fbpx
SEKS

Da li možete da imate seks u menstruaciji? Prednosti i mane seksa tokom ciklusa

Seks u toku ciklusa ima svoje prednosti i nedostatke. Naučite sve o njima i pronađite neke stručne savjete o tome kako se seksati u menstruacije u našem najnovijem članku. I zapamtite: još uvijek možete da ostanete u drugom stanju!

Da li je u redu da se seksate dok ste u ciklusu?

Tokom vaše reproduktivne godine, dobićete ciklus otprilike jednom mjesečno. Osim ako vam ne uzrokuje nelagodu i bol, nema razloga da izbjegavate seks tokom cillusa. Bezbjedno je za oba partnera.

Seks u menstruaciji je potpuno siguran, iako ponekad može biti neuredan. Međutim, kao i sve ostalo što uključuje vaš ciklus, morate se pripremiti. Uvijek je dobra ideja da kažete svom partneru o vašoj situaciji da biste izbjegli nepripremljenost.

Ako koristite tampone, izvadite ih i stavite peškir na krevet, jer vaš ciklus može uzrokovati malu scenu zločina na vašoj posteljini. Možete čak biti i kreativni i zajedno uživati u tuširanju.

Imajte na umu da i dalje morate da koristite zaštitu kada imate seks tokom svog ciklusa. Više ste podložni polno prenosivim bolestima, a trudnoća je i dalje na listi mogućnosti. Budite sigurni da koristite odgovarajuću metodu kontrole rađanja. Poštujte svoje tijelo i ostanite sigurni sa svojim partnerom.

Prednosti seksa u menstruaciji

Seks tokom vaše menstruaciju ima nekoliko prednosti, uključujući:

 • Olakšanje od menstrualnih grčeva. Kada imamo menstrualne bolove, posežemo za našim ljekovima. Ali postoji nešto još bolje i prirodnije da nas oslobodi bola – orgazam. Kada doživimo orgazam, mišići našeg uterusa se takođe kontrahuju. Onda opuštaju i donose nam olakšanje od menstrualnih grčeva. Štaviše, orgazmi mogu osloboditi endorfine koji nas čine srećnim.
 • Manje potrebe za lubrikantoom. Uvođenje lubrikanta u vašu spavaću sobu može rezultirati boljim seksom. Srećom, kada imate seks u ciklusu, krv djeluje kao prirodni lubrikant. Ovo je jedna od najboljih prednosti seksa dok ste u menstruaciji, jer mnogi ljudi nemaju toliko lubrikanta od uzbuđenja koliko žele. Kada imate ciklus, to je samo dodatna tečnost u genitalijama da bi se stvari učinile boljim.
 • Kraći ciklusi. Seks može skratiti menstruaciju. Kontraktiranje materice tokom orgazma može ubrzati period vađenja uterine.
 • Još ugodniji seks. Za mnoge žene seks u toku ciklusa može biti još ugodniji od seksa u drugim mjesecima u mjesecu. To je zbog promjena libida koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa, kao posledica hormonskih fluktuacija.
 • Smanjene glavobolje. Prema studiji iz 2013. godine objavljenoj u Cephalalgiji, seksualni odnosi na određeni period mogu smanjiti bol migrene i glavobolja kod nekih žena.

Seks u toku ciklusa: moguće posledice

Iako seks u vašem ciklusu ima mnogo prednosti, ima i nekoliko mana:

 • Može biti neuredno. Kada imate seks u svojoj menstruaciji, stvari mogu postati neuredne. Uvijek postoji šansa da se na vas, na vašeg partnera, i na posteljini nađe krv. Ovo može biti dodatno zabrinjavajuće ako imate veliki protok. Štaviše, možda ćete se brinuti o neredu koji može oduzeti svu zabavu seksu.
 • Rizik od polno prenosivih bolesti (PPB). Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, seks u vašem ciklusu povećava rizik od dobijanja ili prenošenja PPB, kao što je HIV. Virus može biti prisutan u krvi. Iz tog razloga, lJekari snažno podstiču korišćenje kondoma da bi se smanjio ovaj rizik.
 • Možda ima neugodan miris. Menstrualna krv može često imati neugodan miris. Iako se u trenutku zanosa vi i vaš partner možda ne fokusirate na miris, uvijek morate biti spremni.
 • Vaše pozicije su ograničene. Prije svega, oralni seks u ciklusu može biti neugodan za vas. Štaviše, vaš partner će vjerovatno izbjeći oralni seks kada krvarite. Drugo, zbog gravitacije, biti na vrhu nije dobra ideja. Najbolja pozicija bi bila misionarska.

Možete li da zatrudnite u svom ciklusu?

Iako su izgledi za začeće niži tokom menstruacije, nije nemoguće.

Trudnoća zavisi od toga kada dođe do ovulacije u vašem ciklusu. Dan ovulacije razlikuje se od žene do žene. Možete samo da zatrudnite od seksa u periodu ako ovulirate rano u svom ciklusu, ili ako period traje mnogo duže od prosječnih pet dana.

Ako vas zanimaju obrasci ovulacije, možete pratiti svoj ciklus pomoću tragača za period i kalendara ovulacije. Tokom nekoliko mjeseci dobićete najprecizniji period i predviđanja ovulacije.

Ovdje pronađite: najbolje-aplikacije-za-pracenje-menstrualnog-ciklusa

Još jedno razmatranje je životni vijek sperme. Sperma može da živi u vašoj materici do 4-5 dana. Ako imate odnos blizu kraja ciklusa, ta sperma će i dalje biti prisutna kada ovulirate.

Da li trebate koristiti kondome dok imate seks u menstruaciji?

Foto: unsplash

Postoje dva važna razloga da se izbjegne nezaštićeni seks tokom ciklusa:

 1. Iako je manje vjerovatno, uvijek je moguće da ste trudni. Ako ne pokušavate da zatrudnite, trebali biste svakog puta da imate zaštitu u seksu. Možete koristiti neki oblik kontracepcije kao što je nošenje kondoma ili uzimanje kontraceptivnih pilula.
 2. Seks u ciklusu može povećati vaše šanse da dobijete PPB. Virusi poput HIV-a mogu biti prisutni u menstrualnoj krvi, tako da je neophodno koristiti kondom da biste smanjili svoje šanse za zarazu.

Kako se seksati kada imate menstruaciju: praktični savjet

Ako želite da imate manje neurednog i neudobnog seksa tokom ciklusa, pratite sljedeće korisne savjete:

 • Recite svom partneru kako se osjećate kada imate seks u svojoj menstruaciji. Budite iskreni i podijelite svoja osjećanja. Pitajte ih kako se osjećaju. Ako neko od vas oklijeva i smatra da je iskustvo neugodno, najbolje je odgoditi odnos.
 • Položite peškir na krevet, jer vaš ciklus može prouzrokovati malu scenu zločina na vašoj posteljini.
 • Pobrinite se da držite vlažne maramice pored kreveta za čišćenje nakon seksa.
 • Ako nosite tampon, ne zaboravite da ga uklonite prije početka seksa.
 • Najbolje je koristiti kondom od lateksa jer će vas i vašeg partnera zaštititi od PPB i trudnoće.
 • Neke pozicije mogu biti neudobne kada imate seks u toku ciklusa. Probajte neku drugu poziciju koja je najudobnija za vas i vašeg partnera.

Da li je u redu da imate oralni seks tokom vaše menstruacije?

Ako vi i vaš partner pristanete na to, oralni seks u menstruaciji ne mora biti van granica. Ako se odlučite za to, možda ćete željeti da se fokusirate na klitoris.

Iako je u redu da se oralni seks praktikuje u ciklusu, budite svjesni da mogu postojati određeni mirisi koji mogu biti samosvjesno neugodni za “davatelja” u ovom scenariju. Plus, vaša vagina će imati više “metalni” ukus. To bi moglo uništiti raspoloženje.

Seks uključuje širok spektar tečnosti i izlučevina, uključujući znoj, urin, spermu, pa čak i fekalnu materiju (ako ste u analnom seksu). Dakle, menstrualna krv ne bi trebala biti izlučevina tijela koja vas odvraća od odnosa.

Izvor: flo.health

One thought on “Da li možete da imate seks u menstruaciji? Prednosti i mane seksa tokom ciklusa

 • znaci kad zenska osoba ima menstruaciju onda moze i odnos sa partnerom.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *