fbpx
MENOPAUZA

Ove dvije promjene u načinu života mogu umanjiti rizik od valunga

Prema novim istraživanjima, zadržavanje zdrave težine i prestanak pušenja prije 40. godine života može znatno olakšati valunge i noćno znojenje koje često karakterišu menopauzu.

Istraživanja sugerišu da bi uvođenje nekoliko promjena životnog stila moglo ublažiti neke neprijatnosti u menopauzi.
Prema nekim procjenama, čak 1,5 miliona žena dožive menopauzu svake godine.

Foto: CBC News

Iako je menopauza normalan, zdrav dio života, fiziološke promjene koje mogu donijeti nelagodu ponekad označavaju ovaj prelaz.

Prema Sjevernoameričkom društvu za menopauzu, naleti vrućine su “najčešća nelagodnost vezana za menopauzu”.

Naučnici smatraju da su valunzi posledica promjene hipotalamusa mozga – područja koje pomaže u kontroli tjelesne temperature.

Kada hipotalamus „pogriješi“, on šalje signale krvnim sudovima na površini kože da bi proširili i raspršili tjelesnu toplotu jer pogrešno „misli“ da je tijelo previše toplo.

Zbog ovog efekta na krvne sudove, medicinski radnici često vrućine i noćno znojenje nazivaju “vazomotornim simptomima”.

Ovo je najčitaniji tekst na stranici: Šta da jedete a šta da izbjegavate u menopauzi

Otprilike 85% žena u menopauzi prijavljuje valunge. Šta više, otprilike 55% ovih osoba počinje da osjeća vrućinu, prije nego što bilo koji drugi znak menopauze ili prije nego što menstruacija postane neredovna.

Međutim, vazomotorni simptomi nisu nužno neizbježni. Nova istraživanja ukazuju da napuštanje pušenja i održavanje zdrave težine može pomoći umanjiti ove karakteristike menopauze.

Dr Hsin-Fang Chung sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Kvinslendu u Sent Luciji u Australiji vodeći je istraživač novog rada koji se pojavljuje u Američkom časopisu za akušerstvo i ginekologiju.

Prekomjerna težina, gojaznost povećava rizik

Foto: Women’s Health

Dr Chung i njegov tim pregledali su podatke iz osam studija, rezimirajući u prosjeku 21.460 žena koje su imale 50 godina. Učesnici su bili iz Australije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana.

Istraživanje je razmatralo povezanost između indeksa telesne mase (BMI) i pušenja, s jedne strane, i rizika od vazomotornih simptoma, s druge strane. Analiza je takođe pokazala da li se asocijacije razlikuju, u skladu sa stadijom menopauze.

Na početku studije, gotovo 60% žena imalo je vazomotorne simptome, poput valunga ili noćnog znojenja.

Kako da izgubite višak kilograma u menopauzi i da ga ne povratite

Polovina ovih učesnika imala je prekomjernu težinu, uključujući 21% njih koji su imali gojaznost, a 17% su pušili u vrijeme studije.

Sve u svemu, analizom je utvrđeno da su veći BMI i pušenje više i tokom dužeg perioda povezani sa „češćim ili težim vazomotornim simptomima“.

Konkretno, „gojazne žene imaju skoro 60% veći rizik od osećaja učestalih ili teških [vazomotornih simptoma], u poređenju sa [ženama] normalne težine,“ izveštava dr Chung.

Dalje, “žene koje puše imaju više od 80% veći rizik da će doživjeti česte ili jake [vazomotorne simptome], u poređenju sa [ženama] koje nikada nisu pušile.”

Evo najboljih načina za gubitak težine tokom menopauze

Na kraju, pišu istraživači, analiza je otkrila da su se rezultati zaista razlikovali po statusu u menopauzi. Konkretno, “veći [BMI] bio je povezan sa povećanim rizikom od vazomotornih simptoma u pre i perimenopauzi, ali sa smanjenim rizikom u postmenopauzi”, pišu oni.

Zašto je odustajanje od pušenja važno

Foto: The Health Site

Dr Chung dalje komentariše ulogu pušenja u ovim udruženjima.

“Pušenje pojačava efekat gojaznosti i daje gojaznim ženama koje puše više od tri puta veći rizik od osećaja učestalih ili teških [vazomotornih simptoma], u poređenju sa ženama normalne težine koje nikada nisu pušile.”

Posljednja autorica Gita Mishra, profesorica epidemiologije životnog smjera u školi za javno zdravstvo u Kueenslandu, takođe komentariše nalaze i uticaj pušenja.

“Rizik od pojavljivanja čestih ili teških [vazomotornih simptoma] bio je posebno visok kod žena koje su pušile više od 20 cigareta dnevno ili pušile duže od 30 godina.” Profesor Gita Mishra

“To se dijelom može pripisati antiestrogenom efektu pušenja duvana”, objašnjava ona.

“Međutim, žene koje su prestale pušiti prije 40 godina imaju slične rizike od onih koje nikada nisu pušile”, dodaje prof. Mishra, tako da donošenje zdrave odluke o prestanku pušenja prije toga može imati dramatične koristi.

“Ovi nalazi ohrabruju žene srednjeg životnog ciklusa da se uključe u programe promocije zdravlja i naglašavaju potrebu da prestanu da puše i usvoje strategije upravljanja težinom pre menopauze”, kaže prof. Mishra.

Foto: Oprah.com

“Čekati menopauznu tranziciju ili post menopauzu obično bude prekasno da bi se postigla maksimalna korist od ovih nalaza.”

Još savjeta kako da vježbanjem olakšate valunge.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *