fbpx
STAVOVI

Žene gube skoro 9 dana produktivnosti svake godine zbog menstrualnih bolova, otkriva najnovija studija

Menstruacije su najgore i apsolutno mogu da utiču na vašu sposobnost za rad. Svako ko zaista sluša žene u ciklusima, to već mora da zna.

Ali u slučaju da imate bilo kakvu sumnju, sada postoji i naučna studija na tu temu.

Foto: getty

Istraživači su ispitali preko 32.000 žena u Holandiji 2017. godine. Otkrili su da je svaka sedma žena, ili 14% žena, morala da ode s posla ili škole tokom svog ciklusa. Štaviše, 81% žena je izjavilo da su manje produktivne zbog menstrualnih bolova i drugih menstrualnih simptoma.

“Žene su rekle da nisu bile tako produktivne kao što bi mogle biti na poslu – morale su ići u toalet svaki sat ili su imale glavobolju i nisu se mogle koncentrirati”, objasnio je Theodoor Nieboer, autor studije i Ginekolog u Medicinskom centru Univerziteta Radboud, prenosi CNN.

Ukupno, ovaj gubitak produktivnosti se povećao na 8,9 dana godišnje.

Možda bi poslodavci trebali početi sa dodavanjem „izostanka za menstruaciju“?!

Via Giphy

Žene su zaista odlične u skrivanju svojih menstrualnih simptoma (jer nas društvo prisiljava na to).

Ali pitajte bilo koga ko je ikada menstruirao, i oni će vam reći: užasno je što mora da radi tokom svog ciklusa.

Između nadutosti i grčeva, umora i glavobolja i, znate, stalno krvareći sve vreme, može biti nevjerovatno teško fokusirati se na posao.

Ako ste “srećni”, možda ćete moći da krenete u najgore dane svog perioda. Ako to nije slučaj, morate ga izdržati i pojaviti se čak i ako znate da ne radite najbolje što možete.

Istraživači u Holandiji su tri mjeseca proučavali 32.748 holandskih žena u dobi od 15 do 45 godina. Htjeli su da istraže koliko simptomi menstruacije dovode do “gubitka produktivnosti”, što oni definišu kao slobodno vrijeme od

Via Giphy

posla / škole i rad dok se osjećaju užasno.

Istraživači su otkrili tačno ono što žene već znaju: u više slučajeva nego ne, ciklusi apsolutno rezultiraju gubitkom produktivnosti.

  • Neke brojke iz studije: 3,5% anketiranih je izjavilo da je uobičajena pojava za njih da preskoče posao za svaki ciklus.
  • 14% žena je u nekom trenutku tokom svog ciklusa moralo da izostane sa posla ili iz škole.
  • Istraživači su zaključili da žene propuštaju rad ili školu u prosjeku 1,3 dana godišnje zbog njihovog ciklusa.
  • Takođe, žene mlađe od 21 godine su bile tri puta vjerovatnije da će reći da su uzele odmor zbog svojih menstrualnih simptoma.

Ne samo da mnoge žene ne rade zbog svojih menstruacija, već čak ni ne mogu biti transparentne sa svojim šefovima o tome zašto ne dolaze.

Samo jedna od pet žena u studiji je rekla svojim poslodavcima pravi razlog za njeno odsustvo.

To ne iznenađuje. Menstruacije su tabu tema i često se ne smatraju valjanom bolešću.

Čak i kada žene imaju dovoljno bolničkih dana da pokriju najgore dane svog ciklusa (što mnoge žene apsolutno nemaju), one to ionako često iscrpljuju i pojavljuju se na poslu.

Foto: Getty

Nevjerovatnih 81% žena u studiji je izjavilo da su manje produktivne na poslu zbog menstrualnih simptoma.

Gubitak produktivnosti bio je jednak 8,9 dana godišnje, a većina toga pripisuje se ženama koje su došle na posao tokom svog ciklusa.

Jasno je da je ovo problem. Dakle, koje je rješenje?

Pa, 68% ispitanika je reklo da žele da imaju mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena.

Via Giphy

Rad od kuće sa sposobnošću da slobodno idete u kupatilo onoliko često koliko vam je potrebno, grickate, nasumično plačete, i držite topli jastučić na vaš trbuh dok radite? Zvuči mnogo bolje nego što je odlazak na posao sa torbom punom uložaka.

Mogućnost da se uzme slobodno vrijeme sa posla, bez laganja ili posledica, bila bi još bolja. “Odlazak zbog ciklusa”, ako hoćete.

To može izgledati kao san za žene na Balkanu, koje imaju sreće ako čak dobiju dovoljno redovnih bolničkih dana da pokriju godinu. Ali, odlazak zbog ciklusa već postoji u nekoliko azijskih zemalja, prenosi CNN.

Teodor je dodao da se plaši da će poslodavci koristiti rezultate ankete da bi diskriminisali zaposlene žene. Ali on naglašava da to nije pravi zaključak njihove studije.

Zaključak studije je da se ne obraća dovoljno pažnje na to koliko menstrualni ciklusi utiču na sposobnost žena da rade. Oni su „toliko loši“ za mnoge ljude, i bolje bi služili ženama i njihovim poslodavcima da budemo iskreniji u vezi s tom stvarnošću i da pronađemo načine da to rješimo.

Izvor: littlethings.com

Da li vi uzimate slobodne dane sa posla zbog menstrualnih simptoma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *