fbpx
ZDRAVLJE

Vodič kroz mamografiju: kako se pripremiti i šta očekivati

Mamografija se koristi za dijagnostifikovanje raka dojke i ona igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke te pomaže u smanjivanju stope smrtnosti od ove vrste raka.

Tokom mamografije, vaše dojke su stisnute između dvije čvrste površine kako bi se proširilo tkivo dojke. Tada se snimaju crno-bijele slike vaših dojki, koje doktor zatim koristi za detektovanje promjena i raka.

Foto: pixabay

Mamografija se takođe može koristiti i u dijagnostičke svrhe. Koliko često bi trebali da radite mamografiju zavisi od vaših godina i vašem riziku od raka dojke.

Zašto se koristi mamografija?

Mamografija je rendgensko slikanje vaših dojki dizajnirano kako bi se otkrili tumori i druge abnormalnosti.

Može se koristiti za provjeravanje i dijagnostifikovanje:

  • Provjeravanje – ova vrsta mamografije se koristi kako bi se detektovale promjene u dojkama kod žena koje nemaju znakove i simptome bilo kakvih abnormalnosti. Cilj je detektovati rak prije nego se pojavi značajni znakovi i simptomi.
  • Dijagnostifikovanje – koristi se za ispitivanje sumnjivih promjena dojke poput boli, neobične kože te zadebljanja ili iscjedaka iz bradavica. Takođe se koristi i za procjenu abnormalnosti koje se otkriju na provjeravanju.

Rizici mamografije

Foto: NPR

Rizici i ograničenja mamografije uključuju:

  • Izlaganje maloj dozi radijacije – ta doza je vrlo mala i za većinu žena prednosti i koristi mamografije nadmašuju rizike izloženosti ovoj dozi radijacije.
  • Mamografija nije 100% tačna – tačnost postupka zavisi od tehnike koja se koristi i iskustvu radiologa. Drugi faktori poput godina i gustoće dojke mogu biti rezultat loše procjene mamografije. Uvijek recite doktoru ako ste primijetili abnormalnosti kod jedne od vaših dojki, a posebno ako je vaša mamografija tumačena kao normalna.
  • Kod mlađih žena mamografija se teško tumači – dojke mlađih žena sadrže više žlijezda i ligamenata nego one kod starijih žena, te imaju gusto tkivo koje može prikriti znakove raka. Sa godinama, tkivo dojki postaje deblje i ima manje žlijezda što ih čini puno lakšima za tumačenje i uočavanje promjena sa mamografijom.
  • Mamografija može dovesti do dodatnih testiranja – kod žena svih godina oko 10% mamografija zahtijeva dodatna testiranja, uključujući dodatna slikanja poput ultrazvuka i biopsije kako bi se uklonio uzorak tkiva dojke za laboratorijsko testiranje. Ipak, većina abnormalnosti detektovanih na mamografiji nisu rakovi. Ako vam kažu da je vaš mamogram abnormalan neka vaš doktor uporedi trenutnu sliku sa prethodnima.
  • Provjeravanje ne može detektovati svaku vrstu raka – neki rakovi detektovani fizičkim ispitivanjem ne mogu se vidjeti na mamogramu. Rak može biti premalen ili biti u području koje se mamografijom ne vidi kao što je područje ispod pazuha. Mamogrami mogu promašiti 1 od 5 rakova kod žena.
  • Ne mogu se svi tumori pronađeni mamografijom izliječiti – neki oblici rakova su agresivni, brzo rastu i šire se na druge dijelove vašeg tijela.

Mamografija – kako se pripremiti?

Via Giphy

Da biste se dobro pripremili za mamografiju trebate da:

  • Odabrete službeni mamografski objekat – provjerite je li mjesto gdje želite obaviti mamografiju certificirano od strane službenog tijela. To može potvrditi da to mjesto ispunjava određene standarde.
  • Planirate testiranje za vrijeme kada vaše dojke nisu osjetljive – ako niste prošli kroz menopauzu, to je obično nedjelja nakon što imate menstruaciju. Vaše dojke će vjerojatni biti osjetljive i mekane nedelju prije i nedelju nakon menstruacije.
  • Donesite svoje prethodne mamografske slike – ako idete negdje gdje nikada prije niste obavljali mamografiju, prikupite sve mamografske slike i donesite ih na sastanak sa radiologom kako ih on može uporediti sa novima.
  • Ne koristite dezodoranse prije mamografije – izbjegavajte korišćenje dezodoransa, antiperspiranta, losiona, krema ili parfema pod vašim rukama ili na dojkama. Metalne čestice koje se nalaze u tim sredstvima mogu se vidjeti na mamogramu i zbuniti doktora i radiologa.

Mamografija – šta možete očekivati?

Tokom testiranja
Foto: Brunet

Na mjestu testiranja daju vam haljinu i narede vam da uklonite sav nakit i odjeću do pojasa. Za samu proceduru, stojite ispred uređaja posebno dizajniranog za mamografiju. Tehničar stavlja jednu od vaših grudi na platformu i podiže ili spušta platformu kako bi odgovarala vašoj visini. Tehničar vam takođe pomaže i u pozicioniranju vaše glave, ruku i torza kako bi se omogućio neometan pogled na vaše dojke.

Vaše grudi se postupno prislanjaju na platformu sa plastičnom pločom. Pritisak se primjenjuje nekoliko sekundi kako bi se tkiva dojke raširila. Pritisak uglavnom nije bolan, ali može vam biti neugodno i, vrlo rijetko, čak bolno. Ako osjećate preveliku nelagodu recite to tehničaru.

Tokom izloženosti zracima moraćete stajati pravo i držati dah.

Nakon testiranja

Nakon što se naprave slike od vaše obje dojke morat ćete pričekati dok tehničar pogleda kvalitet slika. Ako su slike neadekvatne moraćete ponoviti neke dijelove testiranja. Cijela procedura traje manje od 30 minuta. Nakon toga se možete obući i nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Rezultate testa trebati dobiti u roku 30 dana. Tehničara možete pitati šta da očekujete.

Rezultati mamografije

Foto: St Paul’s radiology

Mamografija proizvodi mamograme, crno-bijele slike vaših tkiva dojki na X-ray slici. Ako je mamogram digitalni, slike su elektronske i prikazuju se na video monitoru ili se štampaju za gledanje. Radiolog potom tumači sliku i šalje pisani izvještaj nalaza vašem doktoru. Radiolog takođe traži neke znakove raka ili benignog tumora koji zatim traže neka dodatna testiranja ili tretmane.

Mogući nalazi su:

  • mase ili kvržice,
  • izobličena tkiva,
  • gusta područja koja se pojavljuju samo u jednoj dojci,
  • novi gusti prostor koji se pojavio nakon posljednje mamografije.
Foto: Medical News Today

Gusta područja ukazuju na tkiva koja su malo deblja što može napraviti kvržice i otežati identifikovanje. Gusta područja takođe mogu predstavljati rak. Izobličena područja tkiva ukazuju na to da je tumor možda napao susjedna tkiva.

Ako radiolog primjećuje problematična područja na mamografmu, dodatna testiranja mogu uključivati dodane mamograme poznatije kako kompresije ili uvećanje pregleda, kao i ultrazvučni pregled ili biopsiju kojom se uklanja dio tkiva za testiranje u laboratoriji.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

One thought on “Vodič kroz mamografiju: kako se pripremiti i šta očekivati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *