fbpx
TRUDNOĆA

Različiti položaji bebe za vrijeme trudnoće

Tokom trudnoće, beba u razvoju pomjera se na nekoliko različitih pozicija. Kako se porođaj približava, neke pozicije su sigurnije od drugih.

Idealna pozicija za fetus neposredno prije porođaja je prednja pozicija. U tom položaju glava fetusa pokazuje prema tlu i oni su okrenuti prema leđima žene.

Foto: beboclub

Većina fetusa postavi se u ovaj položaj do poslednjeg mjeseca trudnoće. Prednja pozicija je takođe poznata kao prijašnja, vrhovna ili zatiljna prednja pozicija.

Prednja pozicija može smanjiti šanse za komplikacije tokom trudnoće.

Pozicije u materici

Mogući položaji bebe u razvoju u materici su:

Prednja pozicija

Najbolja pozicija za fetus da bude prije porođaja je prednja pozicija. Većina fetusa ulazi u ovu poziciju pre nego što počine porođaj.

Foto: medicalnewstoday

Ova pozicija znači da je glava fetusa spuštena u karlicu, okrenuta leđima žene. Leđa fetusa će biti okrenuta ka stomaku žene.

Ova pozicija znači da glava fetusa može biti uvučena, omogućavajući vrhu da je pritisne na grlić materice, što ga ohrabruje da se otvori tokom porođaja.

Ljekar ili babica mogu opisati fetus koji naginje lijevo kao lijevi potiljak, prednji ili LOA, i onaj koji leži malo desno kao desni prednji potiljak ili ROA.

Zadnja pozicija

Zadnja pozicija je takođe poznata kao pozicija leđa. Ovdje glava fetusa pokazuje prema dolje, a leđa su naslonjena na leđa žene.

Foto: medicalnewstoday

U ovom položaju, fetusu može biti teško da uvuče glavu, što može učiniti prolazak kroz najmanji dio karlice izazovnijim. To može dovesti do sporijeg i dužeg porođaja od prednjeg položaja i može izazvati bolove u leđima.

Fetus je vjerovatnije da će završiti u ovom položaju ako majka provede dugo vremena sjedeći ili ležeći, kao u slučajevima kada trudnice moraju da provedu trudnoću u postelji.

Leđa tijela fetusa su teža od prednjeg dijela, tako da trudnica može ohrabriti fetus da se uvuče u idealnu poziciju tako što će se nagnuti u pravcu u kojem želi da se kreću.

Poprečni položaj

Foto: medicalnewstoday

Poprečni položaj je kada fetus leži horizontalno u materici. Većina fetusa neće ostati na tom položaju u nedeljama i danima koji prethode porođaju.

Ako je fetus još uvijek u transverzalnom položaju ležanja neposredno prije rođenja, neophodno je carsko rezanje.

Bez porođaja s carskim rezom postoji rizik od hitne medicinske intervencije poznate kao prolaps pupčane vrpce.

Kada dođe do prolapsa pupčane vrpce, žena prenosi pupčanu vrpcu u rodni kanal prije bebe.

Stražnji položaj

Položaj zatilja je kada fetus ostane sa glavom gore, a ne dolje u ​​ženskoj karlici. Postoje različiti tipovi stražnjeg položaja, uključujući:

Foto: medicalnewstoday

Frank stražnji: U ovom položaju, noge fetusa leže ravno prema gore ispred svog tijela, tako da su stopala blizu lica.
Potpuno stražnji: U ovom položaju, fetus “sjedi” sa prekrštenim nogama ispred tijela, tako da su stopala blizu njegove zadnjice.
Nogica za stopala: U ovom položaju, fetus ima ili jednu ili obje noge visi ispod njihovog dna. Ako bi žena rodila vaginalno, prvo bi izašla jedna ili obje noge.

Razlozi zbog kojih fetus može ostati u stražnjem položaju uključuju:

  • previše ili premalo amnionske tečnosti koja okružuje fetus
  • fibroidi materice
  • materica nepravilnog oblika
  • više fetusa u materici

Ako žena nosi blizance, jedan fetus može biti u prednjem ili stražnjem položaju, dok je drugi fetus u zadnjoj poziciji.

Bezbjedno je za fetus da bude u bilo kojoj od gore navedenih stražnjih pozicija dok su u materici. Međutim, postoje određeni rizici ako je fetus još uvijek u stražnjoj poziciji kada počinje porođaj.

Kako da znam u kojoj je beba poziciji?

Najbolji način da saznate u kojoj poziciju je fetus trenutno jeste razgovor sa doktorom ili babicom.

Foto: health24

Na svakom sastanku tokom drugog i trećeg tromjesječja trudnoće, ljekar ili babica bi trebalo da osjete stomak žene da bi provjerili položaj fetusa.

Na sastanku od 35-36 nedelja, oni će provjeriti da li je fetus prešao u prednji ili zadnji položaj. Ako ljekar nije siguran da li je fetus u pravilnom položaju nakon fizičkog pregleda, može zatražiti ultrazvuk.

Takođe može biti moguće da žena sazna u kom je položaju fetus kod kuće.

Kada se fetus nalazi u leđima ili posteriornom položaju, stomak u trudnoći se može osjećati gnjecavim. Žena takođe može primetiti udarce oko sredine stomaka, a neke žene mogu vidjeti i udubljenje oko pupka.

Kada je fetus u prednjem položaju, žena može da osjeti više udaraca ispod rebara. Njihov pupak može takođe “iskočiti”.

Šta treba izbegavati tokom trudnoće

Većina žena može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima tokom trudnoće i samo treba da napravi neke manje promene u načinu života. Ali ovih 13 stvari morate izbjegavati u trudnoći.

Kako mijenjati pozicije

Većina fetusa pređe u položaj gdje im je glava dolje sa 36 nedjelja. Ako je fetus u 36. sedmici u stojećem položaju, ljekar ili babica mogu predložiti vanjsku cefaličnu verziju (ECV).

ECV je procedura u kojoj će ljekar ili babica pokušati ručno da okrenu fetus.

Za ovaj postupak, oni će prvo ubaciti malu iglu u ruku žene da opušte matericu.

Foto: stock

Koristeći ruke na stomaku trudnice, ljekar ili babica će onda lagano manipulisati fetusom iz pozicije zadnjeg položaja u poziciju poprečnog ležišta, a zatim u položaj glave-dolje.

Neki fetusi se okreću sami nakon 36 nedjelja, a neki čak i za vrijeme porođaja.

Neki ljudi preporučuju zauzimanje određenih položaja, uzimanje biljnih ljekove i izvođenje određenih vježbi kako bi pomogli bebama da se okrenu ka povoljnijoj poziciji za rađanje. Međutim, nema pouzdanih dokaza koji bi dokazali da bilo koji od ovih metoda funkcioniše.

Ako žena želi da isproba ove ljekove ili tehnike, neophodno je da se prvo konsultuje sa ljekarom.

Zapamtite

Beba će se kretati u mnogo različitih položaja tokom trudnoće. Tokom poslednjih nekoliko nedjelja trudnoće, većina beba se kreće u prednji položaj, što je najbolji položaj za vaginalno rođenje.

Ako je beba još uvek u poprečnom položaju ili položaju za leđa prije porođaja, ljekar ili babica će obaviti medicinske intervencije kako bi se obezbjedila bezbjednost žene i bebe tokom porođaja.

Izvor: medicalnewstoday.com

One thought on “Različiti položaji bebe za vrijeme trudnoće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *