fbpx
MENOPAUZA

Šest efekata menopauze na tijelo

Kod nekih žena menopauza može biti dobrodošla faza u njihovim životima. Prosjek godina u kojem se pojavljuje je 51. godina, a menopauza znači da su vam ciklusi potpuno prestali najmanje 12 mjeseci.

Ukupno, menopauza može trajati u prosjeku sedam godina. Ponekad se može zadržati i duže.

Osim odsustva menstruacije, menopauza uključuje čitav niz efekata na organizam. Neki od njih mogu biti neprijatni (zdravo, valunzi), Dok drugi mogu ostati nezapaženi.

Foto: medicalnewstoday

Saznajte tačno kako menopauza može da utiče na vaše tijelo, kao i neke od najčešćih simptoma.

Efekti menopauze na tijelo

Estrogen i progesteron su primarni ženski hormoni povezani sa reprodukcijom. Kada funkcija jajnika opada sa godinama, ovulacija se ne javlja redovno. To dovodi do nepravilnog ili propuštenog ciklusa.

Na kraju, jajnici prestaju da ovuliraju, a menstruacije se potpuno zaustavljaju. Ovo rezultira nižim nivoima proizvodnje estrogena i progesterona od strane vaših jajnika.

Foto: grupohpa

Zvanično ste ušli u menopauzu kada imate 12 propuštenih menstruacija zaredom. Ova prirodna faza života obično počinje oko sredine 40-tih do sredine 50-ih i može trajati nekoliko godina.

Dok menopauza znači da nemate više menstruaciju i da više ne možete da zatrudnite, smanjenje estrogena takođe ima nekoliko drugih efekata na tijelo.

Reproduktivni sistem

Iako se vaš ciklus može mijenjati tokom poslednjih nekoliko godina tokom perimenopauze, tehnički niste pogodili menopauzu sve dok se vaš mjesečni ciklus nije potpuno zaustavio. To znači da vaše tijelo prestaje da proizvodi jaja za oplodnju.

Bez prolijevanja neoplođenog jaja svakog mjeseca, nema više menstruacije.

Menopauza može uticati i na druge djelove reproduktivnog sistema. Kada više ne prolazite kroz mjesečne cikluse, možda nećete imati nikakvo zadebljanje cervikalne sluzi prema sredini ciklusa, simptom koji često označava ovulaciju.

Foto: meridienresearch

Ukupna vaginalna suvoća i nedostatak libida mogu se pojaviti i kod menopauze, ali to ne mora biti trajno. Može vam pomoći lubrikant bez recepta.

Ovo je veza-izmedju-menopauze-i-bolnog-seksa-dispareunije

Vaš ginekolog takođe može da vam pomogne da nađete druge načine da povećate seksualnu želju ako doživite ovaj efekat od menopauze.

Sistem žlijezda sa unutrašnjim lučenjem

Endokrini sistem uključuje hormone odgovorne za reprodukciju. To uključuje hormone koji se odnose na menopauzu, ili u ovom slučaju, nedostatak istih: estrogen i progesteron.

Via Giphy

Valunzi su među najavama o efektima menopauze. Do njih dolazi zbog nedostatka estrogena. Mogu trajati i nekoliko godina nakon menopauze.

Napadu vrućine  izazivaju iznenadnu toplotu, zajedno sa ispranom kožom i znojenjem. Mogu se iznenada pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. Mogu trajati samo nekoliko sekundi ili nekoliko minuta.

Promjene u načinu života su izuzetno važne u spriječavanju i upravljanju valunzima. Ovo može uključivati izbjegavanje kofeina i toplih napitaka.

Vjezbanje-olaksava-napade-vrucine-u-menopauzi

Tehnike svjesnosti, kao što su meditacija i hipnoza, takođe mogu pomoći u ublažavanju valunga.

Menopauza uzrokuje da vaše tijelo rezerviše energiju više, što znači da nećete sagorijevati kalorije i masti tako lako. To može dovesti do povećanja težine. Žene u menopauzi su takođe sklonije da dobiju na težini oko svog trbuha.

Pročitajte kako-da-izgubite-visak-kilograma-u-menopauzi-i-da-ga-ne-povratite

Nervni sistem

Menopauza može da utiče na vaše opšte raspoloženje. Možda ćete se jednog dana osećati srećnom i sličnom sebi, a zatim sledećeg suprotno.

Takođe možete iskusiti promjene raspoloženja koje izazivaju razdražljivost. Važno je da posjetite svog ljekara ako nastavite da osjećate anksioznost ili depresiju posle nekoliko nedjelja. Menopauza može biti pokretač pouzdanog izvora za depresiju.

Ovo su: nacini-za-smanjenje-stresa-u-menopauzi

Foto: naturalform

Spavanje takođe može biti izazov tokom menopauze. Pad estrogena može prouzrokovati valunge i noćno znojenje koje vas drži budnom. Ovi efekti takođe otežavaju spavanje.

Iz nepoznatih razloga se kaže da menopauza utiče na pamćenje. Gubitak pamćenja je češći sa godinama, ali je nejasno da li postoji striktna veza u menopauzi ili da li postoji neki drugi osnovni uzrok.

Kardiovaskularni sistem

Estrogeni vrše kardioprotektivni efekat na organizam i niži nivo estrogena može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Niži nivoi estrogena takođe utiču na holesterol u tijelu, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Vaš ljekar može preporučiti terapiju za zamjenu hormona kako bi se spriječile neke od ovih promjena.

Skeletni i mišićni sistemi

Menopauza uzrokuje gubitak gustine vaših kostiju. To može povećati rizik od fraktura kostiju. Žene u menopauzi su takođe izložene većem riziku od razvoja osteoporoze.

Foto: webmd

Gubitak mišićne mase tokom menopauze može se javiti i većom brzinom nego ranije. Vaši zglobovi takođe mogu postati kruti i bolni. Redovna vježba može pomoći da se smanji gubitak gustine kostiju i mišićne mase. Takođe može smanjiti simptome bola u zglobovima.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *