fbpx
MENOPAUZA

Načini za smanjenje stresa u menopauzi

Menopauza treba da bude period u kojem ćete se posvetiti sebi, zdravlju i načinu kako da u novom dobu budete srećna i zadovoljna žena – ovih pet načina pomažu da smanjite stres!

Mnoge žene u menopauzi zbog fizičkih i psiholoških promjena doživljavaju stres, ali situacija nije toliko negativna kako nam izgleda, piše Lovesensa.

Foto: iStock

Hormonske promjene u menopauzi često uzrokuju stres, anksioznost, osjećaj depresije i izolovanosti. Promjene na tijelu, višak kilograma, strah od promjene – sve to uzrokuje gubitak samopouzdanja i nezadovoljstvo, ali na prirodan način i uz promjenu nekoliko navika, svaka žena može napraviti svoj mali antistres program tokom menopauze i vratiti dobro raspoloženje.

Kada ste pod stresom vaše tijelo luči dva hormona, kortizol i adrenalin. Ovi hormoni nastaju u dijelu endokrinog sistema, odnosno stvara ih nadbubrežna žlijezda. U menopauzi jajnici slabije luče estrogen i progesteron, pa dolazi do određenih promjena u tijelu. Stres zbog dobijanja kilograma, loših rezulatata na poslu, slabe koncentracije i loših partnerskih odnosa, podstiče lučenje koritzola koji smanjuje već smanjenje zalihe progesterona u tijelu.

Simptomi koji ukazuju na povišen nivo kortizola su: nesanica, nedostatak energije, česte prehlade, potreba za nezdravom i brzom hranom, problemi sa varenjem i nadimanje stomaka, gojaznot (najčešće taloženje masnih naslaga oko struka), smanjenje želje za seksom, loše raspoloženje i pojačani bolovi.

Stres može negativno da utiče na zdravlje, a svaka stresna situacije ili napad panike može biti okidač za ozbiljna oboljenja. Stručnjaci predlažu pet jednostavnih tehnika koje pomažu da se žene u menopauzi oslobode stresa i tenzije.

1. Izbjegavajte šećer

Regulišite način ishrane tako što ćete smanjiti konzumaciju šećera, jer veliki unos šećera uzrokuje lučenje kortizola.

Foto: Hoang Do from Pexels

Kada pojedete parče torte ili popijete zaslađenu kafu, nivo šećera u organizmu se poveća, a onda tijelo počinje da luči krtizol kako bi se šećer vratio u normalu.

2. Antistres tehnike

Vježbe disanja – udahnite duboko, zadržite dah na par sekundi, a zatim izdahnite.
Relaksacija i meditacija – sjednite, zatvorite oči i pet minuta se koncentrišite samo na disanje.

Šetnja – osim što je odlična za kondiciju i prevenciju od gojaznosti, hodanje pomaže da smanjimo stres i pronađemo unutrašnji mir.

3. Promjena načina ishrane

Foto: Pexels

Tokom menopauze mnoge žene dobiju višak kilograma, zato obratite pažnju na nove potrebe vašeg organizma kako biste sačuvali zdravlje. Stručnjaci preporučuju da:

  • izbacite iz jelovnika nezdravu i brzu hranu, a ubacite što više povrća
  • jedite namirnice koje sadrže proteine (riba, orašasti plodovi, jaja, mahunarke) – pomažu da duže ostanete siti i smanjite apetit
  • izbjegavajte prerađenu hranu i počnite da jedete domaću kuvanu hranu
  • izbjegavajte namirnice koje sadrže puno šećera i ugljenih hidrata

Menopauza zahteva promenu jelovnika – evo sta-da-jedete-a-sta-da-izbjegavate-u-menopauzi

4. Vježbanje

Foto: get the gloss

Osim šetnje, pokušajte da se bavite nekom fizičkom aktivnošću jer ćete tako najlakše izbaciti negtivnu energiju. Ako vam je klasično vježbanje monotono, onda upišite kurs plesa, plivajte ili trenirajte neke borilačke vještine, a stručnjaci najčešće ženama u menopauzi preporučuju jogu i pilates.

5. Pišite dnevnik

Svakog dana zapišite svoja osjećanja. Sve ono što osjećate, a ne želite sa drugima da podijelite, prenesite na papir. Tako ćete se oslobodite dijela negativnih emocija, a nakon što pročitate šta ste napisali lakše ćete pronaći rješenje za svoj problem. Na ovaj način shvatićete da li ste sebi najbolji prijatelj ili neprijatelj i postaćete svesni šta treba da promenite.

Ukoliko stres i loše raspoloženje tokom menopauze traje dugo i svakodnevno gubite volju, onda je najbolje potražiti pomoć stručnog lica koji će vam pomoći da ponovo pronađete put do psihičkog zdravlja i sreće.

Izvor: lovesensa.rs

4 thoughts on “Načini za smanjenje stresa u menopauzi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *