fbpx
TRUDNOĆA

Dr Bralić: savjeti za trudnice u vrijeme pandemije

Da li su trudnice rizična grupa?I šta se događa s plodom ako se majka razboli? Mnogo toga ne znamo, ali šta znamo do sada, podijelio je doktor Izet Bralić.

Među brojnim pitanjima koja se tiču ​​virusa su ona koja se odnose na prenošenje sa trudnice na plod i moguće posljedice.

Odgovore na ova pitanja doktor je dao u intervjuu za portal radija Petnjica:

A ovdje su i odgovori na najčešća pitanja trudnica:

1. Da li sam kao trudnica više izložena riziku od infekcije koronavirusom?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije trudnice svrstala u više rizičnu grupu .Ali ono što je sigurno ,trudnoća uključuje smanjenje imuniteta a to može povećati rizik od virusnih respiratornih infekcija, uključujući SARS-CoV-2. Osim toga, trudnice mogu pokazati povećan rizik od razvoja teškog oblika virusnih respiratornih infekcija.

2. Koji su znaci infekcije koronavirusom?

Najčešći simptomi uključuju povišenu temperaturu, kašalj i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može izazvati upalu pluća, jak akutni respiratorni sindrom, otkazivanje bubrega i smrt.

3. Ako sam pozitivna na korona virus: mogu li ga prenijeti na plod?

Foto: business-standard.

Trenutno nema dokaza o vertikalnom prenošenju, sa majke na ploda, u toku trudnoće.

Iz ograničenih podataka u literaturi nisu prijavljeni slučajevi prenošenja infekcije i drugih koronavirusa (MERS-CoV i SARS-CoV) s majke na dijete. Nedavni podaci o bebama rođenim majkama sa COVID-19 pokazuju da nijedna od njih nije pozitivna na testiranju.Virus nije otkriven kod ploda u krvi uzetoj iz pupčanika, niti u plodovoj vodi.

4. Ima li slučajevi trudnica s koronavirusom?

Foto: everyday health

Da, neke su trudnice zaražene koronavirusom, pa i kod nas. Tu su i vijesti o pozitivnoj ženi na koronavirusu koja se prije nekoliko dana rodila u bolnici u Piacenzi. Porođaj je protekao dobro, a testovi sprovedeni na novorođenčetu nijesu pokazali prisutnost virusa.

5. Što se događa ako se inficiram koronavirusom u ranoj trudnoći?

Kod nas nisu dostupni nikakvi podaci o efektima novog koronavirusa u ranoj trudnoći.

Zapaženi su slučajevi pobačaja u slučaju infekcije tokom trudnoće drugim srodnim koronavirusima [SARS-CoV i MERS-CoV], dok prisutnost visoke temperature tokom prvog tromjesečja trudnoće može povećati rizik od urođenih anomalija.

6. Blizu sam porođaja: kako da se porodim ?Prirodno ili carskim rezom?

Trenutna saznanja i stavovi preferiraju prirodni porođaj ako je žena pozitivna na koronavirus,a i moj lični stav je: prirodni porođaj nosi manje rizika da se virus prenese na novorođenče u odnosu na carski rez.

7. Pozitivna sam ,htjela bih dojiti svoje dijete: postoje li rizici?

Uputstva za porodilje za vrijeme koronavirusa

U ovom trenutku , naučni dokazi koje danas imamo na raspolaganju ,ne pokazuju prijenos virusa kroz majčino mlijeko.

U slučaju da je majka pozitivna ili misli da jeste, preporučuje se primjena mjera opreza tokom dojenja, kako se virus ne bi prenio uobičajenim putem, (vazduhom ,poljupcem,dodirom rukama), treba preduzeti sve potrebne mjere opreza da izbjegnete prenošenje virusa na vaše dijete, poput pranja ruku prije nego što ga dodirnete ,obavezna maska i rukavice dok dojite novorođenče.

Foto: istock

Obzirom da je kod nas u Crnoj Gori obavezan Bejbi frendli program (beba uz majku – „prijateljski prema mami, prijateljski prema bebi“) i podrazumijeva obavezan boravak majke i bebe u istoj sobi od porođaja pa sve do izlaska iz bolnice.

Kod korona pozitivnih majki je bezbednije novorođenče smjestiti odvojeno od majke (moj stav) u takvim slučajevima novorođenče hraniti iz bočice majčinim mlijekom,ili da babica donosi bebu na podoj nakon detaljne pripreme majke.

8. Da li će moja beba imati posljedica ,ako mu prenesem korona virus?

Foto: business insider

Na osnovu malog broja praćenih slučajeva te na osnovu iskustava sa ranijim respiratornim infekcijama imamo blagi rast prijevremenih porođaja i manja tjelesna težina na rođenju.

Međutim, nije jasno da li su te posljedice bile povezane sa infekcijom majke ,njenim psiho- fizičkim stanjem ,strahovima i podsvjesnom željom da što prije ,,udalji svoju bebu iz bolesnog organizma”.

Direktni negativni učinak na bebu do sada nije zapažen.

Izvor: radiopetnjica.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *