fbpx
SEKS

Razbijamo tabu ženske masturbacije

Evo i teksta o temi o kojoj se ne govori puno, pogotovo ne otvoreno, osim možda u skandinavskim zemljama.

Mi ostali to radimo, ali ne pričamo o tome, neki ne rade, ali svi smo čudoredni da to ne spominjemo: masturbacija ili nešto stariji danas manje upotrebljavan izraz – onanija.

Da li je masturbacija seks?

Foto: Getty Image

Prema objašnjenju koje daju William H. Masters i Virginia E. Johnson, to je “seksualno samougađanje koje uključuje neki oblik fizičkog podraživanja”. Suštinski, to je autoseksualno ponašanje, a izraz se koristi bez obzira na ishod aktivnosti – tj. ne mora dovesti do orgazma da bi bilo tako kvalifikovano.

Treba ga razlikovati od podraživanja koje vrši partner, mada su to uglavnom iste radnje – milovanje, sitskanje i drugi načini nadraživanja genitalija. Odnosno, ako žena nadražuje vulvu prstima i gura prste u vaginu, to je masturbacija, a ako to radi njen partner/partnerka – to je interakcija, “fingering”.

Masturbacija je normalno seksualno ponašanje. E sad, ako neko ima “tik” da ga pali da masturbira pred drugima, u javnosti – to ćemo nazvati egzibicionizam i o njemu ovdje neću, to nekom drugom prilikom.

Da li je masturbacija prirodna?

Foto: Bustlle

Kada neko pita nešto ovako, obično misli na to da li druge životinje to rade. I da – rade. Majmuni i delfini znaju za masturbaciju. Ford i Bach (1981.) navode kako masturbiraju seksualno uzbuđeni mužjaci dikobraza, koji tada hodaju na tri noge, a četvrtu drže na genitalijama. Mužjaci slonova katkad to rade surlom, mužjaci pasa i mačaka ližu svoj organ, pri čemu se zapažaju konvulzije pelvisa koje odaju kako je ovo stimulacijska aktivnost.

Kod pasa često postoji i ponašanje trljanja (humping) od noge ljudi…Kod konja je zapaženo da trljaju penis o stomak, dok ženke znaju da se trljaju od razne objekte. Neki majmuni, poput orangutana čak koriste i “seksualna pomagala” kao što je lišće, dok ženke čimpanzi su posmatrane kako koriste mango za masturbaciju…Kod delfina su zapažene i sponatane ejakulacije.

Ovo ponašanje nije rezervisano samo za sisare – neke stimulacije su opisane kod ptica – koje uglavnom, osim pataka nemaju penis, ali i kod reptila, na primjer kornjača.
Eh sada kad smo zaključili da je masturbacija prirodna, da nam od nje neće porasti dlake na dlanu i da se nikome nije osušila kičmena moždina od toga – kako je Hipokrat govorio da se od pretjeranog gubitka sjemena suši kičma, sad idemo na ozbiljnije stvari.

Kako se to radi?

Pa…
Via Giphy

Muškarci imaju opciju nadraživanja penisa šakom, dok je kod žena spektar radnji koje mogu izazvati osjećaj ugođaja i orgazam daleko širi. Žene mogu nadraživati spoljne polne organe – područje vulve, Venerinog brijega, obično usne i klitoris prstima, dlanom, a mogu i ulaziti prstima u vaginu.

Međutim inervacija vagine je ograničena i osjećaj ugođaja se prostire samo u donjoj trećini vagine, jer je embriološki taj dio drugačijeg embrionalnog porijekla od gornje dvije trećine vagine.

I ne samo to – žene ne moraju ni koristiti prste i šaku da bi masturbirale i dijapazon drugih  radnji se kreće od trljanja o predmete, maženja, penetracije prstima ili predmetima poput vibratora i dilda do korištenja vrlo high tech vibratora namijenjenih samo za masažu spoljnog dijela.
Žene mogu proizvesti osjećaj ugođaja i samopodraživanjem drugih dijelova tijela, poput bedara, dojki i područja anusa i donjeg dijela debelog crijeva. Ovo posljednje – anus i debelo crijevo je mogućnost i za muškarce, naravno.
Za razliku od onoga što se prikazuje u masturbation-filmovima za odrasle, vrlo malo žena masturbira gurajuće premete ili prste u vaginu. Opservacije Kinseya iz 1953. pokazuju kako oko 20% žena koristi ovu tehniku, a neke druge studije, poput one Shere Hite iz 1977. da svega 1.5% žena ovako masturbira.  Žene to rade uglavnom ležeći na leđima, ali neke vole i sjedeći ili dok stoje, recimo, pod tušem.
Istraživanja su pokazala da dosta velik broj žena masturbira trljajući svoje genetalije od predmete, od krevet, jastuk, nogu od kreveta, kvaku (?). Masters i Johnsonova navode primjer žene koje je zahtijevala da donese svoj jastuk na sesiju o istraživanju masturbacije jer bez njega nije mogla to raditi. U njihovoj Seksologiji, 5. izdanje, ovako navode procentualno česte vrste masturbacije kod žena:
  • Podraživanje klitorisa/stidnice rukom: 48%
  • Podraživanje klitorisa/stidnice vibratorom: 26%
  • Umetanje predmeta u vaginu: 10%
  • Trljanje o neki predmet: 6%
  • Pritiskanje prepona: 4%
  • Masaža vodom: 2%
Foto: iStock

Dosta žena prilikom masturbacije izbjegava direktno nadraživanje klitorisa i dosta ih to opisuje kao bolno i preintenzivno – radije se usmjeravaju na područje oko klitorisa i usne. Područje klitorisa je jako inervirano i vrlo osjetljivo.

Što se muškaraca tiče, uglavnom masturbiraju tako što šakom obuhvate trup penisa i onda ponavljaju pokrete nadraživanja. Prema Mastersu i Johnsonovoj, rijetko je podraživanje mošnji i glavića, a neki muškarci se usmjeravaju na frenulum, dok neki, koji nisu obrezani, masturbiraju tako da povlače kožicu naprijed-nazad.
Jako mali procenat koristi trljanje o predmet  poput kreveta i posteljine, dok neki guraju penis u nešto – slično kao u “Američkoj piti”, na način koji oponaša snošaj.
Industrija nudi i vještačke vagine te lutke na napuvavanje u prirodnoj veličini sa imitacijom vagine, otvorenim ustima i otvorom na mjestu analnog otvora. Opisani su i slučajevi povreda korišćenjem takvih naprava, ali i povrede penisa izazvane umetanjem organa u cijev usisivača – naučni rad o ovom slučaju možete nači ovdje, pod naslovom “Penile Laceration“.
Još uvijek postoje negativni stavovi prema masturbiaciji, naročito ženskoj i naročito u konzervativnim sredinama, gdje se ovo ponašanje etiketira kao promiskuitetno. Zbog toga dosta djevojaka i žena osjeća krivicu i sram zbog toga, a masturbaciju često otkrivaju slučajno. Ipak, zahvaljujući knjigama, filmovima, dostupnosti pornografije, ženskim časopisima, manje se masturbacija otkriva slučajno, ali se još uvijek o njoj toliko ne priča.
Foto: elite daily

Iako broj žena koje masturbiraju raste, vrlo je vjerovatno da one ne masturbiraju tako često kao muškarci, upravo zato što su učene da budu “dobre djevojčice” i zbog osjećaja krivice.

Dok žene imaju negativan stav spram masturbacije zbog stida, muškarci, naročito mlađi, imaju negativan stav jer im je to “glupo”, “djetinjasto”, smatraju samozadovoljavanje “slabom zamjenom za seks” i što bi oni to “kada ima bolje” – međutim, samo je čuvena izreka “svugdje mu je bolje nego u ruci” pogrešna.

Učestalija masturbacija smanjuje vjerovatnoću obolijevanja od raka prostate u odnosu na one koji manje masturbiraju. Naravno podrazumjevaju se i drugi nacini ejakulacije.

Masturbacija je, ponovimo, normalno seksualno ponašanje i štaviše, zdrava je i važna jer snižava napetost i pomaže i muškarcima i ženama da bolje upoznaju svoje tijelo i svoje reakcije. Ne, od masturbacije se ne postaje frigidna niti se javlja neplodnost.
Via Giphy

Napušten je mit o tome da masturbacija izaziva zdravstvene probleme i da je se treba tretirati kao bolest, kao što je to tvrdio Tissot u 18. vijeku, koji je masturbaciju od malog grijeha pretvorio u bolest koju treba liječiti.

Takođe je zastarjela i napuštena Freudova tvrdnja o tome kako je masturbacija “nezrela” odnosno da je simptom psihoseksualne nezrelosti. Danas se smatra kako je masturbacija punopravna vrsta seksualne aktivnosti.

Nancy Friday kaže “Učeći sebe same što nas uzbuđuje, postajemo orgazmičniji i bolji seksualni partneri, odgovorni za sebi, sposobni za pružanje ugođaja i sposobniji za usmjeravanje partnera o tome što nas uzbuđuje”.

One thought on “Razbijamo tabu ženske masturbacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *