fbpx
ZDRAVLJE

Kako prevazići strah od ginekološkog pregleda

Da li vas hvata panika od pomisli na godišnji ginekološki pregled? Niste same. Iako se mnoge žene ne brinu zbog posjete ginekologu, druge žene često dožive strah i strepnju samo razmišljajući o toj godišnjoj posjeti.

Nesklonost posjeti ginekologu prilično je česta među mladim ženama i drugačija je vrsta od one koja je rezervisana za odlazak kod zubara. Žene koje mrze da posjećuju ginekologa to često čine jer se osećaju omalovaženo i osuđeno, što dovodi do sramote i zbunjenosti. Ovo je posebno žalosno, jer se često već osećamo posebno ranjivima kada posećujemo ginekologa, a sve ono što tome može doprineti moglo bi da prestane da želimo da idemo u potpunosti.

Vodič za posjetu ginekologu- priprema, pregled i procedura

Iako postoji dosta različitih negativnih iskustva kod ginekologa, ove situacije gotovo uvek uključuju ljekare koji zapravo ne slušaju svoje pacijente. Međutim, mnogi ljudi takođe lažu svoje ljekare jer jednostavno ne žele da se upuštaju u to. Smatraju previše ličnim da otkriju svoju seksualnu istoriju ljekaru.

Gotovo svi sa kojima smo razgovarali rekli su da se o činu seksa uopšte ne govori ili govori o njemu što je moguće manje. Za većinu nas se traži malo više od naših metoda kontracepcije i koliko smo seksualno aktivni. Važna pitanja poput pristanka i seksualnog zadovoljstva se ne pominju, iako doprinose većoj slici seksualnog zdravlja žene.

Ginekolozi mogu biti previše klinički prilikom postavljanja dijagnoze, što pacijente može uznemiriti. Ljekari postepeno pstaju malo manje klinički u postupanju sa pacijentima, što bi moglo učiniti da se osećamo sigurnije i manje osuđujemo u prostoru u kojem ćemo morati da otkrijemo svoju seksualnu istoriju.

Zašto doživljavate strah i anksioznost pri posjeti ginekologu?

Istraživanje koje je 2003. godine sproveo Mattson i Maria Braun, vanredni profesor komunikacijskih studija na Univerzitetu Zapadna Virdžinija, pokazalo je da veliki procenat žena doba od 18. do 71. godine ima strahovanja povodom brige koju primaju od svojih ginekologa. Takođe su izrazili nezadovoljstvo kako su njihovi ginekolozi reagovali na njihovu anksioznost.

Gotovo dvije trećine anketiranih žena izrazilo je određeni stepen anksioznosti zbog pola svog ginekologa. Drugi razlozi za strah koje anketirane žene uključuju:

  • Osjećaj nelagodnosti
  • Neugodnost
  • Osjećaj ličnog zadiranja
  • Strah od pronalaska problema kao što je rak

Nebitno iz kog razloga, mi smo ovdje da objasnimo zašto se nema razloga za plašiti odlaska kod ginekologa i kako je to zapravo jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i dobrobit.

Od vitalnog je značaja za vaše buduće zdravlje
Foto: kragujevcanka.rs

Bez obzira da li imate pitanja o plodnosti dok planirate trudnoću, imate zabrinutost zbog svog ličnog zdravlja ili samo prisustvujete redovnom brisu, vaša budućnost može zavisiti od posjete ginekologu. Odlaganje posjete može odložiti – ili čak spriječiti – uspješno začeće, jer će stručnjaci biti u mogućnosti da vam daju dragocjene savjete. U ekstremnim slučajevima preskakanje pregleda može imati vrlo ozbiljne rezultate.

Ako nešto nije u redu, to treba da znate

Izgovor za nedolazak ginekologu – posebno zbog brisa – je strah od nepoznatog. Ako ste zabrinuti zbog problema poput raka grlića materice, može biti vrlo lako zakopati glavu u pijesak i prestati razmišljati o tome. Međutim, ako postoji abnormalnost za koju ne znate, uhvatiti je prekasno vrlo je stvaran rizik zbog kojeg ćete se kajati što ste preskočili taj pregled.

Uvijek biste trebali biti u stanju da se osjećate opušteno i samopouzdano u vezi sa polaskom kod svog ginekologa.

Ako vam i dalje odlazak kod ginekologa izaziva strijepnju, vrijeme je za malo grube ljubavi.

Ugrožavate vaše zdravlje, posebno kada ste seksualno aktivni – i nema ništa važnije od zdravlja.

Via Giphy

Svi moramo raditi stvari koje nam se ne sviđaju: uzimati vitamine, lopatom čistiti snijeg kad blokira ulazna vrata, plaćati račune, napuštati matericu. Ali mi to radimo; mi to jednostavno završimo što je brže moguće i sa što manje pompe – i na kraju nam čini život lakšim i boljim. Kada ste bili dijete, sigurno niste željeli da primite vakcine, ali morali ste, roditelji su vam učinili da nemate izbora – i u to vrijeme ste vjerovatno mislili da ćete umrijeti. Ali niste. A pošto ste dobile vakcine, izbjegle ste da dobijete strašne bolesti koje su mogle da vas ubiju. Vidite, bolje!

Budući da većina vas ne zna čega se tačno plašite, pretpostavićemo da je to iracionalan strah od nepoznatog. Vjerujte nam, vi pravite veći posao od toga što zaista jeste. (Vjerovatno ste i vi pomislili isto kada ste napokon imali seksualni odnos: „U čemu je stvar?“)

Da, mnogo je prijatnijih stvari nego otići ginekologu, ali to nije ništa što ne možete istrpjeti. Zavalite se, savijte koljena, raširite noge, duboko dišite i pokušajte da se opuštite dok vaš ginekolog baci pogled tamo dolje. Obično je potrebno manje od dvije minute, mada se zbog naših živaca može osećati kao 15. Nije bolno, već pomalo neprijatno i neugodno.

Evo osam stvari koje bismo preporučili kako bismo sve to učinili manje zastrašujućim, tj. prijatnijim i manje neugodnim:

1. Uzmite ogledalo i upoznajte sebe.
Foto: Bebac.com

Zvuči čudno, ali što bolje poznajete svoje tijelo, bićete i osnaženije. Ljekari su često zastrašujući jer znaju sve ove stvari o kojima vi nemate pojma. Izjednačite igralište tako što ćete upoznati svoje intimne djelove. Osjetite se unutra prstima.

2. Volite svoju vaginu.
Foto: Women’s Health

Znamo da razgovor o spekulumima i širenju stidnih usana možda zvuči neprijatno, ali u vašem tijelu nema ništa odvratno. Pokušajte da imate srećne, pozitivne misli o svom telu, posebno o genitalijama – naučite da ih volite, a zatim ćete željeti da se brinete o njima redovnim odlaskom kod ljekara.

3. Idite kod ljekara za kojeg ste dobili preporuke.
Foto: DR. SHERRY ROSS

Raspitajte se i saznajte ko od vaših prijatelja i porodice ima sjajnu ginekološkinju – onda, pod pretpostavkom da ga vaše zdravstveno osiguranje pokriva, idite do nje. I stvarno mislimo na ženu – imati osobu koja može da saosjeća sa djelovima vašeg tijela, a ne da učini da se nehotice osjećate još samosvjesnijom dok su vam pantalone skinute, zaista čini razliku, bar u našoj knjizi. Međutim, samo to što je ginekolog žena, ne znači automatski da će imati dobar način komunikacije sa pacijentkinjama (zbog čega vam je potrebna lična preporuka), ali šanse su vjerovatno veće kod doktorke.

Obratite pažnju na ovih 8 stvari kada birate ginekologa

Lične preporuke su često jedan od najboljih načina da se nađe ljekar koji je spreman da ima otvorenu liniju komunikacije sa vama.

Ako pronalazak ginekologa putem lične preporuke nije moguć, pozovite nekoliko ginekoloških ordinacija u vašem području i razgovarajte sa osobljem. Pitajte da li možete da razgovarate sa medicinskom sestrom o ljekarskom stilu komunikacije sa pacijentima.

Najvažnije je zapamtiti da niste obavezni da i dalje posećujete određenog ginekologa ako vam nije prijatno. Ne plašite se da potražite drugog ljekara ili da zatražite drugo mišljenje kada vam ne odgovara procjena vašeg zdravlja kod vašeg ginekologa. Vaša udobnost je nešto što sebi ne možete uskratiti!

4. Neka vam bliska prijateljica ili član porodice bude podrška.

Objasnite da ste nervozni i zatražite pomoć. Zakažite sastanak u vrijeme koje mogu poći sa vama. Neka vas pokupe i odu sa vama na sastanak. Ako ste zaista uplašeni, neka dođu sa vama u sobu za pregled (samo prethodno zatražite odobrenje od kancelarije doktora). Neka vas drže za ruku, ostvare kontakt očima i odvrate pažnju tokom pregleda. Ne brinite da li će vas doživljavati kao slabića – ako se zbog toga osjećate bolje i došli ste na pregled, to je sve što je važno. Ako ste tamo, niste slabi.

5. Recite svom ginekologu da ste nervozni.
Foto: DR. SHERRY ROSS

Zvuči osnovno, znamo, ali ako ginekolog zna da ste nervozni (pretpostavljamo da će vaša pratnja biti nagoveštaj!), Ona može da uloži poseban napor da vas provede kroz ono što radi dok to radi. (Najbolji ginekolozi to rade svakako, što je samo još jedan razlog da dobijete preporuku.)

6. Naučite kako se opustiti, fizički i mentalno.

Pođite na časove joge, radite kegelove vježbe, naviknite se na duboko i trbušno disanje – jer što ste napetiji, biće vam neprijatnije.

7. Zakažite sastanak za poslijepodne kako biste mogli da odete na ručak i prvo popijete čašu vina.
Foto: AARP

Zatim se pobrinite da poslije imate nešto zabavno sa svojom prijateljicom, tako da ćete se imati čemu radovati. Ali sklopite pakt sa sobom da nećete moći da se zabavite ako prvo ne odete do doktora.

8. Istražite svoje strahove:

Ako mislite da postoji šansa da vaša anksioznost potiče iz neke prošle traume s kojom se niste emocionalno bavili, potražite profesionalnu pomoć. (To, naravno, ne znači da vaša anksioznost nužno ima osnovni uzrok – sasvim je prirodno biti nervozan zbog posjete ginekologu bez prošlih trauma.)

Rješenje nije porast ordinacija pogodnih za Instagram već iskreni razgovori o pristanku i seksualnosti.

Izvori: https://www.huffpost.com/entry/8-ways-to-overcome-anxiety-about-a-gynecologist-visit_b_5515968

https://www.verywellhealth.com/gynecologist-anxiety-and-fear-3520757

https://www.masgynaecology.com/shouldnt-fear-visiting-gynaecologist/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *