fbpx
STAVOVI

Ispovijest: Kako živim sa endometriozom

Iskreno i relistično, Emili Kapielo (Emily Cappiello) za Reader’s Digest približava ovo stanje koje zadesi čak jednu od deset žena, a da većina njih toga nije ni svjesna zapravo.

Foto: Insider

To je znatno više nego teška menstruacija. Endometrioza je hronična i bolna bolest, koja zadesi jednu od deset žena. Ja imam endometriozu, i dozvolite mi da vam pojasnim kakav je osjećaj.

Dva je sata noću, i probudili su me intenzivni grčevi. Zapravo, termin grčevi ni približno ne objašnjava tu količinu boli: osjećaj je kao da neko okreće moje jajnike kao da su kvaka, dok Vulverin (Wolverine) zariva kanže u moja leđa.

Sklupčam se u fetus položaj, te nastojim da ponovno zaspim. Moram da imam bistre misli, te da bude fokusirana na poslu, sjutradan; na kraju ipak uviđam da me bol neće pustiti da zaspim večeras.

Dopuzam nekako do kupatila, i puštam vrelu vodu. Gutam tri tablete, a potom i liježem u tu vodu dok me bol ne počne popuštati, da bih se mogla vratiti u krevet.

Imam endometriozu i ovo je potpuno normalno mjesečno iskustvo za mene.

“Endometrioza – kada tkivo koje prirodno raste unutar ženine utrobe, raste i izvan nje – je stanje koje pogađa jednu od deset žena u reproduktivnoj dobi.”, objašnjava profesorica Luiz Hal (Louise Hull).

Prvi put sam primijetila da nešto nije ok kada sam bila tinejdžerka. Iako imam visok prag boli (kako navode moj ljekar i zubar), bila sam užasno bolesna i u konstantnom stanju boli tokom težih menstruacija. I došlo je do toga da sam gutala previše tableta da bih mogla funkcionisati tih dana.

Foto: Getty Images

Tada sam dobila dijagnozu – dismenoreja, koja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije, a koja je u mom slučaju bila ekstremna.

Dijagnoza je bila pogrešna, ali ja ne krivim doktora, jer je dijagnoza teža kada je žena u ranim fazama endometrioze. Dobila sam kontracepcijske pilule, i to je bilo to. Moji su simptomi popustili malo. A bol, bol je i dalje bila osmica na skali od deset.

Nekoliko godina kasnije, tražila sam razlog zašto ne mogu da smršam, i uvidjela sam da je jedan od razloga upravo endometrioza. Kako sam nastavila izučavati pomenuto stanje, shvatila sam da to treba da kažem i svom doktoru. Imala sam toliko simptoma, i pored strašne boli – kao što su nadutost i zatvor. Ponekad bi se toliko nadula da nisam mogla zakopčati hlače koje sam nosila normalno tek veče prije.

Emili Kapielo; Foto: rd.com

Zakašnjenje u uspostavljanju dijagnoze je zapravo česta pojava – jedna studija pokazuje da je potrebno devet godina za istu (u prosjeku). Najčešće se do dijagnoze dođe tek kada žena nastoji da ostane u drugom stanju, jer ovo stanje može da utiče na plodnost. Simptomi pritom nisu tako očigledni, a bolna menstruacija je tek jedan od njih.

U poslednjih nekoliko godina, naučila sam mnogo o tome kako da savladam bol. Promijenila sam i ishranu, te sam redukovala mliječne proizvode, šećer i brašno.

Još jedna stvar – redovno radim vježbe. Nekada sam samo ležala kada me bol savlada, a sada znam da će mi vježbanje pomoći. Nije baš da je intenzivan trening kao u teretani, ali svakako pomaže.

Napokon sam pronašla i tablete koje pomažu u umanjenju simptoma. I naučila sam da moram da slušam svoje tijelo: Upornošću i uz pomoć doktora sam našla svoj odgovor.

Izvor: lolamagazin.com

2 thoughts on “Ispovijest: Kako živim sa endometriozom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *