fbpx
STAVOVI

Najbolje reakcije na koronavirus su u zemljama gdje su žene lideri

Tražite primjere istinskog liderstva u krizi? Od Islanda do Tajvana i od Njemačke do Novog Zelanda, žene se pokreću kako bi pokazale svijetu kako da upravljaju krizom koja je zadesila čovječanstvo. Dodajte Finsku, Island i Dansku, i ova pandemija otkriva da žene imaju ono što je potrebno kada su stvari uzavrele u našim domovima.

Foto: Forbes

Mnogi će reći da su to male zemlje ili ostrva ili navesti neke druge izuzetke Ali Njemačka je velika i vodeća zemlja, a Velika Britanija je ostrvo sa vrlo različitim rezultatima. Ove vođe nam daruju atraktivan alternativni način upravljanja moći. Šta nas to uče?

Istina

Foto: the independent

Angela Merkel, kancelarka Njemačke, istupila je rano i mirno rekla svojim sunarodnicima da je to ozbiljan virus koji će zaraziti do 70% stanovništva. “To (koronavirus) je ozbiljno”, rekla je, “shvatite ga ozbiljno.” I ona je to uradila. Odmah su započeli sa testiranjem. Njemačka je preskočila faze poricanja, ljutnje i različitosto koje smo vidjeli u ostalim zemljama. Brojevi zaraženih u ovoj zemlji daleko su ispod njenih evropskih susjeda, a postoje znakovi da će možda uskoro moći početi sa popuštanjem mjera ograničenja.

Odlučnost

Među prvima i najbržim odgovorima bio je Tsai Ing-wen iz Tajvana. Još u januaru, na prvi znak nove bolesti, uvela je 124 mere za blokiranje širenja bez da mora posezati za karantinom koji je postao uobičajen drugdje. Sada šalje 10 miliona maski za lice SAD-u i Evropi. Tsai je uspjela ono što je CNN nazvao “među najboljim na svjetu” reagovanjem, držeći epidemiju pod kontrolom, a i dalje izvještavaju o samo šest smrtnih slučajeva.

Foto: premijerka Novog Zelanda, AFP

Jacinda Ardern iz Novog Zelanda bila je među prvima koja je proglasila karantin i kristalno jasna za maksimalni nivo opasnosti koji je državu ugrožavala – i zašto. Ona je nametala samoizolaciju ljudima koji su dolazili na Novi Zeland zapanjujuće rano, kada je bilo samo 6 slučajeva u cijeloj zemlji, i zabranila strancima da ulaze ubrzo nakon toga. Jasnoća i odlučnost spašavaju Novi Zeland od pandemije. Sredinom aprila pretrpjeli su samo četiri smrtna slučaja, a dok druge zemlje govore o ukidanju ograničenja, Ardern ih dodaje, zadržavajući sve Novozelanđane koji se vraćaju kući, u karantinu na određenim lokacijama tokom 14 dana.

Tehnologija

Island, pod vođstvom premijerke Katrin Jakobsdottir, nudi besplatno koronavirusno testiranje svim svojim građanima i postaće ključna studija slučaja u stvarnom stepenu širenja i smrtnosti Covid-19. Većina zemalja ima ograničeno testiranje na ljude sa aktivnim simptomima. Međutim Island testira sve. Srazmjerno sa svojim stanovništvom, država je već pregledala pet puta više ljudi nego Južna Koreja i uspostavila sistem temeljnog praćenja, što znači da nisu morali da zatvore škole i uvedu drastičnije mjere.

Kako su zdravstvene radnice koji se bore protiv koronavirusa u Kini razbile tabu menstruacije

Sanna Marin postala je najmlađa žena na čelu države u svijetu, na izborima prošlog decembra u Finskoj. Potreban je vođa milenijalaca da koristi uticaje društvenih medija kao ključne agente u borbi protiv koronavirusne krize. Shvatajući da svi ne čitaju štampu, oni pozivaju uticajne ljude bilo koje starosti da šire informacije zasnovane na činjenicama o upravljanju pandemijom.

Ljubav

Foto: Erna Solberg, the Independent

Norveška premijerka, Erna Solberg, imala je inovativnu ideju da televiziju koristi za razgovor direktno sa djecom iz svoje zemlje. Gradila se na kratkoj, trominutnoj konferenciji za štampu koju je danski premijer Mette Frederiksen održao nekoliko dana ranije. Solberg je održala posvećenu konferenciju za štampu na kojoj odrasli nisu dozvoljeni. Odgovarala je na pitanja djece iz cijele zemlje, uzimajući vremena da objasni zašto je u redu da su uplašeni. Originalnost i očiglednost ideje oduzima vam dah. Koliko će se drugih jednostavnih, humanih inovacija otkriti zbog više ženskog rukovodstva?

Foto: the guardian

Uopšteno, čini se da empatija i briga koje su sve ove ženske liderke prenijele dolaze iz alternativnog univerzuma od onog na koji smo navikli. Kao da im ruke izlaze iz njihovih video zapisa kako bi vas držale bliskim u zagrljaju srca. Ko je znao da lideri mogu ovako zvučati? Sada znamo.

Sada, uporedite ove vođe i priče sa liderima koji koriste krizu da ubrzaju zastrašujući trifekt autoritarizma: krivite „druge“, hvatajte pravosuđe, demonizujte novinare i pokrivajte svoju zemlju u „Neću se nikada povući”  u mrak (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netaniahu …).

Godine istraživanja su plaho sugerirsale da bi ženski načini upravljanja i vođstva mogli biti različiti i korisni. Umjesto toga, previše političkih organizacija i kompanija i dalje radi na tome da se žene ponašaju više poput muškaraca ako žele da vode ili uspiju. Pa ipak, ti nacionalni lideri proučavaju slučajeve sedam osobina liderstva koje muškarci možda žele da nauče od žena.

Krajnje je vrijeme da prepoznamo žene lidere – i izaberemo više njih.

Izvor: forbes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *