fbpx
TRUDNOĆA

Odgovori na 5 najčešćih pitanja trudnica o koronavirusu

Trudnoća ponekad može biti neizvjesan i stresan period i u najboljim okolnostima. Ali tokom pandemije, ta anksioznost može brzo da se umnoži. Istraživači rade brzo kako bi naučili više o tome šta novi koronavirus – kao i njegov uticaj na naš svakodnevni život – upravo sada znače za trudnice. A zdravstveni radnici prave planove sa majkama o tome kako se najbolje zaštiti u svjetlu sve većih ograničenja javnog kontakta.

Evo šta znamo do sada.

Da li sam u većem riziku ako sam trudna ??

Foto: everyday health

“Dobra vijest je da do sada nije bilo naznaka da su trudnice teže pogođene” ovim virusom, kaže dr Denise Jamieson, predsjedavajuća za odjeljenje ginekologije i akušerstva u Emory Healthcare i stariji autor komisije za pregled teksta koji treba da bude objavljen u Američkom časopisu za akušerstvo i ginekologiju.

Ovo dolazi kao dobrodošlo iznenađenje, jer je sličan koronavirus koji je izazvao SARS imao mnogo višu stopu smrtnosti za trudnice (oko 25%, prema ograničenim podacima dostupnim od izbijanja 2003.) nego za opštu populaciju (oko 10%).

Trenutne, optimistične procjene novog koronavirusa uglavnom se zasnivaju na istraživanju objavljenom prošlog mjeseca u časopisu The Lancet o devet trudnica u njihovom trećem tromesečju u Vuhanu u Kini, a koje su imale upalu pluća izazvanu COVID-19. Nijedna žena nije razvila tešku bolest, a sve njihove bebe rođene su zdrave.

Foto: getty images

“Prema trenutnim dokazima u Kini, klinička uspješnost trudnica sa COVID-19 u skladu je s običnim odraslim ljudima”, kaže Jie Qiao, direktorica Nacionalnog kliničkog istraživačkog centra za akušerstvo i ginekološke bolesti u Kini, koji nije bio uključen u tu studiju, ali napisao je komentar o tome u istom izdanju The Lancet-a.

Jamieson, međutim, napominje da “nemamo mnogo dokaza o ovom koronavirusu.” Iako su se podaci o trudnoći u trećem tromjesečju činili uvjerljivim, još uvijek ne znamo mnogo o prvom ili drugom tromjesečju tokom bolesti COVID-19. Dakle, Jamieson, Qiao i drugi stručnjaci pomno prate trenutne podatke.

Koje dodatne mjere predostrožnosti moram da preduzmem dok sam trudna?

Učinkovitost imunološkog sistema opada tokom trudnoće, što stavlja trudnice pod veći rizik za prenošenje mnogih prenosivih bolesti – bilo putem hrane ili respiratorno. “Treba ih smatrati rizičnom grupom”, kaže Jamieson.

Foto: rochester regional helath

Zvanične preporuke tokom trudnoće trenutno su približno iste kao i za opštu populaciju, uključuju izbjegavanje gužve, držanje podalje od bolesnih ljudi, često pranje ruku i nedodirivanje lica.

Qiao vodi ove prijedloge korak dalje, dodajući da se preporučuje da izbjegavaju javne prostore ako je moguće – i da nose masku za lice kad su vani. I razgovarajte sa ljekarom o telemedicini, da izbjegnete nepotrebne posjete kancelariji. „Osim važnih pregleda trudnoće“, kaže ona, „preporučuje se savjetovanje sa [vašim] ljekarima preko interneta“. Mnoge kancelarije već rade na konsolidaciji ličnih pregleda (na primjer, ako neko dolazi na ultrazvuk, istoj posjeti može se dodati i rutinska prenatalna kontrola).

Pored ličnih koraka, Jamieson napominje da je važno razmotriti kako tako raširena epidemija može napregnuti zdravstveni sistem, što dovodi do poremećaja u uobičajenoj njezi. Kako bi se pripremila za to, kaže, savjetuje da trudnice uvijek pri ruci imaju svoju medicinsku dokumentaciju.

Kakvo planiranje za vanredne situacije treba da uradim za prođaj?

Plumstead bond

Dr Rachel Pilliod koja predaje akušerstvo i ginekologiju na Oregon Health & Science Univerzitetu, savjetuje žene koje bi mogle da se porode tokom pandemije da pitaju svog doktora i bolnicu gdje nameravaju da se porode o trenutnim pravilima o posjetiocima. Obično je ograničenje bilo na još jednu drugu zdravu odraslu osobu tokom boravka u bolnici.

Uoči porođaja, Jamieson se zalaže za to da „svaka trudnica i njena porodica treba da imaju plan, koji bi trebalo da sadrži šta bi se desilo ako se razboli ona ili dodatni njegovatelj“.

Na primjer, ako se partner razboli od COVID-19 i pokuša da se samoizolira, da li postoji drugi njegovatelj koji može da pomogne da se brine za novorođenče i majku? A zato što je bolest rizičnija za starije odrasle osobe, ako bi drugi njegovatelj možda mislio na novog baku i deku, mlađa odrasla osoba možda bi mogla biti bolja podrška ako je moguće.

Ako se razbolim, kako da zaštitim svoje novorođenče?

Foto: Medical News Today

Ako se razbolite blizu datuma porođaja sa potvrđenim ili čak sumnjivim COVID-19, postoje posebne mjere predostrožnosti kojih morate biti svjesni. Iako nove majke možda nisu izložene većem riziku, važno je izbjeći prenošenje virusa na novorođenče.

Rana istraživanja nisu pokazala nikakve dokaze da se virus može prenijeti unutar materice, tokom porođaja ili preko majčinog mlijeka. Ali prenošenje se može dogoditi nakon rođenja kada su novorođenčad u bliskom kontaktu sa nekim ko ima bolest.

Ovo pitanje pokreće izazovne odluke za porodice i zdravstvene radnike. Praksa držanja novorođenčeta u istoj bolničkoj sobi kao i majka po rođenju (poznata i kao „smještaj u sobi“) postala je popularna u mnogim američkim bolnicama. Međutim, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti trenutno preporučuju izbjegavanje prenoćišta za nove majke sa dijagnosticiranim ili sumnjama na infekcije COVID-19.

Šta trudnice treba da znaju o koronavirusu

Smjernice kažu da bi se ta novorođenčad trebala staviti u izolaciju i da se prema njima treba postupati kao o pretpostavljenim slučajevima koronavirusa, o kojima će se brinuti zdravi njegovatelji i medicinsko osoblje u zaštitnoj odjeći. “Glavna svrha je izbegavanje bliskog kontakta sa majkama, izoliranje prenosa disajnih puteva i mogućih infekcija”, kaže Qiao.

Ako se novorođenče odvede u izolaciju neposredno nakon rođenja, CDC preporučuje da bolesne žene koje bi željele da obezbjede majčino mlijeko za svoje novorođenče koriste pumpu za dojku, pri čemu moraju biti sigurne da primjenjuju dobru higijenu pumpanja. Direktno dojenje takođe može biti moguće ako zaražena majka nosi masku, ali trenutno nije prvi izbor CDC-a. “To je teška odluka i mislim da majka treba da bude uključena u razgovor o rizicima”, kaže Jamieson.

Šta još moram da znam ako se razbolim tokom trudnoće?

Foto: children’s minesota

Istraživanja su u toku, ali trenutno ne postoji definitivni tretman ili vakcina protiv COVID-19. Jednom kada se pojave, postoji različita mogućnost da se u početku ne odobre za upotrebu tokom trudnoće i dojenja. “Ovo je jedna od velikih briga”, kaže Jamieson.

Foto: health24

Za sada, kaže Silverman, važno je „biti svjesan potencijalnih simptoma kako bi trudnice mogle da pozovu svog ljekara ukoliko ih imaju“, koji uključuju temperaturu, respiratorne simptome ili eventualno dijareju. Uz to, napominje on, ako saznaju da su bili u kontaktu s nekim ko je pozitivno testiran na COVID-19, trebalo bi da prate vlastitu temperaturu i da budu posebno svjesni bilo kakvih respiratornih simptoma. Njihov ljekar može savjetovati najbolje korake za njegu i testiranje.

Qiao napominje da bi pojedinci takođe trebalo da budu oprezni prilikom izbora ljekova koji se izdaju bez recepta za liječenje simptoma, jer bi trebalo izbjegavati mnoge standardne ljekove tokom trudnoće (uključujući mnogo ljekova protiv kašlja i prehlade – kao i ljekova protiv bolova i groznice).

Uz veliki napredak u broju slučajeva novog virusa, istraživači prikupljaju više podataka o uticaju bolesti na trudnice, plodove i novorođenčad. Sintetizacija svih tih informacija vjerovatno će trajati više vremena, ali na kraju će pomoći u boljem vođenju preporuka o javnom zdravlju.

U međuvremenu, najbolji napad ostaje dobra odbrana. A to znači da bi trudnice – i one oko njih – trebalo da se pridržavaju najboljih trenutnih preporuka za ličnu i socijalnu higijenu. “Trudnice i njihova novorođenčad držimo sigurnima održavajući svoje zdravlje i zdravlje svih oko sebe”, kaže Pilliod.

Izvor: npr.org

One thought on “Odgovori na 5 najčešćih pitanja trudnica o koronavirusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *