fbpx
SEKS

Savjeti za seks u zrelijim godinama

Mnoge žene u zrele dobi kažu da se njihov seksualni život poboljšao sa godinama. Jednom kada djeca odrastu i posao ne zahtjeva onoliko energije koliko je zahtijevao prije, parovi se mogu odmoriti i uživati jedni u drugima bez odvraćanja pažnje.
Sa malo kreativnosti i komunikacije i vaš se seksualni život može poboljšati.
Evo nekoliko savjeta koje mogu koristiti svi parovi, bez obzira na godine…

Komunikacija je ključ

Foto: The Healthy

Kako se vaše tijelo mijenja sa godinama važno je komunicirati o vašim mišljenjima, osjećajima, strahovima i željama sa svojim partnerom. Podstaknite vašeg partnera da potpuno komunicira sa vama. Sa poboljšanjem komunikacije osjećaćete se bliže jedno drugom.

Takođe, ako želite probati nešto novo razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Odraslo doba, kada imate više vremena i kada nemate nešto što vam odvraća pažnju, može biti vrijeme kreativnosti i strasti.

Razmišljajte o seksu na drugi način

U zreloj dobi možda nećete uživati u nekim pozama seksa kao što ste prije uživali, ali to ne znači da trebate odustati od aktivnosti koja vam pruža zadovoljstvo i osjećaj bliskosti sa partnerom. Budite kreativni! Pokušajte različite poze i otkrijte jednu koja zadovoljava i vas i vašeg partnera.

Držite tijelo i um zdravim

Foto: getty

Ako redovno vježbate i jedete zdravu i balansiranu hranu izgledaćete bolje i osjećaćete se bolje za vas, ali i za partnera. Zdravo tijelo takođe pomaže u uživanju u seksualnom životu, bez obzira na godine.

Držite voće i povrće visoko na vašoj listi ishrane i ograničite količinu alkohola koji konzumirate. Previše alkohola može oštetiti i smanjiti seksualnu funkciju i kod muškaraca i kod žena.

Kod vašeg doktora probajte sastaviti plan vježbanja za vas i držite ga se. Istezanje, aerobik za srce i vježbe snage će vam pomoći da se osjećate bolje i poboljšate vašu izdržljivost i fleksibilnost.

Konsultujte se sa doktorom

Foto: woman and home

Ljekovi i bolesti mogu utjecati na seksualni život kod svih odraslih osoba. Ako imate pitanja o tome hoće li ljekovi utjecati na vaše seksualne mogućnosti porazgovarajte sa doktorom.

Ako primijetite bilo kakve probleme potražite pomoć što je prije moguće. Vaš ljekar vam može pomoći u tome da ostanete zdravi i aktivni sve dok ste spremni razgovarati o onome što vas muči.

Budite iskrene prema sebi

Probajte očekivanja i velike ciljeve ostaviti sa strane kako starite. Ako ste u mladosti uživali vrlo aktivan seksualni život nema razloga da usporite sa godinama, osim ako to ne želite. Sa druge strane, ako vas to ne uzbuđuje previše i želite se osjećati bližim s partnerom na neki drugi način komunicirajte o željama i aktivnostima koje će vas učiniti bližima i u kojima ćete se oboje osjećati ugodno.

Najbolje vrijeme za seks je…

Foto: pexels

Postoji li dio dana kada imate najviše energije? To je sjajno vrijeme za seks. Jutra su često vrlo dobar izbor ako ste se osvježili sa spavanjem, ali bilo koje vrijeme je dobro ako odgovara vama i vašem partneru.

Sa godinama bi vaš seksualni život sa partnerom mogao biti slabiji nego prije, ali osjećaj bliskosti i ljubav će još uvijek biti tu.

Budite kreativni, puni ljubavi i želji komuniciranja sa vašim partnerom i shvatićete da u bilo kojim godinama možete uživati u vašem seksualnom životu.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *