fbpx
MENOPAUZA

Kako perimenopauza može uticati na vašu menstruaciju i šta možete učiniti

Menopauza se odnosi na kraj vašeg menstrualnog ciklusa. Jednom kada prođete 12 meseci bez menstruacije, dostigli ste menopauzu.

Prosječna žena prolazi kroz menopauzu sa 51 godinu. Vremenski period prije menopauze naziva se perimenopauza.

Foto: Everything Zoomer

Simptomi perimenopauze se javljaju u prosjeku 4 godine. Međutim, perimenopauza može trajati od nekoliko mjeseci do 10 godina. Tokom ovog vremena, hormoni estrogen i progesteron se povećavaju. Nivoi varirju iz mjeseca u mjesec.

Ovi pomaci mogu biti nestalni, utiču na ovulaciju i ostatak vašeg ciklusa. Možete primjetiti bilo šta, od neredovnih ili propuštenih menstruacija do različitih obrazaca krvarenja.

Ostali simptomi perimenopauze uključuju:

  • valunge
  • noćno znojenje
  • probleme sa spavanjem
  • probleme sa pamćenjem
  • poteškoće sa mokrenjem
  • suvoću vagine
  • promjene u seksualnoj želji ili zadovoljstvu

Vodič kroz perimenopauzu: simptomi, uzroci, dijagnoza i liječenje

Evo šta da očekujete u perimenopauzi i šta možete učiniti.

1. Tačkasto krvarenje između menstruacija

Ako primjetite malo krvi na donjem vešu između ciklusa koji ne zahtjevaju upotrebu uloška ili tampona, najvjerovatnije je riječ o ovome.

Lagano krvarenje je obično rezultat promjene hormona u vašem tijelu i nakupljanja endometrijuma ili sluznice materice.

Mnoge žene krvare prije nego što menstruacija počne ili kada se završi. Uobičajeno je lagano krvarenje u sredini ciklusa oko ovulacije.

Foto: we have kids

Ako redovno krvarite svake 2 nedjelje, to može biti znak hormonske neravnoteže. Možda ćete željeti da razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom.

Šta možete da uradite

Razmislite o vođenju dnevnika da biste pratili vaše menstruacije. Uključite informacije kao što su:

  • kada počinju
  • koliko traju
  • koliko su obimne
  • da li imate kravernje između menstruacija

Te podatke takođe možete bilježiti u aplikaciji, poput Flo.

Uzroci tačkastog krvarenja između menstruacija

Zabrinuti zbog curenja i mrlja? Razmislite o nošenju dnevnih uložaka. Jednokratni ulošci dostupni su u većini drogerija. Dolaze u raznim dužinama i materijalima.

Možete čak kupiti uloške za višekratnu upotrebu koje su napravljene od tkanine i koje se mogu iznova i iznova prati.

2. Nenormalno jaka krvarenja

https://ginekologija.me/2019/11/mozete-li-zatrudnjeti-nakon-menopauze/Kada su nivoi estrogena visoki u poređenju sa nivoima progesterona, sluznica materice se oblaže. To za rezultat ima jača krvarenja tokom menstrualnog ciklusa dok se obloge prolivaju.

Foto: all bodies

Preskočeni ciklus takođe može prouzrokovati nakupljanje sluznice, što dovodi do jakog krvarenja.

Krvarenje se smatra teškim ako:

  • upija kroz jedan tampon ili uložak na sat uzastopno tokom nekoliko sati
  • zahtjeva dvostruku zaštitu – poput tampona i uloška – za kontrolu menstrualnog toka
  • uzrokuje da prekinete spavanje da biste promenili uložak ili tampon
  • traje duže od 7 dana

Kada je krvarenje jako, može trajati duže, remetići vaš svakodnevni život. Možda će vam biti neprijatno vježbati ili nastaviti sa uobičajenim zadacima.

Jaka krvarenja takođe mogu uzrokovati umor i povećati rizik od drugih zdravstvenih problema, poput anemije.

Šest efekata menopauze na tijelo

Šta možete da uradite

Kao što možda znate, uzimanje ibuprofena (Advil, Midol, Motrin) tokom menstruacije može vam pomoći kod menstrualnih grčeva.

Ako ga uzmete kada jako krvarite, to može smanjiti i protok. Pokušajte da uzimate 200 miligrama (mg) svakih 4 do 6 sati tokom dana.

Ako se grčevi i bolovi nastave, obratite se svom ljekaru o hormonalnim pristupima liječenju. Neke žene imaju medicinsku ili porodičnu istoriju koja obeshrabruje upotrebu hormona u perimenopauzalnom periodu.

3. Smeđa ili tamna krv

Foto: medicalnewstoday

Boje koje vidite u menstrualnom toku mogu se kretati od jarko crvene do tamno smeđe, naročito pred kraj menstruacije. Smeđa ili tamna krv znak je stare krvi koja izlazi iz tijela.

Žene u perimenopauzi takođe mogu videti smeđe krave mrlje ili iscjedak tokom cijelog mjeseca.

Takođe možete primjetiti promjene u teksturi isjedka. Vaš iscjedak može biti tanak i vodenast, a može biti i grudast i gust.

Šta možete da uradite
Foto: grupohpa

Ako ste zabrinuti zbog menstrualnog toka, možda ćete željeti da zakažete sastanak sa ljekarom.

Varijacije u boji obično su posljedica vremena koje je potrebno da krv i tkivo iscure iz tela, ali ponekad može biti znak drugog osnovnog stanja.

Ako se iz vaginalnog pražnjenja oseća neprijatan miris, to može biti znak infekcije. Obratite se svom ljekaru.

4. Kraći ciklusi

Kada je nivo estrogena nizak, sluznica materice je tanja. Kao rezultat, krvarenje može biti lakše i trajati manje dana. Kratki ciklusi su češći u ranijim fazama perimenopauze.

Na primjer, možda imate ciklus koji je 2 ili 3 dana kraći od uobičajenog. Čitav vaš ciklus takođe može trajati 2 ili 3 nedjelje umjesto 4. Nije rijetko da se osjećate kao da vam se menstruacija upravo završila kada dođe sljedeća.

Kako da spriječite opadanje kose u menopauzi

Šta možete da uradite

Ako ste zabrinuti zbog kratkih, nepredvidivih ciklusa, razmislite o zaštiti od curenja poput podstava, uložakaa ili specijalnog upijajućeg veša.

Preskočite tampone i menstrualne čašice ako nemate menstrualni tok. Umetanje može biti teško ili neprijatno bez ove lubrikacije. Takođe je veća vjerovatnoća da ćete zaboraviti da promjenite tampon ili čašicu, povećavajući rizik od komplikacija.

5. Duži ciklusi

Foto: unsplash

U kasnijim fazama perimenopauze, vaši ciklusi mogu postati mnogo duži i udaljeniji. Duži ciklusi su definisani kao oni duži od 38 dana. Povezani su sa anovulatornim ciklusima ili ciklusima u kojima ne ovulirate.

Studija iz 2008. godine, sugeriše da žene koje imaju anovulacijski ciklus mogu imati lakše krvarenje od žena koje imaju ovulacijske cikluse.

Šta možete da uradite

Ako imate posla sa dužim ciklusima, možda je vrijeme da uložite u dobru menstrualnu čašicu ili komplet specijalnog donjeg veša koji upija krv. Takođe možete da koristite uloške ili tampone kako biste izbjegli curenje.

6. Propušteni ciklusi

Vaši fluktuirajući hormoni takođe mogu biti krivi za propušteni ciklus. U stvari, vaši ciklusi se mogu toliko razdvojiti da se ne možete sjetiti kada ste poslednji put krvarili. Nakon što ste propustili 12 uzastopnih ciklusa, dostigli ste menopauzu.

Ako se vaši ciklusi i dalje događaju – koliko god da kasnili – ovulacija se i dalje javlja. To znači da još uvek možete imati menstruaciju i da i dalje možete zatrudnjeti.

Anovulatorni ciklusi takođe mogu stvoriti odloženi ili propušteni ciklus.

Načini za smanjenje stresa u menopauzi

Šta možete da uradite

Propušteni ciklusi svako toliko često nisu razlog za zabrinutost. Ako ste propustili nekoliko uzastopnih ciklusa, možda ćete željeti da napravite test trudnoće da biste utvrdili da li su vaši simptomi povezani sa perimenopauzom.

Ostali rani simptomi trudnoće uključuju:

  • mučnina
  • osjetljivost dojki
  • učestalo mokrenje
  • osjetljivost na mirise
  • gorušica

Takođe možete da ugovorite sastanak sa svojim ljekarom umjesto da obavite kućni test. Ljekar može da pokrene testove kako bi utvrdio da li imate simptome perimenopauze, menopauze ili trudnoće.

Ako niste trudni i ne želite da zatrudnite, koristite kontrolu rađanja svaki put kada imate seks. Plodnost se ne završava dok potpuno ne dostignete menopauzu.

Koristite kondome i druge barijerne metode za spriječavanje polno prenosivih infekcija (SPI).

7. Generalne nepravilnosti

Prirodni ljekovi za menopauzu koji zapravo djeluju

Između dugih ciklusa, kratkih ciklusa, krvavih mrlja i jakog krvarenja, vaši ciklusi tokom perimenopauze mogu biti neredovni. Možda se neće prilagoditi nikakvom uočljivom obrascu, posebno kada se približite menopauzi. Ovo može biti uznemirujuće i frustrirajuće.

Šta možete da uradite

Potrudite se da imate na umu da su promjene koje doživljavate dio veće tranzicije. Baš kao što je započeo, proces će se na kraju završiti kada zaustavite ovulaciju i dostignete menopauzu.

U međuvremenu:

  • Razmislite o nošenju crnog donjeg veša ili investiranju u donje rublje koje upija krv kako biste smanjili rizik od zaprljane odeće.
  • Razmislite o nošenju dnevnih uložaka za jednokratnu upotrebu ili za višekratnu upotrebu kako biste se zaštitili od nepravilnih curenja, mrlja i neočekivanog krvarenja.
  • Pratite svoje ciklusee najbolje što možete putem kalendara ili aplikacije.
  • Vodite bilješke o abnormalnim krvarenjima, bolovima, nelagodnosti ili drugim simptomima koje imate.

Kada da se obratite ljekaru

Foto: DR. SHERRY ROSS

U nekim slučajevima, neredovno krvarenje može biti znak drugog osnovnog stanja.

Posjetite svog doktora ako imate ove simptome:

  • izuzetno jako krvarenje zbog kojeg morate menjati uložakc ili tampon svakih sat ili dva
  • krvarenje koje traje duže od 7 dana
  • krvarenje – ne tačkasto lagano već obilnije – koje se dešava češće nego svake 3 nedjelje

Na zakazanom sastanku ljekar će vas pitati o vašoj anamnezi i o svim simptomima koje ste imali. Odatle će vam možda pregledati karlicu i napraviti testove (kao što su test krvi, biopsija ili ultrazvuk) da biste isključili ozbiljnije probleme.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *