fbpx
STAVOVI

Besplatni tamponi i ulošci za osnovne i srednje škole u Ujedinjenom Kraljevstvu

Osnovne i srednje državne škole i fakulteti u Engleskoj sada mogu da naručuju besplatne proizvode za studente kao dio vladine šeme za rješavanje “menstrualnog siromaštva” u Velikoj Britaniji.

Foto: Insider.com

Cilj programa je da spriječi djecu koja preskaču školu ako nemaju pristup sanitarnim proizvodima kod kuće, a kažu da obuhvata preko 20.000 obrazovnih organizacija.

Prema istraživanju Plan International-a, 10% devojčica između 14 i 21 godine u Velikoj Britaniji nije u mogućnosti da priušti sanitarne proizvode, dok je 49% propuštilo cijeli dan škole zbog svoje menstruacije.

Nova šema koju finansira vlada, a koja je stupila na snagu početkom ove nedjelje, omogućiće školama da naručuju različite proizvode sa internetskog portala, putem telefona ili putem e-pošte.

Proizvodi dostupni za kupovinu uključuju: jastučiće za jednokratnu upotrebu i višekratnu upotrebu, tampone za aplikatore i aplikatore, menstrualne čašice.

Foto: Medical News Today

Vlada će svakoj školi izdavati budžet koji će potrošiti na sanitarne uređaje u 2020. godini. Kaže se da se suma koju će dobiti izračunati na osnovu toga da će ih koristiti 35% učenika koji menstruiraju.

S različitim ljudima koji preferiraju različite proizvode, svaka škola će imati dozvolu da troši dodijeljene budžete prema vlastitim željama.

Vest je usledila nakon najave vlade prošlog marta da će finansirati upotrebu proizvoda besplatnih perioda u srednjim školama – ali ona je sada nadograđena kako bi obuhvatala i osnovne škole.

Kampanja sarađuje sa organizacijom distribucije Red Bok Project i #FreePeriods, koji su u poslednje tri godine besplatne proizvode poslali u preko 5000 škola.

Suosnivačica projekta Red Bok Anna Miles rekla je da je uvođenje  besplatnih proizvoda za ciklus „korak ka istinskoj jednakosti“.

Via Giphy

Dok je Amika George, osnivačica pokreta #FreePeriods, rekla da bi vladina šema mogla biti razlika između djevojčice koje pohađa i one koje preskače školu.

„Dugo smo čekali ovaj dan! Kao u osnovi studentski pokret, Besplatni ciklusi se bore da svaka djevojčica u ovoj zemlji može ići u školu bez brige o svom sljedećem ulošku ili tamponu. Po prvi put u istoriji, ova šema će osigurati da ona postane stvarnost.

„Tražimo od škola da otvoreno razgovaraju sa učenicima o tome šta im je potrebno i počnu da se prijavljuju na šemu – nijedna djevojčica ne smije da se izostavi. Besplatni proizvodi u školama će osigurati da svako dijete može da uči i da bude najbolje, bez uzdržavanja zbog menstruacije. ”

Da li mislite da bi trebalo početi sa ovom praksom i kod nas?

Izvor: womenshealthmag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *