fbpx
STAVOVI

Zašto u Nepalu i dalje protjeruju žene dok imaju menstruaciju

Ako žena tokom menstruacije uđe u porodi­čnu kuću, desiće se tri strašne stvari: doći će tigar, kuća će izgoreti, a glava porodice će se razboljeti!

Tako jezivi običaj, koji se i dan danas praktikuje u zapadnom Nepalu, opisuje lokalni farmer Rančo. Da bi sve to spriječile, žene u toj zabačenoj himalajskoj državi primorane su tradicijom da svakog mjeseca odlaze od kuće i po nekoliko dana provode u pećinama, štalama ili improvizovanim skloništima. One se tada smatraju zagađenim, čak otrovnim.

Foto: ALICE CARFRAE, VICE

Kako prenosi „Njujork tajms“, gospodin Rančo potpuno je uvjeren u ono što govori. Ne smatra to sujeverjem. Na pitanje da li je u svom selu ikada video tigra, smije se i odgovara da nije, ali da je čuo priče da je prije možda 10 godina jedan čovek samo pogledao ćerku dok je imala menstruaciju i da je zato nekoliko dana bio slijep.

– To je bila noćna mora – kaže. Na pitanje da li bi on otišao u pe­ćinu da spava poguren, Rančo se samo nasmijao:

– Zašto bih? Pa, to je za žene! Za to vrijeme, Rančova rođaka tinejdžerka, koja ima ciklus, priprema se da se uvuče u skladište ispod kuće. To sklonište je tamna, hladna pećina u koju se ulazi najčešće puzeći. Žene i djevojke tu borave po nekoliko večeri sjedeći samo na mokroj slami i kamenu. Ipak, njegova nećaka Devika to prihvata s radošću.

– Srećna sam što idem dolje. Ne želim da se moj otac razboli. Jedini problem je što naši mobilni telefoni tamo nemaju signal pa moram da izlazim kako bih provjerila šta ima na Fejsbuku – kaže Devika pokazujući koliko je ukorenjena ova tradicija čak i kod djece.

Foto: ALICE CARFRAE, VICE

Taj strogi tabu svake godine odnese bar nekoliko žrtava. Tijelo mlade učiteljice Gauri Kumari Bajak, koja je bila puna samopouzdanja i životne radosti, pronađeno je u brdima nadomak sela u kojem je živjela. Gospođa Bajak je umrla od udisanja dima u maloj pećini, gde je pored vatre pokušala da se ugrije. Žene i djevojčice umiru ne samo od gušenja već nerijetko i od hladnoće ili usled napada životinja. Juna prošle godine još jedna djevojka pronađena je mrtva u kolibi jer ju je ugrizla zmija. Zbog sramote njena porodica je čak pokušala da prikrije smrt i tajno je sahrani, ali policija je započela istragu.

Inače, ženama je zabranjeno da kuvaju, pa čak i da dodirnu stoku tokom menstruacije. U slučaju da se krava ili koza zateknu u njihovoj kolibi, moraju da viču da ih neko drugi izbaci kako se životinja ne bi razboljela. Ipak, ove žene preko dana nisu pošteđene napornih radova u poljima, gdje se trude da ne budu u kontaktu sa ostalima, a noću odlaze u skloništa.

Taj običaj ili sujeverje naziva se „čoupadi“, što na nepalskom jeziku označava „nekog nečistog“, i traje stotinama godina. Mnoge religije poštuju pravila vezana za menstruaciju, a hinduizam stavlja poseban naglasak na čistoću i zagađenje. Ipak, naučnici nisu sigurni za­što je tabu menstruacije toliko jak u zapadnom Nepalu, gdje bezbroj sela to i dalje praktikuje. Možda je to zato što je ovaj region siromašan, a relativno homogen – čini ga prete­žno hinduističko stanovništvo. Neke žene moraju da spavaju u kolibama čitavu nedjelju. Nije im dozvoljeno ni da pripremaju hranu, već čekaju da im članovi porodice dopreme nekakav obrok.

Foto: iTodras-Whitehill za The New York Times

Gospodin Buda, svekar pokojne Bajak, sada otvoreno govori o svim opasnostima čoupadija.

– Kažem ljudima, moja snaja je umrla, tako može sjutra i tvoja ćerka ili žena da umre, a oni odgovore: žao nam je, ali to je naša kultura.

Kako kaže, njegova dvadesetogodišnja snaja borila se za prava žena, edukovala ih o kontroli rađanja, ali čak je i ona poštovala smrtonosnu tradiciju.

– Pritisak je suviše jak. Da nije išla u kolibu tokom menstruacije, bilo bi je sramota – objašnjava Buda.

Njena smrt uticala je na to da Buda, bar u svojoj kući, prekine s tim običajem. Svakog mjeseca podstiče svoju suprugu da ostane kod kuće da spava i kaže:

– I znate šta? Ništa loše se nije dogodilo. Sve ove godine smo obmanuti da verujemo u lažno sujeverje. Sada nepalska vlada i zagovornici prava žena pokušavaju da ukinu ovu strašnu tradiciju. Počevši od avgusta 2018.godine, prvi put će biti krivično djelo da se žena tokom menstruacije protjera iz doma, i za to je zaprijećena kazna od tri mjeseca zatvora, ali i dalje nije sigurno da li će to uticati na uzdržavanje od viševekovnog običaja.

Izvor: ekspres.net

Međutim, tek prije nekoliko dana, zeta nepalske žene koja je umrla nakon što je tokom svog mjesečnog menstrualnog ciklusa bila protjerana u „kolibu za menstruaciju“ pritvorila je policija, što se smatra prvim takvim hapšenjem u Nepalu zbog zabranjene prakse.

Foto: WaterAid/Poulomi Basu

Parbati Buda Ravat, koja je imala 21 godinu, pronađena je mrtva zbog udisanja dima u nedjelju ujutro u maloj kolibi pored porodične kuće, pošto je zapalila vatru da bi se ugrijala.

Ako bude osuđen, njen zet bi mogao da dobije kaznu zatvora od tri mjeseca uz novčanu kaznu od 3.000 rupija (27 dolara) prema zakonu koji je uveden prošle godine.

„Uhapsili smo zeta žrtve i slijedi istraga jer je osumnjičen da je učesnik u ubistvu, pošto je prisilio ženu, koja je sada mrtva, da boravi u „kolibi za menstruaciju“, rekao je lokalni policijski zvaničnik Janak Bahadur Šahi.

„Dobro je što je policija ovako reagovala. To će obeshrabriti ostale da slijede tradiciju ‘čaupadi’. Ipak, predstoji dug put dok se s tom pričom potpuno ne raskrsti“, rekla je Radža Poudel, aktivistkinja za ljudska prava.

Gušenje Parbati Bude Ravat je najmanje treća takva smrt ove godine. Dvije žene su umrle od udisanja dima u kolibama za menstruaciju u susjednim okruzima.

Međutim, Poudelova je rekla da mnogi slučajevi smrti nastale zbog praćenja ove tradicije nisu prijavljeni.

„Čaupadi“ praksa je zabranjena 2005. godine, ali se i dalje primjenjuje u nekim djelovima Nepala, posebno u konzervativnim zapadnim regionima.

Izvor: fosmedia.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *