fbpx
TRUDNOĆA

Prepoznajte znakove porođaja

Znakovi porođaja ili početka porođaja su različiti za sve. Međutim, postoje uobičajeni simptomi na koje treba obratiti pažnju u tom trenutku.

Neke žene ništa ne primjete sve do trenutka kad porođaj ne počne. Druge mogu imati simptome, poput grčeva, nedeljama ranije. Neki simptomi su fizički, dok su drugi emotivni.

Foto: pampers india

Ovaj članak će objasniti uobičajene znakove porođaja, objasniti čitaocima različite faze porođaja i istražiti simptome koji znače da možete zatrebati medicinsku pomoć.

Znakovi započinjanja porođaja

Foto: live science

Znakovi da ste blizu porođaja mogu uključivati:

  • Spuštanje stomaka: Kako se žene bliže porođaju, beba će se obično kretati niže u majčinoj karlici.
  • Povećanje vaginalnog pražnjenja: Ono može biti bistro, ružičasto ili blago crveno i krvavo. To se može dogoditi nekoliko dana prije dolaska bebe, ili na samom početku procesa porođaja.
  • Gnijezdenje: Neke žene mogu doživjeti „gnijezdenje“, što znači puno energije i želje za kuvanjem ili čišćenjem.
  • Promjene na grliću materice: cerviks je otvor materice na vrhu vagine. Žene neće biti sklone da to primjete, ali doktor može to spomenuti na prenatalnom pregledu. Dušnik maternice je obično dug između 3,5 cm i 4 cm. Kako se tijelo priprema za porođaj, grlić materice postaje kraći, mekši i počinje se otvarati. Jednom kada se porođate, otvara se ili smanjuje grlić materice na oko 10 cm.

Brakton-Hicks ili lažne radne kontrakcije su uobičajene, ali ne nužno i znak neposrednog porođaja.

Foto: baby center

Žene ponekad dožive Brakton-Hicks-a nedjeljama ili mjesecima prije nego što rode.

Za razliku od pravih kontrakcija porođaja, Brakton-Hicks ne dolazi u redovnim intervalima i ne zbližavaju se. Obično su blagi, ali mogu biti i bolni.

Mnoge će žene pronaći da ove lažne kontrakcije nestaju ako hodaju unaokolo ili promjene položaj.

Znakovi da porođaj započinje uključuju sljedeće:

Kontrakcije

Različiti položaji bebe za vrijeme trudnoće

Kad žena uđe u porođaj, počeće imati redovne kontrakcije.

Kontrakcije znače da se mišići u materici smanjuju, a zatim opuštaju. Ovo pomaže da se otvori grlić materice i pomaže u guranju bebu napolje.

Na početku pravog porođaja, kontrakcije obično traju od 30–90 sekundi i dešavaju se u pravilnim razmacima između 5–10 minuta.

Kako porođaj napreduje ili postaje aktivniji, kontrakcije mogu nastupiti svakih 2-3 sata i trajati do 90 sekundi.

Što su jače kontrakcije i što je kraće vrijeme između njih, bliži ste porođaju.

Žene obično nisu u stanju da razgovaraju ili hodaju okolo tokom pravih porođajnih kontrakcija.

Bol u stomaku i donjem delu leđa

Bol koji podsjeća na menstrualne grčeve ili bol u donjem dijelu leđa, uobičajeni su znaci porođaja. Ovaj bol ne nestaje čak ni kada žena promjeni položaj ili se kreće.

Krvava predstava

Ovaj znak početka porođaja je smeđi ili crveni iscjedak iz vagine. Ponekad zdravstveni radnici to nazivaju čepom sluzi.

Pucanje vodenjaka

Kada je beba spremna da izađe, vreća amnionske tečnosti u kojoj je rasla puca. Ta tečnost će tada procuriti kroz grlić materice i iz vagine.

Uputstva za porodilje za vrijeme koronavirusa

Neke žene dožive nalet vode, dok druge jedva osjete. Pucanje vodenjaka se najčešće dešava kada je žena u aktivnom porođaju.

Vremenska linija simptoma tokom porođaja

Prema ženskoj zdravstvenoj organizaciji March of Dimes, postoje tri faze porođaja, sve sa različitim simptomima:

Porođaj

foto: hunny the mummy

Rani porođaj traje 6–12 sati. Žene imaju blage kontrakcije od 30 do 90 sekundi na svakih 5 do 15 minuta. One će obično imati “krvavu predstavu” tokom ove faze.

Aktivni porođaj je kada žena obično krene u bolnicu ili porođajni centar ili pozve babicu ako planira porođaj u kući. Ova faza porođaja počinje kada su kontrakcije udaljene oko 3 minute, a grlić materice se povećao na 6 cm. Obično traje 4-8 sati.

Žene mogu imati grčeve u nogama, pritisak u donjem dijelu leđa, nagon za guranjem, a mogu se osjećati i bolesno.

Vodenjak može da pukne u ranim ili aktivnim porođajima.

Guranje i rađanje

Via GiphyFaza guranja i rađanja može trajati između 20 minuta i nekoliko sati. Može biti duže za žene koje imaju prvo dijete ili one koje su primile epidural ili drugi lijek protiv bolova.

Kontrakcije se u ovoj fazi dešavaju na svakih 2–5 minuta i traju 60–90 sekundi.

Dok žena gura, zdravstveni tim može pomoći da se beba izbaci iz tijela.

Jednom kada se beba rodi, zdravstveni radnik ili roditelj će presjeći pupčanu vrpcu. Za optimalno zdravlje bebe, najbolje je ne sjeći vrpcu dok ne prestane da pulsira, obično oko 5 minuta nakon rođenja.

Izbacivanje placente

Placenta je organ koji fetus snabdjeva hranom i kiseonikom dok raste u materici. Žena nju treba da izbaci iz svog tijela. Za ovo obično treba jedan potisak i dešava se manje od 20 minuta nakon rođenja bebe.

Žena će i dalje imati kontrakcije tokom rađanja placente, ali one obično nisu tako bolne. Obično počinju između 5–30 minuta nakon rođenja bebe.

Šta je neubičajeno?

Svako porođaj doživljava različito, ali neke stvari su neuobičajene:

Prijevremeni porođaj

Žena može doživjeti prijevremeni porođaj ako ima istinske kontrakcije porođaja, ako joj pukne vodenjak ili se čep sluzi izbaci prije 37. nedelje trudnoće.

Šta uzrokuje krvarenje u trudnoći?

Svako ko prerano doživi bilo koji od ovih simptoma porođaja treba odmah da pozove ljekara.

Jako krvarenje

Krvavi iscjedak iz vagine obično će biti ružičast, crven ili blago krvav. Ako žena jako krvari, treba odmah da pozove svog doktora.

Porođaj koji ne napreduje

Ponekad žene otkriju da njihove porođajne kontrakcije s vremenom postaju sve slabije, a ne jače.

Foto: teach me obgyn

Ostale komplikacije koje mogu zaustaviti napredovanje porođaja uključuju grlić materice koji se nedovoljno širi ili fetus koji se ne kreće pravilno u rodni kanal.

Ako ljekari ili babice smatraju da porođaj ne napreduje kako bi trebalo, mogli bi da prepišu ljekove za povećanje kontrakcija. Alternativno, mogu preporučiti carski rez, što znači da bebu hirurški uklanjaju iz materice.

Vodenjak koji pukne prerano

Obično će porođaj početi u roku od 24 sata od probijanja vode. Ako se to ne dogodi, ljekari će obično preporučiti pokušaj podsticanja porođaja. To znači da koriste ljekove ili uređaj za podsticanje kontrakcija.

Svaka žena koja prerano iskusi bilo koji od ovih simptomima porođaja  treba da razgovara sa svojim ljekarom što je prije moguće.

Oporavak i njega poslije porođaja

Rezime

Porođaj je različit za sve. Neke žene imaju simptome u nedjeljama prije porođaja, dok druge nemaju.

Glavni znaci da porođaj treba da počne su jake, redovne kontrakcije i crveni, ružičasti ili krvavi izliv iz vagine.

Ako mislite da ste krenule da se porađate prije 37. nedelje trudnoće, imate jaka krvarenja ili ne počnete da se porađate u roku od 24 sata od pucanja vodenjaka, treba odmah da se javite ljekaru ili babici.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *