fbpx
SEKS

Zašto mnoge žene ne uživaju u seksu koliko bi trebalo

Nedavna studija objavljena u Američkom časopisu za obrazovanje o seksualnosti, je tražila od skoro 200 žena da podjele vrste poruka koje su dobijale o seksu i seksualnosti tokom odrastanja. Velika većina njih je imala samo negativna iskustva o kojima je pričala.

Razmislite o svim glupim porukama koje ste godinama dobijali o seksu i svom tijelu, a možete se poistovjeti tipa: ne bi trebalo da imate seks pre braka, seks tokom menstruacije je odvratan, masturbacija je sramotna. Te poruke mogu dolaziti iz direktnih razgovora sa roditeljima, vaspitačima ili vjerskim vođama ili iz masovnih medija, kao što su Facebook, YouTube ili druge društvene mreže.

Foto: psychology today

Odakle god da potiču, njihov uticaj može biti dugotrajan. Nije teško povezati negativne poruke o seksu sa poteškoćama u postizanju orgazma, problemima sa slikom tijela, beživotnim libidom i manje zadovoljavajućim seksom uopšte.

U studiji su učesnici zamoljeni da podjele nezaboravne poruke koje su dobile o reproduktivnom i / ili seksualnom zdravlju, a njihovi odgovori dokazuju koliko su te rane poruke o seksu presudne.

Foto: insider

Jedna učesnica je rekla da „… voljela bih da me u školu nisu učili kao da je seks loša stvar“ Druga je otkrila da se njen prvi susret sa stidom zbog seksa dogodio kada je imala hlamidiju u ranim dvadesetim godinama, a reakcija člana porodice učinila je da se osjeća „posramljeno i ogavno“.

Nekoliko učesnika podjelilo je negativna iskustva povezana sa snažnom apstinencijom zasnovanom na religiji, razmjenom poruka oko seksa. „‘ Ne seksajte se. Ako imate seks, zatrudnjećete i izbacićemo vas. ’Ovako su moji roditelji razgovarali o seksu“, rekla je jedna. “Ovo mi je zauvijek urezano u pamćenju.”

Ali jedini cilj studije nije bio da podsjeti žene koliko negativnih poruka su dobile o seksu. Autori studije takođe dijele različite načine za borbu protiv bilo kojih nepovoljnih dugotrajnih osjećanja. Žene su pitane šta im pomaže da razviju pozitivnije stavove o svom seksualnom životu, i evo njihova četiri glavna načina:

Vodite otvorene dijaloge o seksu

Foto: sex education

Mnogi učesnici su rekli da je „glavni katalizator“ pozitivnijeg odnosa prema sopstvenoj seksualnosti iskren razgovor sa prijateljima i porodicom, kao i slušanje više diskusija o seksu u društvu uopšte. Jedna učesnica rekla je da je „izgubila dio srama povezanog sa menstruacijom i seksualnim zdravljem“ kao rezultat „starenja, obrazovanja i formiranja prilično liberalnih, dobro obrazovanih krugova prijateljstva“.

Bolje seksualno obrazovanje

Mnoge sagovornice rekle su da su se njihove percepcije pola, zdravlja i tijela poboljšale zahvaljujući daljem obrazovanju o seksu, menstruaciji, plodnosti i reproduktivnom zdravlju. „Ovo obrazovanje često je pokrenuo pojedinac i uključivalo je sprovođenje nezavisnih istraživanja, postavljanje pitanja prijateljima, porodici i medicinskim radnicima i dalje čitanje tema na veb lokacijama, blogovima i u knjigama“, pišu istraživači.

Prihvatanje sopstvenog tijela

Foto: Andrew Zaeh for Bustle

Veliki dio seksualnog osnaživanja za učesnike studije proizašao je iz rada na razvijanju tjelesne udobnosti i prihvatanja i autonomije. „Ova promjena paradigme ka osnaživanju često je proizilazila iz toga što su se učesnici edukovali o svojim tjelesnim funkcijama“, pišu istraživači.

„Moja perspektiva o menstruaciji i reproduktivnom zdravlju se vremenom mijenjala“, rekla je jedna učesnica. „Sada ih doživljavam kao nevjerovatne biološke funkcije koje svjedoče koliko je ljudsko tijelo impresivno. Ovo se desilo zahvaljujući prijateljima koji su me osnažili da prihvatim svoju plodnost.“

Odbacivanje rodnih stereotipa

Foto: research live

Žene u istraživanju pozitivnije su se osjećale prema svom tijelu, seksualnom zdravlju i seksu uopšte kada su dovodile u pitanje tradicionalna vjerovanja o ženama i ženstvenosti, kao i kada su osporavale stereotipne rodne uloge.

Neosporno je da su mladim ženama potrebne pozitivne poruke o reproduktivnom i seksualnom zdravlju kao dijelu njihovog odrastanja. Možda bi dobro polazište bilo da svaki roditelj, vaspitač ili vjerska institucija dobije primjerak ove studije.

Pet dodatnih razloga zašto ne uživate u seksu i kako da se to promjeni

Via giphySudeći po holivudskim romantičnim komedijama, trebali biste da se bacate na partnera i želite seks u svakoj prilici. Ali za neke žene seks nije sve.

Postoji mnogo razloga zbog kojih možda ne želite seks, kaže specijalista ženskog zdravlja dr.  Pelin Batur. Odnos vas boli, možda imate problema sa dostizanjem orgazma ili vašem libidu možda treba duži odmor.

Bez obzira na razlog, ne morate da trpite. „Vaše seksualno zdravlje je važno i trebali biste znati da imate drugih mogućnosti“, kaže dr. Batur.

Promjene seksualnog nagona

Seksualni nagoni postoje u spektru od „Još, molim te“ do „Meh“. A vaš sopstveni seksualni nagon će vjerovatno kružiti gore-dolje, u zavisnosti od faktora kao što su hormoni, stres, problemi u vezi i da li izlazite sa nekim novim ili idete u krevet sa svojim 20-godišnjim partnerom.

„Seksualni pogoni imaju papučicu za gas i papučicu kočnice, a brzina će se mijenjati tokom vašeg života“, kaže dr. Batur. Ako ste zadovoljni kvalitetom i količinom svog seksualnog života, stanite odmah. Ne trebate više preduzimati mere ako to ne želite. Ali ako želite? Evo nekoliko uobičajenih problema koji vas mogu kočiti.

1. Stres

Foto: getty

Stres može uticati na vaš libido, kaže dr. Batur. Ako ste rastrzani u milion pravaca – ili ako vam je globalna pandemija povećala nivo stresa na 10 – nije ni čudo što se valjanje u čaršavima ne nalazi na vrhu liste obaveza.

„Zapitajte se kakav bi bio seks na odmoru“, kaže ona. „Ako je vaš seksualni život sjajan na odmoru, onda je problem vjerovatno stres, a ne medicinske prirode.“ Pronalaženje načina za uklanjanje stresa može vam pomoći da se seksualni život vrati.

2. Bol

Foto:.howdoimakemyvaginatighter.com

„Bol tokom seksa je poput trepćućeg neonskog znaka koji vam govori da nešto nije u redu“, kaže dr. Batur. Uobičajeni uzroci bolnog seksa uključuju:

  • Disfunkciju karličnog dna: Ovo uobičajeno stanje se javlja kada se mišići u osnovi karlice ne opuštaju normalno. Žene sa poremećajem funkcije karlice često imaju bolne odnose. Fizička terapija i tretman biofidbekom mogu pomoći u rješavanju problema.
  • Hormonske promjene: Promjena nivoa estrogena i testosterona može dovesti do bolnog seksa. Žene koje doje ili ulaze u menopauzu mogu imati hormonalne promjene koje uzrokuju suvoću vagine i osećaj pečenja tokom odnosa. U nekim slučajevima hormonski tretmani mogu rešiti problem. Dobra lubrikacija takođe može dobro doći.
  • Ostali medicinski uzroci: Postoje i drugi mogući uzroci vaginalnog bola, uključujući infekcije i endometriozu. „U zavisnosti od problema, možda ćete želeti da posetite sertifikovanog specijalistu za menopauzu ili specijaliste za seksualno zdravlje“, kaže dr. Batur.

3. Psihološki uzroci

„Anksioznost ili depresija u osnovi mogu ometati vaš seksualni nagon“, primjećuje dr Batur. Pitanja poput problema u vezi ili istorije seksualnih trauma takođe mogu uticati na vaše interesovanje za fizičku intimnost.

U takvim slučajevima, stručnjak za mentalno zdravlje može vam pomoći da riješite osnovne poteškoće.

4. Nizak libido

Foto: medicalnewstoday

Tromi seksualni nagon ponekad je stvar razmišljanja. „Mnoge žene imaju ono što je poznato kao želja za odzivom – možda niste toliko zainteresovani za iniciranje seksa, ali kad jednom uđete u njega, shvatite:„ Hej, ovo je zabavno “, kaže dr Batur. „Ponekad jednostavno treba da prepuštite stvari da idu svojim tokom i puštite da ih mozak sustigne.“

Ali ponekad nije dovoljno lažirati dok ne uspijete. Neke žene imaju nizak seksualni nagon u odsustvu bilo kog drugog osnovnog problema. Ovo se naziva hipoaktivni poremećaj seksualne želje (HSDD). Drugi izraz koji se koristi je ženski poremećaj seksualnog interesovanja / uzbuđenja. Ljekar vam može propisati ljekove koji vam mogu pomoći u raspoloženju.

5. Problemi sa uzbuđenjem i orgazmom

Foto: pixabay

Ako se tokom seksa jednostavno ne osjećate dobro, započnite sa kursom za osvežavanje seksa, objašnjava dr Batur. „Mnogo žena misli da bi trebalo da postignu vrhunac sa odnosom, ali mnogim – možda čak i većini – žena je potrebna spoljna stimulacija da bi postigle orgazam.“

Pokušajte da promjenite stvari ili dodate neke igračke u svoju rutinu. Doktor Batur objašnjava: „Mnogo žena unosi vibratore u spavaću sobu. U toj igri nema srama. ”

Ako to ne uspije, postoje tretmani koji pomažu da se poveća uzbuđenje, uključujući ljekove na recept, hormone i lokalna ulja i kreme.

Seksualno zdravlje: Razgovarajte sa svojim ljekarom

Nizak libido, problemi sa uzbuđenjem i bolni seks su prečesti problemi. Možda bi bilo neprijatno da o tome pričate sa svojim doktorom, ali ne brinite jer „Možda je to osetljiva tema za vas, ali vaš ginekolg ili specijalista za žensko zdravlje vjerovatno su još jutros razgovarali sa barem četiri žene o tome“, dodaje ona.

Ipak, nemojte očekivati da ćete tokom godišnjeg pregleda riješiti problem za nekoliko minuta. Možda ćete morati da zakažete namjenski sastanak kako biste razgovarali o svojoj istoriji seksualnog zdravlja i otkrili problem. U zavisnosti od problema, ljekar vas može uputiti kod specijaliste. Ali svaka početna neprijatnost biće vrijedna truda, kaže dr Batur. „Seks je važan dio vašeg života i vi zaslužujete dobro seksualno zdravlje.“

Izvori: health.com i health.clevelandclinic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *