fbpx
MENOPAUZA

Da li vas menopauza čini nervoznijim?

Tačno je da nizak nivo estrogena i progesterona može prouzrokovati promjene raspoloženja, ali to nije jedini faktor koji može izazvati anksioznost.

Foto: harvard health

Jedna od čitateljki nam je poslala sledeće pitanje: Od kada sam započela menopauzu, postajem sve više anksiozana. Prijateljica mi je rekla da bi to moglo biti uzrokovano niskim nivoom estrogena. Koja je veza između moje anksioznosti i menopauze?

Odgovor psihologa:

Menopauza je životna promjena koja može prouzrokovati nepredvidive emocije. I iako je tačno da je pad estrogena i progesterona možda odgovoran za promjene raspoloženja poput depresije i razdražljivosti, hormonalne promjene nisu jedini odgovorni za skok anksioznosti – što može i biti razlog zašto ste zabrinuti zbog „promjene“.

Za neke žene, nemogućnost rađanja djece može izazvati osećaj tjeskobe i gubitka, posebno ako su se u prošlosti suočavali sa izazovima plodnosti ili gubitkom trudnoće.

Menopauza se takođe često utišava u našoj kulturi, što znači da mnoge žene ne razgovaraju otvoreno kroz šta prolaze, čak ni sa najbližim prijateljima. Osećaj samoće tokom ove životne tranzicije takođe može pogoršati simptome anksioznosti i depresije.

Foto: splash

Velike životne promjene takođe mogu da utiču na vašu sliku o sebi. Zbog toga priče žena u sličnim godinama mogu pomoći u uklanjanju negativnih emocija koje okružuju ovaj hormonski tobogan.

Ako se ne osećate ugodno da se otvorite prijateljima ili ne znate da neko prolazi kroz istu stvar, zatražite pomoć od svog ginekologa ili drugog zdravstvenog radnika.

Foto: hanpicked

Ako živite u ruralnom ili udaljenom području, možete pokušati da se povežete preko interneta sa terapeutom ili da pronađete privatnu grupu za podršku na društvenim mrežama poput Reddita ili Facebook-a.

Dosta odmora, vježbanja i uravnotežene ishrane takođe može držati anksioznost povezanu sa menopauzom pod kontrolom.

Možete li zatrudnjeti nakon menopauze?

Neki se odlučuju za akupunkturu koja pomaže u upravljanju njihovim simptomima, kao i za hormonske terapije na recept.

Šta god da odaberete, razgovarajte sa svojim ljekarom o svojim problemima, kako bi bili svjesni da imate anksioznost i da osjećate da je to povezano sa menopauzom.

Načini za smanjenje stresa u menopauzi

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *