fbpx
MENOPAUZA

Valunzi nisu šala- sedam razloga zašto

Valunzi su pojava sa kojom se pripadnice ljepšeg pola susreću u menopauzi, a 80% žena su zbog neželjenih efekata tog simptoma bile potpuno iznurene.

Fotografija: wellbeingofwomen
Valunge izazivaju niski i promjenljivi nivoi estrogena, a nastaju u trenucima kada se krvni sudovi u blizini kože nepotrebno prošire. To dovodi do crvenila i znojenja koje biste u normalnim uslovima iskusili tokom napornog vježbanja.Iako nekim ljudima sve to zvuči smiješno, valunzi uopšte nisu šala za ženu koja prolazi kroz menopauzu. Kako bi podigle svijest o ovom simptomu, tri žene su za “Huffington Post” objasnile zbog čega se valunzi moraju shvatiti ozbiljno.

POGAĐAJU OKO 75% ŽENA

U današnje vrijeme se smatra da postoji 34 neželjenih efekata menopauze, a najčešće su to valunzi.

“Valunzi pogađaju oko 75% žena koje su u menopauzi”, objasnila je za“Huffington Post” Dajen Denzibrink (Diane Danzebrink), savjetnica za menopauzu i osnivačica WEB stranice “Menopause Support”.

Foto: Image Point Fr / Shutterstock

MOGU DOMINIRATI VELIKIM DIJELOM VAŠEG ŽIVOTA

Prosječna starosna dob za menopauzu u Ujedinjenom Kraljevstvu je 52 godine, iako se u 1% slučajeva ta pojava javlja i prije četrdesete, te kod 0,1% žena prije tridesete godine.

Doktorica Helen Veberli (Helen Webberly) naglašava da se to ne dešava u kasnijim godinama.

“U današnje vrijeme, mnoge žene su tek na pola svog životnog vijeka kada se suoče sa menopauzom”, objasnila je doktorica Veberli.

Menopauza se često gleda kao “bljesak” koji utiče na žene nekoliko mjeseci. Međutim, baš kao i pubertet, i menopauza može imati frustrirajuće efekte godinama.

Iskustvo svake žene je drugačije, a dužina, regularnost i jačina valunga mogu mnogo da variraju. Neke žene ih imaju nekoliko godina, kod drugih je to problem koji traje mnogo duže, a valunzi mogu biti slabiji i neredovni, kao i redovni i iscrpljujući, objasnila je doktorica Helen.

Foto: Image Point Fr / Shutterstock

JAVLJAJU SE BEZ POSEBNOG RAZLOGA

Ne postoji neki okidač za valunge, oni se mogu pojaviti bez ikakvog razloga i veoma ih je teško kontrolisati.

Džejn Helem (Jane Hallam) danas ima 51, a valunge je dobila sa 48 godina i naglašava da joj je teško da se bori sa nepredvidljivošću simptoma.

Izlazite van i razmišljate da li ćete imati valunge u javnosti ili ne. To je rast temperature zbog kojeg se osjećate kao da će u vašem tijelu proraditi vulkan. Valunzi su jako neugodni zato što vam je u jednom trenutku veoma vruće, a zatim vam je jako hladno i mokri ste bez ikakvog upozorenja, izjavila je Džejn.

Foto: Rob Bayer / Shutterstock

ZBOG NJIH ĆETE IMATI POTREBU DA STALNO MIJENJATE ODJEĆU

Pogrešno je shvatanje da su valunzi samo talasi vrućine, zato što oni mogu izazvati i pojačano znojenje. Džejn je upozorila na poteškoće koje to može donijeti zaposlenim ženama.

Žene koje imaju valunge tokom dana sa sobom uvijek moraju nositi rezervnu odjeću. Kao što možete i zamisliti, to je poprilično neprijatno i iscrpljujuće na poslu, izjavila je Džejn.

MOGU BITI TOLIKO JAKI DA ĆETE MORATI PRESTATI DA RADITE

Ponekad nošenje rezervne odjeće i presvlačenje u toaletu na poslu nije idealno rješenje. Dajen se u savjetovalištu susretala sa ženama koje su odlučile da daju otkaz zbog ozbiljnosti svojih simptoma.

Foto: SpeedKingz / Shutterstock

MOGU UTICATI NA KVALITET SNA

Valunzi nisu problematični samo na radnom mjestu, već i kod kuće, zato što utiču na san što dovodi do umora i iscrpljenosti. Zbog noćnog znojenja ćete svakodnevno morati da mijenjate posteljinu. Džejn je zbog nedostatka sna loše funkcionisala tokom dana.

“U početku je to uticalo na moju koncentraciju tokom dana, a noću sam se budila zbog hladnoće i jakog znojenja. Stalno sam mijenjala posteljinu, uključujući i navlaku za madrac zato što je sve bilo mokro od znoja”, izjavila je Džejn.

MOGU DA UTIČU I NA VAŠU VEZU

Manje očigledan uticaj valunzi i noćno znojenje mogu imati na vezu zato što žene tada ne žele biti intimne sa partnerom i frustrirane su.

Za žene koje se bore sa valunzima bilo koji oblik fizičkog kontakta može biti veoma neprijatan i dovesti do toga da se njihovi partneri osjećaju odbačeno, a naročito ukoliko dođe i do prekida komunikacije, objasnila je Dajen i dodala: Nije neobično da je ženama teško da govore o tome šta se dešava, čak i sa partnerima i porodicom, djelimično zato što ni one same to ne razumiju.

Izvor: lolamagazin.com

5 thoughts on “Valunzi nisu šala- sedam razloga zašto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *