fbpx
ZDRAVLJE

Šta su uzroci bola u vagini?

Vaša vagina bi trebala da vam donese zadovoljstvo – a ne osjećaje bola, natečenosti, upale ili peckanja. Objedinili smo sve moguće razloge zbog kojih vas privatni djelovi bole, kao i načine na koje se možete opet osjećati dobro.

Zašto vas vagina boli

Alarmantno je osjećati bol bilo gdje u tijelu. Ipak, bol u vagini ili blizu nje možda bi mogao biti najviše zabrinjavajući. Gledanje simptoma na Google-u može povećati anksioznost koju već osjećate. I iako znate da bi trebalo da pozovete svog ljekara, objašnjenje bola može biti neprijatno – i brinete se da vas neće shvatiti ozbiljno.

Foto: profimedia

Vrijeme je da okončamo misteriju i zbrku oko bolova u vagini i dešifrujemo zašto vas privatni djelovi bole. „Žene ne znaju šta da preuzmu u vezi tog bola ili se stide, poput„ o, pa možda bih samo trebala da živim s tim “, kaže dr. Prudence Hall, ginekolog i autor„ Radiant Again & Forever “. „Ali ne bi trebale! Možemo saznati šta je uzrok i liječiti ga, kao i bilo koje drugo zdravstveno stanje. ”

Nema više ignorisanja simptoma poput oštrih bolova tokom seksa, peckanja na vulvi i odbacivanja drugih tragova da sa ovim super osjetljivim dijelom tijela nešto nije u redu. Zamolili smo doktoricu Hall da identifikuje najčešće uzroke vaginalnih nelagoda i da nam objasni uslove pod kojima se mogu liječiti, kao i koji su ozbiljniji i za koje je potrebna pomoć ljekara.

Vaginalna suvoća

Foto: getty images

Bez dovoljno podmazivanja vagine, seks može biti neugodan, ako ne i potpuno bolan. Vaginalna suvoća tokom seksa može vas ostaviti i sa manjim ogrebotinama unutar vagine ili na vaginalnom otvoru, što zauzvrat može prouzrokovati dugotrajne bolove dok ne zaraste.

Koji je razlog što možda ne proizvodite odgovarajuće nivoe podmazivanja? Obično ga uzrokuju niski nivoi estrogena. Ako ste na tableti ili nekoj drugoj hormonskoj metodi kontrole rađanja, to bi mogao biti razlog; kod nekih žena smanjuju količinu estrogena koji cirkuliše u tijelu – i to je razlog vaginalne suvoće.

Dr Hall kaže da neke žene koje su godinama bile na hormonalnoj kontroli rađanja ne shvataju da se suočavaju sa vaginalnom suvoćom sve dok ne prestanu da je uzimaju i tijelo ne počne prirodno da proizvodi estrogen. “Oni odlaze sa tablete i kažu da imaju više vaginalnog iscjedka! “To je normalno”, objašnjava ona. Zatražite od svog ljekara da vas prebaci na drugu tabletu za kontrolu rađanja ili drugu vrstu hormonske kontrole rađanja, koja možda neće dovesti do suvoće.

Perimenopauza takođe može staviti kočnice na podmazivanje, jer počinje da proizvodi manje estrogena. “[Perimenopauza] počinje pet do deset godina prije menopauze, kada ste u kasnim tridesetim do ranim četrdesetim godinama, a jedna od karakteristika je vaginalna suvoća”, kaže dr Hall. Jednom kada žene dostignu menopauzu i nivo estrogena znatno opadne, vaginalna suvoća je obično veliki problem. „Ženekoje imaju ekstremnu vaginalnu suvoću i atrofiju, zaista trpe bol tokom seksa, njihove vagine se mogu razdvajati i pucati“, kaže ona. Predlaže da iskoristite dobar lubrikant tokom seksa i razgovarate sa ljekarom o mogućnostima koje mogu povećati nivo estrogena.

Nema hormonskih promjena i još uvek osjećate vaginalnu suvoću? Možda je to vaš lijek protiv alergije, kaže dr Hall, budući da su antihistaminici dizajnirani za sušenje sluznice. „Ako suši nos, tada će sušiti i vaginu“, kaže ona. “Sluznica je sluznica, bez obzira gdje se nalazi na tijelu.”

Vaša menstruacija

Via Giphy

Za grčeve znate. Ali menstruacija može podstaći i drugačiju vrstu bola – vaginalni bol i nelagodnost prije, tokom i poslije menstruacije. “Kako se žene približavaju svom ciklusu, zadržavaju malo više tečnosti u svojim mišićima i zaista po cijelom tijelu – zato žene imaju više glavobolja tokom ciklusa – i sigurno se tada može pojaviti i neki vaginalni bol”, kaže dr Hall.

Zašto je korisan seks u menstruaciji?

Ova vrsta bola trebalo bi da bude relativno mala i ništa što vas spriječava da se bavite uobičajenim aktivnostima. Međutim, ako je ozbiljan, obavjestite ljekara.

Fibroidi

Foto: Getty Images

Fibroid je nekancerozni rast materice. Žena može imati jedan ili više, a zavisno od njegove veličine i položaja, rast može izazvati hronični karlični bol koji neki opisuju kao konstantan osjećaj pritiska, a ne kao ustajan bol.

Fibroidi takođe mogu izazvati tupu ili oštru bol tokom seksa, posebno ako fibroid raste blizu grlića materice ili gornjeg kraja vagine. Tokom menstruacije, bol može biti i izraženiji, posebno ako fibroid raste na takav način da vrši pritisak na sluznicu materice.

Fibroidi su vrlo česti i vjerovatnije su da će se razviti s godinama starosti; Afroamerikanci su im takođe skloniji. Ljekar može dijagnostifikovati fibroid karličnim pregledom, ali vjerovatno će potvrditi dijagnozu i steći bolji uvid u to gdje je i koliko je velik pomoću testova kao što je ultrazvuk. Iako je neke možda potrebno ukloniti, posebno ako bol ometa vašu kvalitet života, „ne moraju se svi fibroidi ispraviti – neki ne rastu ili ne uzrokuju probleme “, kaže dr Hall. U mnogim slučajevima se smanjuju kada žena pristupi menopauzi.

Endometrioza

Foto: Getty Images

Endometrioza je stanje u kojem endometrijsko tkivo – sluznica materice – izlazi iz materice i lijepi za druge djelove karlične šupljine, poput jajovoda, bešike i jajnika, kaže dr. Hall. Spajanja koja nastaju su hormonski osetljiva. Kako vam se hormoni dižu i padaju sa vašim mjesečnim ciklusom, oni nabubre i dovode do karličnih bolova. Adhezije “zapravo krvare kada imate menstruaciju”, kaže dr Hall.

Ponekad je bol zbog endometrioze minimalan i dešava se samo kada dođe do menstruacije, što izaziva super loše grčeve koji se možda neće olakšati tabletama protiv bolova bez recepta. Međutim, za neke žene to je hronični bol koji ograničava njihove svakodnevne aktivnosti, kaže dr Hall. Čak i seks može postati bolan; često je oštar, jagodičav bol ako su adhezije na ili u blizini grlića materice.

Ispovijest: Kako živim sa endometriozom

Do 10% žena u rodnoj dobi u Sjedinjenim Državama ima endometriozu, ali je teško postaviti dijagnozu i nisu svi ljekari dobro upućeni u nju. Ako sumnjate da bi to mogao biti uzrok vašeg bola, javite se svom ljekaru i objasnite svoje simptome. Može vam propisati tablete za kontrolu rađanja; jer pilula zaustavlja ovulaciju, pa ne dobijate menstruaciju – i nema nakupljanja materice. Takođe su dostupni i drugi hormonski tretmani. Postojeće adhezije mogu se ukloniti laparoskopskom hirurgijom, koja dramatično može umanjiti bol. (Nažalost, endometrioza ima tendenciju ponavljanja.)

Adenomioza

Foto: freestocks.org from Pexels

Andenomioza je “slična endometriozi, ali endometrijsko tkivo raste u mišićnom zidu materice, umjesto van materice”, kaže dr. Hall. Rezultat: karlični pritisak, teški, grčeviti ciklusi, a ponekad i bolni seks, dodaje ona. Uzrok andenomioze nije poznat, ali stručnjaci kažu da ona više pogađa žene pred kraj njihovih plodnih godina i odlazi poslije menopauze.

Vaš ljekar može dijagnostifikovati stanje i pomoći vam da preduzmete korake za njegovo upravljanje. To može uključivati preporuku protivupalnih ljekova protiv bolova ili hormonskih ljekova, poput tableta za kontrolu rađanja. Histeresktomija takođe može biti opcija ako je bol jak i ne može se ublažiti ljekovima.

Polno prenosive bolesti

Foto: uproxx

Zastrašujuća stvar kod PPB-I (i razlog zbog kojeg biste trebali otići na provjeru ako ste imali nezaštićen seks sa nekim za koga niste potpuno sigurni da nema PPB) je ta što oni često nemaju vidljive simptome, kaže dr. Hall.

Ali jedan od znakova mnogih seksualno prenosivih bolesti je bol. To može biti više goruća, upaljena vrsta bola ako imate genitalni herpes, seksualno prenosivi virus koji izaziva pukotine lezija na vagini ili oko nje. Trihomonijaza, PPB izazvana parazitom, može dovesti do crvenila i bolnosti genitalija.

Zašto je korisan seks u menstruaciji?

Hlamidija i gonoreja, dvije bakterijske PPB, mogu da izazovu bol u karlici ili donjem trbuhu, kao i peckanje tokom mokrenja. Ako se ne liječe, bilo koja od njih može dovesti do mnogo ozbiljnije infekcije zvane zdjelična inflamatorna bolest (PID), koja se dešava kada bakterije dođu do materice i drugih dijelova gornjeg reproduktivnog trakta. Znakovi uključuju bolove u karlici i bol tokom seksa. PID je važan; može dovesti do neplodnosti ako se ne uhvati na vrijeme.

Ako vam bol koju osjećate zvuči slično vrsti boli koju ove seksualno prenosive bolesti mogu prouzrokovati, obavjestite ljekara i kažite joj da želite da se testirate. Hlamidija i gonoreja mogu se izliječiti antibioticima, trihomonijaza se liječi i lekovima, a herpes se može smanjiti i kontrolisati antivirusnim ljekovima.

Vulvodinija

Foto: kreni zdravo

Ako osjećate hroničnu upalu ili natečenost vulve – toliko da boli na dodir, pa čak i sjedenje duže vrijeme pogoršava bol – za ovo stanje može biti kriva bolest zvana vulvodinija. “To je kada su aktivirana bolna vlakna u vulvi, a samo dodirivanje spoljašnje strane vulve može prouzrokovati mnogo boli”, kaže dr Hall.

Stručnjaci ne znaju tačan uzrok vulvodinije, ali to može biti posljedica povreda živaca, alergije na hemikalije, hormonskih promjena, ljekova ili nenormalnog odgovora na infekciju ili traumu. Umetanje tampona može biti ludo bolno, a seks gotovo nemoguć zbog jačine bola, koja se često opisuje kao peckanje. Mnogi ljudi nisu upoznati, ali je češća nego što biste mislili.

Mnoge žene koje imaju simptome ne razgovaraju sa svojim ljekarima o tome, često zato što im je neprijatno ili se boje da će bol biti odbačena kao psihološka. Ali to je stvarno fizičko stanje, a postavljanje dijagnoze je prvi korak ka upravljanju bolom.

Izvor: health.com

One thought on “Šta su uzroci bola u vagini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *