fbpx
TRUDNOĆA

Oporavak i njega poslije porođaja

Šta je postporođajna njega?

Postporođajni period odnosi se na prvih šest nedjelja posle porođaja. Ovo je radosno vrijeme, ali to je i period prilagođavanja i isceljenja za majke. Tokom ovih nedjelja, vezaćete se sa bebom i imaćete kontrolni pregled poslije liječenja kod ljekara.

Prilagođavanje majčinstvu

Prilagođavanje svakodnevnom životu nakon rođenja bebe ima svoje izazove, posebno ako ste nova majka. Iako je važno da se brinete o svojoj bebi, takođe morate voditi računa o sebi.

Foto: mumbubhub

Većina novih majki se ne vraća na posao najmanje prvih šest nedjelja nakon rođenja. To omogućava vrijeme da se prilagodi i razvije novu normalu. Budući da se beba mora hraniti i mijenjati, često ćete doživeti neprospavane noći. Može biti frustrirajuće i naporno. Dobra vijest je da će ovo na kraju prerasti u rutinu. U međuvremenu, evo šta možete učiniti za lakši prelaz:

1. Odmarajte se. Ostvarite što više sna kako biste se izborile sa umorom i zamorom. Vaša beba se može buditi svakih dva do tri sata zbog hranjenja. Da biste bili sigurni da se dovoljno odmarate, spavajte dok beba spava.

2. Potražite pomoć. Ne oklijevajte da prihvatite pomoć porodice i prijatelja tokom postporođajnog perioda, kao i poslije ovog perioda. Vaše tijelo treba da ozdravi, a praktična pomoć oko kuće može vam pomoći da se odmorite. Prijatelji ili porodica mogu pripremiti obroke, završavati obaveze ili pomoći oko druge djece u kući.

3. Jedite zdrave obroke. Pridržavajte se zdrave ishrane za podsticanje izliječenja. Povećajte unos cijelih žitarica, povrća, voća i proteina. Takođe bi trebalo da povećate unos tečnosti, posebno ako dojite.

4. Vježbajte. Vaš ljekar će vas obavjestiti kada je u redu da vježbate. Aktivnost ne smije biti naporna. Pokušajte prošetati u blizini svoje kuće. Promjena pejzaža je osvježavajuća i može povećati vaš nivo energije.

Funkcionisanje kao nova porodična jedinica

Foto: centreforperinatalpsychology

Nova beba prilagođavanje je cijeloj porodici i može promjeniti dinamiku koju imate sa partnerom. Tokom postporođajnog perioda, vi i vaš partner takođe možete provesti manje kvalitetnog vremena, što može biti problematično. Ovo je naporan i stresan period, ali postoje načini za upravljanje.

Za početak budite strpljivi. Shvatite da svaki par prolazi kroz promjene poslije rođenja bebe. Potrebno je vrijeme da se prilagoditw, ali shvatićete to. Briga o novorođenčetu postaje lakša sa svakim danom.

Takođe, komunicirajte kao porodica. Ako se neko osjeti izostavljenim – bilo da je to supružnik ili druga djeca u kući – razgovarajte o problemu i budite razumljivi. Iako je bebama potrebno puno pažnje i vi i vaš partner ćete provesti većinu dana vodeći brigu o svojim potrebama, nemojte osjećati krivicu što sami provodite vrijeme kao bračni par tokom postporođajnog perioda.

Postnatalna (baby blues) nasuprot postporođajnoj depresiji

Foto: parents

Normalno je da se postnatalna depresija javi tokom postporođajnog perioda. To se obično dešava nekoliko dana nakon porođaja i može trajati do dvije nedjelje. U većini slučajeva nećete stalno osećati simptome, a simptomi će se razlikovati. Oko 70 do 80 posto novih majki nakon porođaja osjeti promjene raspoloženja ili negativne osjećaje. Postnatalna depresija nastaje zbog hormonskih promjena a simptomi mogu da uključuju:

  • neobjašnjivo plakanje
  • razdražljivost
  • nesanica
  • tuga
  • promjene raspoloženja
  • nemir

Kada treba da posjetite ljekara?

Postnatalna depresija se razlikuje od postporođajne depresije. Postporođajna depresija nastaje kada simptomi traju duže od dvije nedjelje.

Dodatni simptomi mogu uključivati osjećaj krivice, bespomoćnosti i gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti. Neke žene sa postporođajnom depresijom povlače se iz porodice, nemaju interesa za svoju bebu i razmišljaju o tome da povrijede svoju bebu.

Postporođajna depresija zahtjeva liječenje. Razgovarajte sa ljekarom ako imate depresiju koja traje duže od dvije nedjelje nakon rođenja ili ako razmišljate da naštetite svojoj bebi. Postporođajna depresija može se razviti u bilo koje vrijeme nakon porođaja, čak i do godinu dana nakon porođaja.

Suočavanje sa promjenama tijela

Foto: instagram/thegarcydiaries

Uporedo sa emocionalnim promjenama, doživećete i promjene tijela nakon porođaja, poput debljanja. Gubitak kilograma se ne dešava preko noći, zato budite strpljivi. Jednom kada vaš ljekar kaže da je u redu vježbanje, počnite sa umjerenim aktivnostima nekoliko minuta dnevno i postepeno povećavajte dužinu i intenzitet vježbi. Idite u šetnju, plivajte ili se pridružite času aerobika.

Gubitak kilograma uključuje i jedenje zdravih, uravnoteženih obroka koji uključuju voće, povrće i integralne žitarice. Svaka nova majka mršavi različitim tempom, tako da nemojte upoređivati svoje napore za mršavljenjem sa drugima. Dojenje vam može pomoći da se brže vratite na svoju težinu, jer povećava dnevno sagorijevanje kalorija.

Razgovarajte sa lekarom ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa promjenama na tijelu tokom postporođajnog perioda. Ostale promjene tijela uključuju:

Povećanje grudi

Foto: parents

Grudi će vam se napuniti mlijekom par dana nakon rođenja. To je normalan proces, ali oticanje (natečenost) može biti neprijatno. Natečenost se vremenom poboljšava. Da biste olakšali nelagodu, na grudi nanesite topli ili hladni oblog. Bolne bradavice od dojenja obično nestaju kako se vaše tijelo prilagođava. Koristite kremu za bradavice kako biste ublažili pucanje i bol.

Zatvor

Jedite hranu sa dosta vlakana da biste podstakli aktivnost crijeva i pijte puno vode. Pitajte svog ljekara o bezbjednim ljekovima. Vlakna takođe mogu ublažiti hemoroide, kao i kreme bez recepta ili sedjecnje u kadi sa toplom vodom. Voda za piće pomaže u ublažavanju problema sa mokrenjem nakon rođenja. Ako osjetite inkontinenciju, Kegelove vježbe mogu da ojačaju vaše karlične mišiće.

Promjene karličnog dna

Područje između vašeg rektuma i vagine poznato je kao perineum. Proteže se i često puca tokom rođenja. Ponekad će ljekar smanjiti to područje da bi vam pomogao. Možete da pomognete ovom području da se oporavi nakon porođaja izvođenjem Kegelovih vežbi, stavlljanjem hladnog omota od peškira i sjedeći na jastuku.

Znojenje

Hormonske promjene mogu uzrokovati noćno znojenje nakon što rodite djete. Izvadite ćebad iz kreveta kako bi bilo hladnije.

Bol u materici

Stezanje materice nakon porođaja može prouzrokovati grčeve. Bol se smanjuje vremenom. Pitajte svog ljekara o bezbjednim ljekovima protiv bolova.

Vaginalni iscjedak

Foto: pregnentmamababylife

Vaginalni iscjedak je tipičan dvije do četiri sedmice nakon porođaja. Tako vaše telo eliminiše krv i tkivo iz materice. Nosite sanitarne uloške dok se pražnjenje ne zaustavi.

Ne upotrebljavajte tampone niti ispiranje sve dok ne bude od četiri do šest nedjelja poslije porođaja ili dok ljekar to ne odobri. Upotreba ovih proizvoda u neposrednom postporođajnom periodu može povećati rizik od infekcije materice. Ako vaginalni iscjedak smrdi, o tome obavijestite ljekara. Možda ćete i dalje imati krvave pjege neposredno tokom prvog porođaja, ali ne očekuje se veliko krvarenje. Ako imate jaka vaginalna krvarenja, poput zasićenja jednog uloška u roku od dva sata, obratite se svom ljekaru.

Zapamtite

Rođenje dijeteta može promjeniti porodičnu jedinicu i rutinu, ali vremenom ćete se prilagoditi. Sve emocionalne i fizičke promjene koje iskusite nakon rođenja polako će se poboljšavati. Ne oklijevajte da razgovarate sa ljekarom o bilo kakvim nedoumicama, bilo da je povezano sa depresijom, bebom ili sa procesom izliječenja.

Izvor: healthline.com

One thought on “Oporavak i njega poslije porođaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *