA

Šta trudnice treba da znaju o koronavirusu

Za sada se rizik ne čini veći nego za bilo koga drugog, ali istraživanje je malo i odnosi se samo na kasniji stadijum trudnoće.

Trudnice su često posebno podložne respiratornim infekcijama i, jednom zaražene, mogu postati ozbiljno bolesne, sa dugotrajnim posljedicama i za majku i za bebu.

Da li je to istina za novi koronavirus?

Fotto: getty images

Iako je do sada mali broj dostupnih informacija, čini se da trudnice nemaju veće šanse nego ostali da zahvate teške simptome koronavirusa. U analizi na 147 žena, samo 8 procenata imalo je tešku bolest, a 1 procenat je u kritičnom stanju, navodi se u izveštaju koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Prerano je da se saznaju posljedice po bebe ovih žena. Ali do sada, čini se da se novorođenčad koja su rođena od žena sa infekcijom, zdrava pri rođenju i bez virusa, pokazalo je istraživanje devet trudnica i njihovih beba objavljeno prošlog meseca u časopisu Lancet. “Srećom, nije bilo dokaza o vertikalnom prenošenju sa majke na dijete“, rekao je dr Wei Zhang, epidemiolog sa Univerziteta Northvestern i jedan od autora studije.

Foto: getty images

Ali kako je i sam Zhang napomenuo, studija je mala. I ne nudi nikakve tragove o uticaju infekcije na žene u ranijim fazama trudnoće. Groznica u ranoj trudnoći povezana je sa defektima pri rođenju i nekim razvojnim stanjima. A neki virusi mogu imati pogubne posledice za plod. Zika, na primjer, može dovesti do neobično male glave, a Ebola može biti smrtonosna.

Trend trudnica zaraženih Sarsom, najbližim rođakom novog koronavirusa, takođe nije uvjerljiv. U jednoj maloj studiji 12 trudnica iz Hong Konga koje su razvile Sars tokom epidemije 2003. godine, tri su umrle, a četiri od sedam žena koje su bile u prvom tromesječju imale su spontani pobačaj.

Dok studija Lancet na devet trudnica nije pronašla nikakve dokaze o virusu kod njihovih beba, u subotu, 14. marta, pokazalo se da je novorođenče pozitivno testirano na koronavirus u Velikoj Britaniji. Majka djeteta, koja je nekoliko dana prije rođenja odvedena u bolnicu u sjevernom Londonu sa sumnjom na upalu pluća, takođe je imala virus. Majka je pozitivno testirana u bolnici North Middlesex, u Enfildu, a rezultati su se pojavili poslije porođaja. Beba je testirana na Covid-19  nekoliko minuta nakon rođenja.

Razlog za optimizam

Foto: rochester regional helath

Statistika WHO-a o novom koronavirusu i Zhang-ova studija nude razlog za optimizam, ali podaci dobijeni od većeg broja slučajeva su presudni, kažu stručnjaci. “Znamo da ćemo imati mnogo trudnica sa koronavirusom, s obzirom na broj slučajeva”, rekla je dr Denise Jamieson, predsjednica ginekologije i akušerstva na Univerzitetu Emori. „Biće ključno da nadzorni sistemi prikupljaju informacije o stanju trudnoće.“

 

 

Ako se ispostavi da su žene u ranijoj fazi trudnoće izložene riziku, one će biti glavni kandidati za vakcinu.

Trudnice bi trebalo da preduzimaju iste mjere predostrožnosti kao i svi ostali, ali da ljekarima odmah saopšte ako osjećaju bilo kakve simptome, rekla je Jamieson.

Zaražene majke u Zhang-ovoj Lancet studiji bile su izolovane od svoje djece. Svih devet žena rodile su se carskim rezom da bi se smanjila izloženost novorođenčadi virusu.

Zhangovi saradnici u Vuhanu, epicentru epidemije, testirali su krv iz pupčane vrpce, briseve grla odojčadi, majčino mlijeko i amnionsku tečnost. “Nismo vidjeli nikakve dokaze za virus”, rekao je Zhang.

“Zdrava beba”

Foto: gulf news

U drugim izvještajima o zaraženim bebama, uključujući istraživanje o 10 novorođenčadi sa ozbiljnim komplikacijama, novorođenčad su ili testirana satima nakon što su se rodila ili su možda imala neposredan kontakt sa zaraženim majkama, jer ženama nije dijagnostikovan virus prije porođaja, kaže Zhang. “Ako imamo odgovarajuću izolaciju i strogi protokol, trebalo bi da su dobre šanse da imamo zdravo dijete”, rekao je.

Zhang je pažljivo naglasio da njegova studija nudi „dobre vijesti“ samo ženama u kasnoj trudnoći. “Ne znamo pravi uticaj virusa na žene u ranoj trudnoći”, rekao je.

Ako se ispostavi da su žene u ranijoj fazi trudnoće izložene riziku, one će biti glavni kandidati za vakcinu. Prvo veće ispitivanje za vakcinu očekuje se da započne kasnije ovog meseca, ali njegovi kriterijumi isključuju trudnice.

Njihova isključenost je pogodna za ovaj stadijum razvoja vakcine, rekla je dr Ruth Karron, vakcinolog sa Univerziteta Johns Hopkins i jedan od ko-lidera „Prevent“ smjernica za uključivanje trudnica u klinička ispitivanja. Da bi se vakcina ponudila trudnicama, naučnici prvo moraju da uravnoteže rizike i koristi; u ovom slučaju, rekla je ona, oba su nepoznata. Istraživači bi morali da znaju prirodu i raširenost bolesti kod trudnica, kao i sve potencijalno opasne neželjene efekte vakcine, kao što je groznica.

Ali kako istraživači saznaju više, istraživači bi trebalo da planiraju da uključe trudnice u kasnija ponavljanja studija, Karron je rekao: “Ovo prvo ispitivanje je upravo to – to je prvo ispitivanje.”

Izvor: nytimes.com

Ukoliko se nalazite u Crnoj Gori, pogledajte i preporuke direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, dr Ivana Đukića:

U prevenciji od koristi je i infografik sa bebac.com:

 

Foto: bebac.com

2 thoughts on “Šta trudnice treba da znaju o koronavirusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *