fbpx
MENOPAUZA

Prirodni ljekovi za menopauzu koji zapravo djeluju

Žene koje žele da izbjegnu estrogensku terapiju za liječenje simptoma menopauze, imaju izbore koji mogu biti veoma efikasni. Evo predloga za prirodni način života za probleme sa pamćenjem, debljanjem, visokim holesterolom i vaginalnim simptomima.

Bezbjedonosna napomena o prirodnim ljekovima

Foto: irishexaminer

Uvijek zapamtite da prirodno ne znači bezbjedno. Mnogi biljni dodaci ishrani djeluju u interakciji sa ljekovima na recept ili mogu imati negativan uticaj na hronična medicinska stanja. Prirodni pristupi nisu bez rizika, a što više znate to ćete bolje odabrati tretmane koji će vas držati zdravim.

Prije nego što se odlučite za upotrebu alternativnih i komplementarnih ljekova za simptome menopauze, obratite se svom ljekaru i pročitajte moguće nuspojave i mjere opreza o bilo kom lijeku koji razmatrate.

Problemi sa memorijom

Frustrirajuće je pokušati da se prisjetite riječi ili imena, stavite je na vrh jezika, ali ne možete je izgovoriti. Ako zaboravite gdje su ključevi od automobila ili gdje stavljate naočare, može vas izluditi i kad budete spremni da napuštite kuću. Zvuči poznato? Mnoge žene počinju primjetiti propuste u memoriji kada dođu u perimenopauzu. Možda je to samo prirodni proces starenja, ali postoje stvari koje možete učiniti da biste održali pamćenje kako odrastate.

  • Zeleni čaj: Ispijanje zelenog čaja povezano je sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje imunološkog sistema i spriječavanje raka. Istraživanja sada počinju da povezuju zeleni čaj sa spriječavanjem enzimske aktivnosti koja oštećuje pamćenje. Ima malo nuspojava i lako je dostupan.
  • Adekvatni san: Da bi obrađivao zadatke pamćenja, vaš mozak mora imati adekvatan san. Čini se da istraživanja ukazuju i na kratke napone i na duže staze kako bi se pomoglo u funkciji memorije. Ako ne možete da se prisjetite nekih stvari tokom dana, obratite posebnu pažnju na to da dobijete dovoljno noćnog sna zbog problema sa pamćenjem.
  • Upravljanje stresom: Stres je glavni gubitak memorije. Ako imate problema sa koncentracijom ili pamćenjem svakodnevnih stvari, obratite pažnju na nivo stresa. Istraživanje je potvrdilo da čak i kratkotrajni stres može uticati na učenje i pamćenje. Prelaz u menopauzu je u životnom vremenu koji može predstavljati velike izazove, razvod, bolest, roditelje tinejdžera i starije roditelje da nabrojimo samo neke. Briga o sebi i smanjenje stresa u vašem životu je vještina preživljavanja. Problemi sa memorijom mogu biti rana crvena zastava na kojoj se nivo stresa povećava.

Dobijanje na težini

Foto: rawpixel.com from Pexels

Debljanje je takođe frustracija za žene starije od 40 godina. Tačan mehanizam uloge estrogena u metabolizmu nije jasan. Ono što je jasno je da su mnoge žene koje se nikada ranije nisu borile oko održavanja zdrave težine, počele imati problema tokom i nakon menopauze. Iako nema dokazanih biljnih preparate za mršavljenje, postoje promjene načina života i ishrane koje vam mogu pomoći da prirodno suzbijete tendenciju da dodate kilograme.

  • Upravljanje stresom: stres, tačnije stvaranje hormona stresa kortizola, može ometati sposobnost vašeg tijela da održi težinu. Čuvanje nivoa kortizola olakšaće vašem tijelu da upravlja kalorijama i metabolizmom masti.
  • Dijeta: Prelazak u menopauzu je sjajno vrijeme da se osvrnete na svoju prehranu i unesete promjene koje će vam poslužiti kroz ostatak života. Kako se vaš metabolizam usporava i počinjeete drugačije da obrađujete kalorije, možete preispitati svoju ishranu tako da uključite pravilnu menopauzalnu dijetu koja će postaviti osnovu za zdravu postmenopauzu. Pročitajte šta da jedete a šta da izbjegavate u menopauzi.
  • Vježbanje: Svi znaju da je vježba dobra za vas. Kako uđete u menopauzu, ona postaje važan dio vašeg zdravog životnog plana. Mršavljenje, naravno, zahtjeva veći nivo aktivnosti. S obzirom da vježbanje takođe pomaže pamćenju, raspoloženju i zdravlju kostiju, to je zaista svenamenski pristup velnesu u menopauzi. Vježbanje je jedan od faktora koji može povećati vašu sposobnost upravljanja težinom. Ovo su najbolji načini za gubitak težine u menopauzi.
  • Spavanje: Možda mislite da bi san ometao vaše napore za mršavljenje, ali u stvari je suprotno. Ako ne spavate dovoljno, to zapravo povećava rizik od gojaznosti. Adekvatni san resetuje vaše tijelo i omogućava mu da se oporavi od stresa vašeg dana. Vaše tijelo deluje efikasnije na svaki način ako dobijate odmor koji vam je potreban.

Visok holesterol

Kako vaš estrogen počinje da opada u menopauzi, vaš holesterol može početi da se povećava. Žene ubrzo imaju isti rizik od srčanih bolesti kao i muškarci. Možete pomoći da očitavanje holesterola bude niže na neke vrlo prirodne načine.

  • Soja i crvena djetelina: Pokazano je da sojin protein smanjuje očitavanje ukupnog holesterola i snižava „loš“ (LDL) holesterol. Crvena djetelina snižava trigliceride i čini se da povećava „dobar“ (HDL) holesterol. Može biti da ovi biljni estrogeni pomažu kako biste zaštitili svoje srce kada vaš estrogen počne da opada.
  • Zrno sa cjelozrnim žitaricama: Uključivanje cijelog zrna žitarica u vašu ishranu može smanjiti rizik od srca smanjujući i ukupni i LDL nivo holesterola.
  • Melatonin: Pored pomaganja u snu, melatonin može pomoći u podizanju nivoa HDL holesterola bez povećanja ukupnog holesterola. Ovo se može pokazati zaštitnim funkcijom za žene sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Ako uzimate melatonin za spavanje, možda ćete imati koristi od holesterola kao dobrodošlu nuspojavu.

Vaginalni simptomi

Foto: medicalnewstoday

Gubitak zadovoljstva tokom seksualne aktivnosti ili početak curenja mokraće dva su problema koje žene imaju problem da prijave ljekarima. Ako tokom menopauze imate vaginalne simptome, možda biste trebali isprobati nekoliko stvari:

  • Krema od divlje lukovice: Kreme dobijene od divlje lukovice sadrže fitoestrogen koji, kao i druge kreme estrogena, može djelovati lokalno kao pomoć kod simptoma.
  • Vitamin E i laneno ulje: Kombinacija vitamina E i lanenog sjemena, koja se uzima oralno ili se koristi direktno na vagini, ponekad može donijeti olakšanje od vaginalnih i mokraćnih simptoma. Obično ih žene uzimaju kao oralne suplemente, ali postoje kreme koje ih sadrže i koje se nanose direktno u vaginu.
  • Kegelove vježbe: Kegelove vježbe mogu se koristiti za jačanje mišića karličnog dna i mogu poboljšati osjećaj tokom odnosa i smanjiti urinarnu inkontinenciju. Ako ih radite nekoliko puta dnevno, vjerovatno ćete videti rezultate za dvije do četiri nedelje.
  • Vaginalni ovlaživači i lubrikanti: Iako nisu tehnički „prirodni“ ljekovi, vaginalni ovlaživači deluju nekoliko dana kako bi vagina postala elastičnija, a vaginalna maziva pomažu u smanjenju trenja i bolova tokom seksa. Proizvodi koji se sastoje od vode ne mogu izazvati alergijsku reakciju i lako ih je pronaći u apotekama.

Izvor: verywellhealth.com

One thought on “Prirodni ljekovi za menopauzu koji zapravo djeluju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *