fbpx
TRUDNOĆA

Šta uzrokuje krvarenje u trudnoći?

Foto: we have kids

Primjećivanje tačkica krvi ili lakog krvarenja (eng.spotting) tokom trudnoće može biti zastrašujuće, ali to nije uvijek znak da nešto nije u redu. Mnoge žene koje ovo dožive tokom trudnoće rode zdravu bebu.

Pod spotting-om se smatraju male količine ili tragovi ružičaste, crvene ili tamno smeđe krvi (boje rđe). Možete primijetiti tačkice kada koristite toalet ili vidite nekoliko kapi krvi na donjem rublju. Biće mnogo manje od krvi tokom menstruacije. Neće biti dovoljno krvi ni za ispunjanje dnevnog uloška.

Tokom trudnoće ove male količine krvi mogu biti uzrokovane mnogim faktorima. Uočavanje mrlja se razlikuje od jačeg krvarenja, gdje će vam trebati uložak ili tampon da spriječite da krv ode na odeću. Potražite hitnu pomoć ako osjetite veliko krvarenje tokom trudnoće.

Kada da posjetite ljekara

Obavjestite ljekara ako primjetite fleke ili krvarenje u bilo koje vrijeme tokom trudnoće. Oni mogu odrediti da li treba da dođete radi praćenja ili procjene. Mogu vas pitati o drugim simptomima, uporedo sa krvarenjem, kao što su grčevi ili groznica.

Takođe je važno da obavjestite ljekara o vaginalnom krvarenju, jer nekim ženama sa određenim krvnim grupama je potreban lijek ako tokom trudnoće dožive vaginalno krvarenje.

Ako u drugom ili trećem tromjesečju imate krvarenje, obavestite ljekara odmah ili potražite hitnu medicinsku pomoć.

Primećivanje fleka u prvom tromesečju

Foto: my expert midwife

Procenjuje se da oko 25 procenata trudnica doživljava spotting tokom prvih 12 nedjelja trudnoće.

Jedno istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da se krvarenje najčešće dešava u šestoj i sedmoj nedjelji trudnoće. Krvarenje nije uvijek bio znak pobačaja ili je značilo da nešto nije u redu.

Spotting tokom prvog tromjesječja može se pripisati:

  • implantacijskom krvarenju
  • Vanmateričnoj trudnoći
  • pobačaju
  • nepoznatim uzrocima

Evo šta treba da znate o ovim mogućim uzrocima:

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje nastaje 6 do 12 dana nakon začeća. Smatra se da je to znak da se embrion implantira u zid materice. Neće svaka žena doživjeti implantacijsko krvarenje, ali za žene koje to dožive, to je obično jedan od prvih simptoma trudnoće.

Foto: Medical News Today

Implantacijsko krvarenje je obično svijetlo ružičaste do tamno braon boje. Ono se razlikuje od vaše uobičajenog menstruacije jer je samo lagano krvarenje. Nećete dovoljno krvariti da vam treba tampon ili da pokrijete sanitarni uložak. Krv takođe neće kapnuti u toalet kada ga koristite.

Implantacijsko krvarenje traje nekoliko sati, do 3 dana, i prestaće samostalno.

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća je hitno medicinsko stanje. Javlja se kada se oplođeno jajašce pričvrsti van materice. Lagana do teška vaginalna fleka ili krvarenje mogu biti simptomi ektopične trudnoće.

Krvarenje ili mrlje tokom ektopične trudnoće obično se doživljavaju zajedno sa:

  • oštrim ili tupim bolom u trbuhu ili karlici
  • slabošću, vrtoglavicom ili nesvjesticom
  • rektalnim pritisakom

Ako osjetite ove simptome, odmah se obratite ljekaru.

Rani gubitak trudnoće ili pobačaj

Većina pobačaja se dogodi u prvih 13 nedjelja trudnoće. Ako znate da ste trudni i imate krvavo ili jarko crveno krvarenje sa ili bez grčeva, obratite se svom ljekaru.

Sa pobačajem možete primjetiti i sljedeće simptome:

  • blag do jak bol u leđima
  • gubitak težine
  • bijelo-ružičasta sluz
  • grčevi ili kontrakcije
  • tkivo sa materijalom nalik na ugrušak koji prolazi iz vaše vagine
  • nagli pad simptoma trudnoće
Foto: self

Jednom kada pobačaj započne, vrlo malo se može učiniti da se sačuva trudnoća. Ipak bi trebalo da pozovete lekara, kako bi oni isključili vanmateričnu trudnoću ili drugu komplikaciju.

Vaš ljekar će vjerovatno uraditi dva ili više ispitivanja krvi kako bi provjerio nivo hormona trudnoće. Ovaj hormon se naziva humani horionski gonadotropin (hCG).

Testovi će biti udaljeni od 24 do 48 sati. Razlog zbog kojeg će vam trebati više od jednog krvnog testa je taj da vaš ljekar može utvrditi da li vam nivo hCG opada. Pad nivoa hCG ukazuje na gubitak trudnoće.

Ako pobacite, ne znači da ćete imati poteškoća da zatrudnite u budućnosti. Takođe ne povećava rizik za buduće pobačaje, mada to može biti slučaj ako već imate više pobačaja.

Važno je napomenuti da pobačaj obično nije uzrokovan nečim što ste učinili ili niste učinili. Studije pokazuju da su pobačaji česti i događaju se kod 20% žena koje znaju da su trudne.

Neidentifikovani uzroci i još mnogo toga

Takođe je moguće da primjetite to lagano krvarenje iz neidentifikovanog razloga. U ranoj trudnoći vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Promjene na grliću materice mogu biti odgovorne za blago krvarenje kod nekih žena. Hormonske promjene takođe mogu biti odgovorne za krvarenje.

Foto: kimkudlles

Takođe možete imati blage fleke nakon seksualnog odnosa ili ako ste veoma aktivni.

Infekcija je još jedan mogući uzrok pojave fleka, zato je važno razgovarati sa ljekarom o krvarenju tokom trudnoće. Oni mogu isključiti ozbiljnije uzroke.

Spotting tokom drugog tromjesečja

Lagano krvarenje ili kravave mrlje tokom drugog tromjesečja mogu biti izazvane iritacijom grlića materice, obično poslije seksa ili pregleda materice. To je uobičajeno i obično ne izaziva zabrinutost.

Polip grlića materice je još jedan mogući uzrok krvarenja u drugom tromesečju. Ovo je bezopasan rast na grliću materice. Možda imate krvarenje iz područja oko grlića materice zbog povećanog broja krvnih sudova u tkivu oko grlića materice.

Ako osjetite vaginalno krvarenje koje je teško poput menstruacije, odmah o tome obavjestite ljekara. Obilno krvarenje u drugom tromjesjecju može biti znak hitnog medicinskog stanja, kao što je:

  • placenta previa (prednjačeća posteljica)
  • prijevremeni porođaj
  • kasni pobačaj

Spotting tokom trećeg tromjesečja

Foto: times now

Lagano krvarenje ili mrlje tokom kasne trudnoće mogu se pojaviti nakon seksa ili pregleda materice. To je uobičajeno i obično ne izaziva zabrinutost. To takođe može biti posledica „krvave predstave“, ili znaka da porođaj počinje.

Ako tokom kasne trudnoće nailazite na snažno vaginalno krvarenje, potražite hitnu medicinsku pomoć. Može ga izazvati:

  • placenta previa
  • abrupcija placente
  • vasa previa

Pravovremena hitna pomoć je neophodna za bezbjednost vas i vaše bebe.

Ako osjetite blaži protok ili pojavu krvavih fleka, ipak bi trebalo da odmah pozovete ljekara. Zavisno od ostalih simptoma, možda će vam trebati procjena.

Znakovi pobačaja

Prvo tromjesečje
Shutterstock

Većina pobačaja se dogodi u prvih 13 nedjelja trudnoće. Oko 10 procenata svih klinički priznatih trudnoća završi pobačajem.

Obavjestite ljekara ako osjetite vaginalno pjeganje ili krvarenje koje ne prestaje samostalno nakon nekoliko sati. Takođe možete da osjetite bol ili grčeve u donjem dijelu leđa ili na trbuhu ili tečnost ili tkivo koje prolaze iz vagine zajedno sa sljedećim simptomima:

  • gubitak težine
  • bijelo-ružičasta sluz
  • kontrakcije
  • nagli pad simptoma trudnoće

U ranim nedjeljama trudnoće vaše tijelo može samo izbaciti tkivo fetusa i nije mu potreban nikakav medicinski postupak, ali svejedno bi trebalo da obavjestite ljekara ako mislite da imate ili ste doživjeli pobačaj. Oni mogu da se uvjere da je prošlo svo tkivo, kao i da izvrše opštu provjeru da bi bilo sve u redu.

Dalje, u prvom tromjesječju, ili ako postoje komplikacije, možda će vam trebati postupak nazvan dilatacija i kiretaža – koji se obično naziva D i C – kako bi zaustavili krvarenje i spriječili infekciju. Važno je i da tokom ovog perioda brinete o svom emocionalnom zdravlju.

Drugo i treće tromjesječje

Simptomi kasnog pobačaja u trudnoći (posle 13 nedjelja) uključuju:

  • ne osećanje kretanje ploda
  • vaginalno krvarenje ili stvaranje mrlja
  • grčevi u leđima ili trbuhu
  • neobjašnjiva tečnost ili tkivo koje prolazi iz vagine
Foto: Medical News Today

Obavjestite ljekara ako imate ove simptome. Ako fetus više nije živ, možda će vam dati ljekove koji će vam pomoći da vaginalno izbacite plod i placentu ili će ljekar možda odlučiti da hirurški odstrani plod koristeći postupak nazvan dilatacija i evakuacija (D i E).

Pobačaj drugog ili trećeg tromjesečja zahtjeva fizičku i emocionalnu njegu. Pitajte svog ljekara kada se možete vratiti na posao. Ako mislite da vam treba više vremena za emocionalni oporavak, obavjestite ljekara. Možda će moći da predaju dokumentaciju vašem poslodavcu kako bi vam omogućili dodatne dane odmora.

Ako planirate ponovo da zatrudnite, pitajte ljekara koliko dugo će vam preporučiti da sačekate prije nego što pokušate ponovo da zatrudnite.

Pronalaženje podrške

Doživljavanje pobačaja može biti pogubno. Znajte da pobačaj nije vaša krivica. Oslonite se na porodicu i prijatelje za podršku tokom ovog teškog vremena.

Takođe možete naći savetnika za tugu u vašoj blizini. Dopustite sebi toliko vremena koliko vam treba da tugujete.

Mnogo žena nastavlja trudnoću nakon pobačaja. Razgovarajte sa ljekarom kad budete spremni.

Kako će ljekar dijagnostifikovati spotting?

Ako ptimjetite krvarenje koje nije implantaciono ili se ne zaustavi samostalno nakon nekoliko sati, vaš ljekar će vam možda preporučiti da dođete na procjenu. Vjerovatno će obaviti vaginalni pregled da bi procjenili količinu krvarenja. Takođe mogu da urade abdominalni ili vaginalni ultrazvuk da potvrde zdrav plod koji se normalno razvija i da provjere otkucaje srca.

Tokom rane trudnoće, možda će vam trebati i test krvi na horionski gonadotropin (hCG). Ovi testovi za normalnu trudnoću mogu vam pomoći u dijagnozi ektopične trudnoće ili isključiti potencijalni pobačaj. Tvoja krvna grupa će takođe biti potvrđena.

Zaključak

Plumstead bond

Krvarenje tokom trudnoće nije uvijek razlog za uzbunu. Mnoge žene dožive implantacijsko krvarenje tokom rane trudnoće. Normalno je i na primjer primjećivanje krvavih fleka nakon seksa.

Obavjestite vašeg ljekara ako se krvarenje ne zaustavi samo od sebe ili postane teže. Takođe obavjestite ljekara ako imate i druge simptome zajedno sa krvarenjem, kao što su grčevi, bolovi u leđima ili groznica.

Imajte na umu da mnoge žene koje dožive krvarenje nastavljaju sa zdravim trudnoćama. Vaš ljekar  će vam pomoći da procjenite vaše simptome.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *