fbpx
MENOPAUZA

Kako da spriječite opadanje kose u menopauzi

Menopauza je prirodni biološki proces koji sve žene doživljavaju u nekom trenutku svog života. Tokom tog vremena, tijelo prolazi kroz brojne fizičke promjene dok se prilagođava promjenljivim nivoima hormona. Mnoge žene imaju neugodne simptome tokom menopauze, uključujući nalete vrućine, promene raspoloženja i nesanicu. Gubitak kose je još jedna česta pojava.

Foto: Pexels

Ćelavost kod žena je suptilnija nego kod muškaraca. Većina žena doživljava opšte stanjivanje kose, a ne vidljivu ćelavost. Stanjivanje se može desiti na prednjoj, bočnoj strani ili na vrhu glave. Kosa takođe može ispasti u velikim grudvama tokom pranja i tuširanja.

Istraživanja pokazuju da je gubitak kose tokom menopauze rezultat hormonske neravnoteže. Konkretno, to je povezano sa smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona. Ovi hormoni pomažu da kosa raste brže i da ostane na glavi duže vrijeme. Kada nivo estrogena i progesterona padne, kosa raste sporije i postaje mnogo tanja. Smanjenje ovih hormona takođe izaziva povećanje proizvodnje androgena ili grupe muških hormona. Androgeni smanjuju folikule vlasi, što dovodi do gubitka kose na glavi. U nekim slučajevima, međutim, ovi hormoni mogu izazvati rast kose na licu. Zbog toga kod nekih žena u menopauzi na bradi dolazi do stvaranja „breskvinih dlačica “ i nicanja malih izdanaka dlaka.

Foto: Pexels

Kod žena koje prolaze kroz menopauzu, uzrok gubitka kose je skoro uvijek povezan sa hormonskim promjenama. Međutim, postoje mnogi drugi faktori koji mogu doprinjeti gubitku kose tokom menopauze. To uključuje izuzetno visok nivo stresa, bolesti ili nedostatka određenih nutrijenata. Dijagnostički testovi krvi koji mogu pomoći da se isključe drugi uzroci gubitka kose uključuju testove štitnjače, i / ili kompletnu krvnu sliku.

Gubitak kose može učiniti da se osjećate samosvjesno o svom fizičkom izgledu, ali stanje nije trajno. Postoje i koraci koje možete preduzeti da biste tretirali gubitak kose i poboljšali kvalitet vaše kose. Pratite ove savjete da biste očuvali vlasi zdravim i jakim tokom menopauze:

1. Smanjite stres

Važno je da nivoe stresa držite pod kontrolom kako biste spriječili hormonsku neravnotežu. Smanjena proizvodnja estrogena može da utiče na hemiju mozga i izazove promjene raspoloženja, anksioznost i depresiju. Međutim, joga i druge metode relaksacije disanja su posebno efikasne u borbi protiv simptoma menopauze. Redovno vježbanje takođe može pomoći da se smanji stres.

2. Pokrenite se

Vježbanje je ključna komponenta zdravog načina života. Osjećaćete se jače i sretnije kada uključite vježbanje u svoju dnevnu rutinu. Takođe pomaže u spriječavanju nekih drugih simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja, povećanje tjelesne težine i nesanicu. Svi ovi faktori su važni za održavanje hormonalne ravnoteže, koja promoviše zdrav rast kose.

Izaberite oblik vježbanja koji vam odgovara. Možda ćete željeti da razmislite o šetnji sa prijateljima, odlaskom u teretanu ili izletima.

3. Dobro jedite

Foto: Pexels

Jedenje uravnotežene, nisko-masne ishrane je vaša najbolja odbrana od gubitka kose. Uvjerite se da u svako jelo uključite odgovarajuću količinu cjelovitih žitarica, voća i povrća. Takođe je važno da u svoju ishranu uključite mono-zasićena ulja, kao što su maslinovo ulje i ulje sezama. Pijenje zelenog čaja i uzimanje vitamina B6 i dodataka folne kiseline mogu pomoći u obnovi rasta kose. Esencijalne masne kiseline takođe igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kose. Ove masne kiseline se mogu naći u sledećim namirnicama:

  • losos
  • tuna
  • laneno ulje
  • orasi
  • bademi

4. Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Vaše tijelo treba da bude hidrirano da bi pravilno funkcionisalo. Pijte H2O cijeli dan i izbjegavajte sokove, gazirano i druga pića koja sadrže više šećera nego što je vašem tijelu potrebno. Potrebna količina vode varira od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora, uključujući cjelokupno zdravlje i intenzitet vježbanja. Kao opšte pravilo, međutim, trebalo bi da težite da unesete osam čaša vode od 8 dcl dnevno.

5. Držite se prirodnog izgleda

Foto: Element5 Digital from Pexels

Da bi se spriječilo sušenje i lom, najbolje je držati se podalje od toplotnih alata, kao što su fenovi za kosu i ispravljači. Feniranje i druge metode stilizovanja mogu oslabiti kosu i uzrokovati rani gubitak kose. Ako morate farbati kosu, izaberite prirodnu boju kose. Vještačke hemikalije koje se nalaze u bojama i trajnim bojama mogu ugroziti zdravlje tijela i vlasi. Kada perete kosu, uvek koristite hranjivi balzam za održavanje zdravlja vlasišta i unaprjeđenje zdravog rasta kose.

Ako plivate, obavezno nosite kapu za kupanje, jer hlor može doprinijeti lomljenju kose. Kada je na suncu ili vjetru duže vrijeme, važno je da nosite šešir da biste zaštitili kosu od sušenja i lomljenja.

6. Razgovarajte sa svojim doktorom o ljekovima

Neki ljekovi imaju nuspojave koje uključuju gubitak kose. Razgovarajte sa svojim ljekarom ako imate značajan gubitak kose i smatrate da bi vaš lijek mogao biti uzrok. Vaš ljekar bi vas mogao prebaciti na drugu vrstu lijeka bez prijavljenih nuspojava. Nemojte prestati uzimati ljekove dok ne razgovarate sa svojim doktorom, jer to može biti opasno za vaše zdravlje.

Izvor: www.healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *