fbpx
MENOPAUZA

Biljni ljekovi za menopauzu

Saznajte koji su najbolji ljekovi za menopauzu na biljnoj bazi koji provjereno djeluju i koje mnoge žene preporučuju

Menopauza je prirodno stanje, a ne bolest. Ne možete je liječiti, ali definitivno možete učiniti da neprijatni simptomi koji je prate postanu prošlost. 

Koji lijek za menopauzu će vam trebati zavisi od konkretnog problema sa kojim se suočavate. Nije klimaks samo valunzi i loše raspoloženje. Ovo je vrijeme kada dolazi do pada estrogena, a to sa sobom nosi posledice i po rad srca, jačinu kostiju, izgled kože i kose…
U tome mogu od koristi biti razni vitamini, hormonske terapije ili konketni ljekovi za neke bolesti (recimo ljekovi za srce ili vene i slično). Međutim, mi ćemo ovoga puta da govorimo o biljnim preparatima za menopauzu. 

Ljekovi za menopauzu na biljnoj bazi


Biljni preparati za menopauzu mogu se takođe naći u više oblika:

  • Biljne kapi za menopauzu
  • Biljne tablete za menopauzu
  • Čajevi za menopauzu


Jesu li ovi preparati dovoljno moćni?

 Žene mogu da iskuse mnoštvo simptoma tokom menopauze i dosta njih može se eliminisati upotrebom prirodnih preparata. Iako sve žene prođu kroz ovaj period, on nije svakoj podjednako buran. Ako vam simptomi klimaksa remete normalan život, onda je vrijeme da razmotrite prirodne ljekove za menopauzu i njihovu upotrebu. 

Prije svega, dobro je da poradite na svojim životnim navikama. Mnogo toga potiče iz ishrane jer je ona naše gorivo. 

Tome možete da dodate i sljedeće ljekove za menopauzu na biljnoj bazi:

Crvena djetelina

Fotografija: biljemdozdravlja.com


U biljnom svetu ne postoji biljka koja je toliko dobra za menopauzu kao što je crvena djetelina. Ima nekih, ali ovo je biljka koja raste rasprostranjeno na našem geografskom području i kao takva idealna je za liječenje žena sa našeg geografskog područja.

Većina problema u menopauzi je posledica hormonske neravnoteže. Crvena djetelina bogata je flavonoidima koji utiču na estrogenske receptore u organizmu. Samim tim, tegobe usled pada estrogena su manje izražene, a posebno se preporučuje kao lijek za valunge u menopauzi i noćna znojenja.

Žalfija za noćna znojenja 


Žalfija je poznata kao biljka za žensko zdravlje i ako imate problem sa sekretom, često se preporučuje ispiranje vaginalnog područja čajem od žalfije. Međutim, možda niste znali da je ova biljka odličan biljni preparat za menopauzu. Ona sadži eterična ulja i bogata je taninima koji sužavaju znojne žlezde. Kao posledica toga, smanjuju se noćna znojenja u menopauzi.

Čaj od žalfije pijete 3 puta dnevno a razmak treba da bude bar 2 sata između 2 doze.


    Ova biljka može da smanji aposrpciju kalcijuma, što vam nikako ne treba u menopauzi kada postoji povećan rizik od osteoporoze, kao i aporspciju gvožđa. Zato je ovaj razmak između dvije doze jako bitan.

Kantarion za loše raspoloženje

Fotografija: chamomila.rs


Kantarion je još jedna biljka dobro poznata ženama. Često se kod pojačanog sekreta preporučuju vaginalete na bazi kantariona, ali opet, možda niste znali da je ovo odličan biljni preparat za menopauzu – posebno ako su kod vas izraženi simptomi depresije i nervoze. Da biste odagnali ove probleme, pijte čaj od kantariona. 

Zašto?

Jedinjenja prisutna u kantarionu deluju tako što sprečavaju razgradnju dopamina i serotonina, glavnih neurotransmitera za dobro raspoloženje.

Ne preporučuje se upotreba sa antidepresivima, pa je zato o načinu primene najbolje da se posavetujete sa svojim ljekarom.

Konopljika za PMS u predmenopauzi


Konopljika je odlična za PMS, posebno u predmenopauzi kada fluktuacije hormona mogu da učine da on bude još nepodnošljiviji.

Arnika za bolove

Ukočenost, bolni zglobovi i mišići često se mogu javiti u menopauzi ili generalno kao posledica starenja organizma. Arnika za spoljašnju primjenu može biti odlično sredstvo da ublažite ove simptome. Možete praviti obloge od arnike, ali isto tako ima i da se nađe krema od arnike. Ukoliko su bolovi simptomi klimaksa koje osjećate, preparati na bazi arnike mogu biti vaš lijek za menopauzu na biljnoj bazi.

Ginko biloba za lošu koncentraciju i bolje pamćenje

Ginko biloba je kineska biljka i najveću ulogu ima u održavanju dobre cirkulacije. Ovo potpomože bolje funkcionisanje celog organizma, ali posebno se ova ginko izdvaja zbog toga kako utiče na mozak.

Bolja cirkulacija svakako doprinosi i boljem radu mozga, pa je ovo odličan lijek za menopauzu na biljnoj bazi ako ste od onih žena koje su sa klimaksom dobile i dozu zaboravnosti i lošeg pamćenja.
Pored toga, kažu da ginko odlično djeluje na izgled kose i noktiju koji propadaju u menopauzi usled pada estrogena. Možete ga koristiti kao čaj za menopauzu.

Biljne kapi za menopauzu

Već smo rekli da ljekovi za menopauzu na biljnoj bazi mogu biti u različitim formama i biljne kapi za menopauzu su jedan od njih.

A koje su njihove prednosti?

Čajevi od pojedinih biljaka nemaju baš sjajan ukus, a za efekte ih treba popiti dosta. Teško je istrajati u nečemu kada ti to nešto stvara neprijatnost. Osim toga, stvar je i u koncentraciji aktivnih sastojaka. Biljne kapi za menopauzu su zapravo ekstrakt neke biljke u alkoholu i potrebna je mnogo manja količina kapi nego čaja, za isto dejstvo.

Koje su najbolje biljne kapi za menopauzu?

Bez izuzetka, to su kapi crvene djeteline. Njihovom upotrebom smanjuje se hormonska neravnoteža koja je osnovni uzrok većine problema, pa faktički time djelujete na sam koren problema.

Biljne kapi za menopauzu su i sve one kojima djelujete na specifičan problem sa kojim se borite.

Ako je to nervoza, onda su to kapi kantariona, ako je PMS onda su to kapi konopljike, ako su u pitanju obilna krvarenja u predmenopauzi, onda su to kapi virka

A postoji i ovo rešenje!

Biljne tablete za menopauzu

Biljne tablete za menopauzu baziraju se na aktivnim sastojcima biljaka, a tu su i pomoćne materije koje dopunjuju dejstva i one koje pomažu da tableta bude u obliku tablete.

Aktivne materije u biljnim tabletama za menopauzu su uglavnom crvena djetelina, cimicifuga odnosno crni kohoš, produkti soje i lanenog sjemena, hmelja, i razni vitamini i minerali za menopauzu od kojih je možda najvažnije izdvojiti magnezijum, vitamin D, vitamini B kompleksa, kalcijum. 
Neke od ovih biljnih tableta za menopauzu su: Cimifem,Femal, Feminal kapsule, Femarelle, Femevall, Genestin forte, Menopace kapsule. 
Takođe, mogu se naći ginko biloba kapsule.

Iako su ljekovi za menopauzu na biljnoj bazi zaista dobra stvar, to što su prirodni, ne znači da su bezbjedni. Najbolje je da se o upotrebi istih posavetujete sa svojim ljekarom.

 

Izvor: mojciklus.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *