fbpx
MENOPAUZA

Estrogen i vitamin D mogu zaštititi metaboličko zdravlje posle menopauze

Nakon dokaza da estrogen i vitamin D zajedno rade na promociji zdravlja kostiju, nova istraživanja iz Kine sada sugerišu da bi mogla takođe pomoći da spriječe metabolički sindrom kod žena u postmenopauzi.

Metabolički sindrom je grupa faktora rizika – poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska i visokog šećera u krvi – koji povećavaju vjerovatnoću da će osoba razviti dijabetes tipa 2, srčane bolesti, moždani udar i druga stanja.

Foto: marcellepick.com

Nedavna studija, koja je objavljena u časopisu Menopause, istraživala je nivo estrogena i vitamina D i njihovu povezanost sa metaboličkim sindromom u grupi žena u postmenopauzi na jugu Kine.

Autori zaključuju da nalazi “sugerišu sinergističku ulogu” za nedostatak vitamina D i estrogena u metaboličkom sindromu kod kineskih žena u postmenopauzi.

Sveukupno je u studiji učestvovalo 616 žena u postmenopauzi. Njihova starosna dob varirala je od 49 do 86 godina, a niko na početku prikupljanja podataka nije uzimao estrogene ili vitamine D.

Istraživači su izmjerili nivoe estradiola u krvi u žena, najjačeg hormona estrogena, i vitamina D, kao i faktora rizika za metabolički sindrom.

Rezultati studije

Tim je pronašao “pozitivnu povezanost” između vitamina D i estradiola. Drugim rečima, žene sa nižim nivoom vitamina D obično su imale niži nivo estradiola, a žene sa višim nivoom vitamina D takođe su imale viši nivo estradiola.

Istraživači su takođe analizirali koji su faktori metaboličkog sindroma najbliže korelaciji sa vitaminom D i estradiolom. Otkrili su da:

  • Viši nivo vitamina D obično prati povoljnije mjere krvnog pritiska, glukoze u krvi i lipida.
  • Niži nivoi estradiola obično prate manje povoljne mjere krvnog pritiska, holesterola i triglicerida.
Foto: ndnr.com

Pored toga, analiza je pokazala da žene sa nedovoljnim nivoom vitamina D i estradiola imaju veću vjerovatnoću da imaju metabolički sindrom nego žene sa dovoljnim nivoom.

U drugoj analizi, koja je uključivala rangiranje žena prema nivou vitamina D, istraživači su otkrili da nizak estradiol povećava rizik od metaboličkog sindroma kod žena koje imaju nedovoljno vitamina D.

Procjena metaboličkog sindroma

Foto: hawaiipacifichealth.org

Metabolički sindrom sadrži pet faktora rizika: centralnu gojaznost, visoke trigliceride, nizak nivo holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL), visok krvni pritisak i povišenu glukozu u krvi.

Za procjenu statusa metaboličkog sindroma u nedavnoj studiji, tim je koristio kriterijume iz definicije Međunarodne dijabetesne federacije (IDF) iz 2006. godine.

Definicija IDF-a iz 2006. godine kaže da se metabolički sindrom sastoji od centralne gojaznosti plus bilo koja dva od ostala četiri faktora.

Centralna gojaznost znači da postoji previše masnoće oko stomaka, što može povećati rizik od srčanih bolesti u većoj mjeri nego previše masnoće u ostalim djelovima tijela, kao što su kukovi.

Za centralnu gojaznost kod kineskih žena, IDF 2006 standard definiše da je to struk jednak ili veći od 80 centimetara (cm) ili 31,5 inča (in). Za bijele žene u Sjedinjenim Državama ova bi mjera bila veća od ili jednaka 88 cm ili 34.6 inča.

Za ostala četiri faktora rizika, kriterijumi za IDF 2006 koji su istraživači koristili bili su:

  • nivo triglicerida u krvi od 150 miligrama po decilitru (mg / dl) ili više, ili na tretmanu visokih triglicerida
  • HDL holesterol ispod 50 mg / dl ili je na tretmanu visokog HDL holesterola
  • krvni pritisak jednak ili veći od 130/85 milimetara žive ili se nalazi na tretmanu visokog krvnog pritiska
  • natašte glukoze u krvi na 100 mg / dl ili veće ili u toku tretmana dijabetesa

HDL holesterol pomaže krvi da izbaci holesterol iz arterija. Premalo može povećati rizik od srčanih bolesti.

Natašte sa glukozom u krvi od 100 mg / dl može biti rani znak dijabetesa, što sa svoje strane može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Veliki problem u zdravstvu

Metabolički sindrom je važno javno zdravstveno pitanje. Prema istraživanju JAMA iz 2015. u SAD-u, oko 35% odraslih i polovina starijih od 60 godina i starijih imali su metabolički sindrom tokom 2011–2012.godine

Via Giphy

Doktorica JoAnn Pinkerton, izvršna direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu, kaže da studija pokazuje da se čini da nizak estrogen povećava rizik od metaboličkog sindroma kod žena u postmenopauzi sa nedovoljnim nivoom vitamina D.

Napominje da “Endokrino društvo preporučuje nivo vitamina D od 30 [nanograma po mililitru] za žene u postmenopauzi.”

“Da li adekvatni nivoi vitamina D poboljšavaju nonskeletalne kardiovaskularne bolesti kularna ili kognitivna korist ostaje predmet rasprave, a odgovori čekaju slučajne podatke kliničkih ispitivanja.” Dr. JoAnn Pinkerton

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *