fbpx
TRUDNOĆA

Uputstva za porodilje za vrijeme koronavirusa

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica su objavili seriju tekstova – savjete za trudnice u doba gripa i koronavirusa.

Dr Izet Bralić pruža preporuke budućim majkama:

Foto: dr Izet Bralić ginekološka ordinacija Bralić

Jedna od osetljivih populacija u pogledu infekcije sa COVID-19 virusom su svakako trudnice i novorođene bebe. Brojne stručne organizacije, iskusni ginekolozi i akušeri su već ponudili vodiče koje se tiču brige o trudnicama sa suspektnom, ili dokazanom infekcijom sa COVID-19.

Saznanja se svakodnevno dopunjuju jer je iskustava malo sa ovim novim virusom,pa će verovatno i ta uputstva imati svoje dodatne izmjene. Prema trenutnim saznanjima čini se da trudnice nijesu posebno izloženije infekciji COVID-19 (koronavirus) od ostalih građana.

Trudnice bi se trebale pridržavati preventive i zaštite od infekcije, kao i opšta populacija, poput:

 • pokrivanje usta i nosa pri kašljanju,
 • izbjegavanje kontakta sa bolesnim osobama, posebno onim sa respiratornom infekcijom,
 • primjena lične higijene u vidu čestog pranja ruku sapunom i toplom vodom, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola,
 • nošenje maski

Mjere opreza se preporučuju i pri kontaktu i sa zdravstvenom službom u redovnim kontrolama trudnoće, kao i praćenje preporuka u slučajevima sumnjivim na infekciju (samoizolacija u kućnim uslovima, praćenje razvoja simptoma bolesti, kontak epidemiološke službe, testiranje na COVID-19,prema indikaciji, izolacija pri prijemu u zdravstvenu ustanovu i tokom porođaja .

Mišljenje vodećih stručnjaka u ovom trenutnku jeste da beba neće biti izložena infekciji tokom trudnoće. Za sada nema jasnih dokaza da li će korona virus izazvati problem u trudnoći, ili nakon rođenja bebe.

Foto: istock

Ono što je ohrabrujuće jeste da su u seriji slučajeva u Kini i Italiji testirani plodova voda , krv iz pupčanika, brisevi grla novoređenih beba i mlijeko žena zaraženih COVID-19 i svi testirani uzorci su bili negativni na virus.

Takođe, opisano je i testiranje posteljica zaraženih majki u 3 slučaja, a gdje su testovi bili negativni na virus. Trenutno nema jasnih dokaza ni o tome da li je prenos infekcije moguć putem vaginalnog sekreta. Prema svim dosadašnjim nalazima infekcije novorođenih beba mogu nastati tek nakon rođenja.

Na osnovu svega savetujem izolaciju djeteta od inficirane majke tokom barem 14 dana.

Odgovori na 5 najčešćih pitanja trudnica o koronavirusu

Sa druge strane zbog izuzeznog značaja dojenja za bebu, prema RCOG I CDC preporukama ukoliko je stanje majke i djeteta zadovoljavajuće, može se razmotriti da majka i beba ostanu zajedno, uz sve mere opreza kao što su:

 • higijena ruku, nošenje maske, ili npr. ekspresija mleka iz dojke u bočicu,
 • te hranjenje bebe majčinim mlijekom iz bočice, što može da radi i babica.

Sigurno je da će u narednom periodu dalja ispitivanja i iskustva u liječenju COVID-19 donijeti i nova saznanja i konkretnije preporuke kako u opštoj borbi protiv ove nove bolesti, tako i u odnosu na današnju temu koji se tiče infekcija sa COVID-19 u trudnoći i periodu dojenja.

Trudnice treba da preduzmu i prije porođaja i u toku dojenja, uobičajene mjere zaštite kao što su:

 • često pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od 30 sekundi,
 • izbjegavanje boravka u velikoj grupi ljudi i
 • bliske kontakte sa drugim ljudima.

 

Šta trudnice treba da znaju o koronavirusu

Poštovane porodilje ,koje ste inficirane koronavirusom, uzdržite se i odložite grljenje, ljubljenje ,igranje sa novorođenom bebom. Iako je prednost dojenja je u tome što se dojenjem djetetov imuni sistem snaži i time ga čini otpornijim na viruse i druge zarazne bolesti.

Poruka inficiranim majkama obavezno odvajanje od bebe u isključivo bebinom interesu te da se izmuzate pumpom i da bebu majčinim mlijekom nahrani zdrava osoba.

Nakon izlaska iz porodilišta

 • provjetrite prostoriju u kojoj boravite što češće, a minimum dva puta u toku dana
 • redovno brišite i dezinfikujete površine koje često dodirujete
 • zdravo se hranite
 • pijte dovoljno tečnosti
 • što češće provodite vrijeme pored prozora u kontaktu sa sunčevim zracima.

Izvor: radiopetnjica.me

2 thoughts on “Uputstva za porodilje za vrijeme koronavirusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *