fbpx
MENOPAUZA

Ovo su prvi simptomi menopauze

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i tegobe koje se tada javljaju treba shvatiti ozbiljno, ali ne i previše dramatično jer postoje načini da se oni ublaže i prežive

Žene obično ulaze u menopauzu oko pedesete godine, ali to nije pravilo i može da se desi i mnogo ranije, ali i kasnije. Hormonske promjene mogu da budu jačeg ili slabijeg intenziteta, ali svakako veoma utiču na emotivno i fizičko stanje žene.

Valunzi traju 30 sekundi do 10 minuta. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Veoma je važno prepoznati prve simptome menopauze. Kada vam menstruacija postane sve rijeđa dok potpuno ne izostane, znajte da je vrijeme da odete ljekaru. Kada prođe 12 mjeseci bez menstruacije – zvanično nastupa menopauza.

via Giphy

Ono na šta se veliki broj žena žali jesu valunzi ili naleti toplote koji najčešče traju 30 sekundi do 10 minuta i praćeni su drhtavicom i pojačanim znojenjem. Dobra vijest je ta što valunzi prolaze za godinu do dvije dana pa se tijelo vraća normalnom funkcionisanju.

Pročitajte više o valunzima: valunzi-nisu-sala

Primjećena je i veća suvoća vagine kao i manja želja za seksom što sve utiče na privatni život i odnos sa partnerom. Često se dešava da se žene u menopauzi bude noću i češće sanjaju. Treba obratiti posebnu pažnju na kožu koja postaje suva, gubi elastičnost i gustinu, a dolazi i do pojave bora pa čak i staračkih pijega i mrlja na licu. Usljed depigmentacije kože, lice gubi sjaj i svježinu koju je nekada imalo.

Hidratacija je veoma važna u ovom periodu. Foto: Profimedia/Alamy

Česte promjene raspoloženja manifestuju se kao pomješane emocije koje mogu da dovedu do plača i razdražljivosti. Depresivna raspoloženja praćena su osjećajem iscrpljenosti, konstantnog umora i bezvoljnosti. Najveći broj žena suočava se sa opadanjem kose, njenim proređivanjem i gubitkom elastičnosti.

Nacini-za-smanjenje-stresa-u-menopauzi

Ne trebate da padate u očaj i pozdravljate se sa svojom mladosti. Ono što trebate da uradite jeste da preduzmete važne korake i počnete da brinete o sebi. Krećite se više jer vježbanjem i fizičkom aktivnošću oslobađate endorfin (hormon sreće), a uz to jačate kosti i mišiće, pomažete tijelu da ostane u dobroj formi.

Boravak na suncu i svježem vazduhu je najbolja i potpuno besplatna terapija jer hrani vaše tijelo vitaminom D. Obogatite jelovnik antioksidantima iz voća i povrća i smanjite alkohol i cigarete. Neka vam pri ruci uvek bude hidratantna krema jer koža postaje izraženo suva.

Koža gubi na elastičnosti pa se javljaju bore. Foto: Shutterstock

Dobra ishrana i redovno vježbanje pomoći će vam da održite tjelesnu težinu u normali jer se tokom menopauze dešavaju velike oscilacije. Metabolizam se usporava, stres se povećava zbog neredovnog odmora i nedovoljno spavanja što sve zajedno negativno utiče na liniju. S godinama, tijelo sagoreva sve manje kalorija pa je neophodno regulisati kalorijski unos.

Ovdje pročitajte više o pravilnoj ishrani: sta-da-jedete-a-sta-da-izbjegavate-u-menopauzi

Preskakanje srca može da bude znak menopauze, a kako je moguć i povišen holesterol neophodno je da se obratite ljekaru za pomoć. Kod preskakanja srca javlja se osećaj gubitka daha, gušenja i imate osećaj da ćete svakog časa pasti u nesvjest.

Izvor: telegraf.rs

 

2 thoughts on “Ovo su prvi simptomi menopauze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *