fbpx
TRUDNOĆA

Peta nedjelja trudnoće

Sada ste trudni 5 nedjelja i ušli ste u ono što se naziva embrionalnim periodom razvoja; za to vrijeme će se razviti glavni sistemi i strukture organa vaše bebe.

U ovoj fazi razvoja, ćelije embriona se diferenciraju ili množe i počeće da preuzimaju određene funkcije.

Fetus u petoj nedjelji
Foto: medical news today

Simptomi

Dok se razvijaju svi organi vaše bebe, primitivna posteljica i pupčana vrpca funkcionišu da bi obezbjedile bebi hranu i kiseonik neophodne za preživljavanje.

Foto: firstcry parenting

Vjerovatno ćete propustiti menstruaciju, pa bi trebalo da napravite test za trudnoću. Možda primećujete i neke rane simptome trudnoće, uključujući:

  • promjene raspoloženja
  • osjetljivost dojki – često opšta bol
  • iscrpljenost – jedenje svakih nekoliko sati može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi u borbi protiv pospanosti
  • talasi mučnine – poznate pod nazivom jutarnja mučnina, mogu se javiti u bilo koje doba dana
  • povećana učestalost mokrenja – jer se vaši bubrezi šire
  • grčevi – usled rasta materice i istezanja ligamenata
  • tačkasto krvarenje – ovo može biti zabrinjavajuće, ali je normalno

U ovoj fazi je malo vjerovatno da ćete imati bilo kakve spoljne znake koji bi mogli da odaju vaše stanje. Vrijedi napomenuti da neke žene u ovoj fazi uopšte ne doživljavaju nikakve simptome, a to ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost.

Sada je možda pravo vrijeme da započnete rutinu vježbanja koja će vam pomoći da ojačate mišiće zbog povećanog opterećenja koje ćete uskoro preduzeti. Takođe, žene koje su u formi prije rođenja imaju tendenciju da se brže vrate u formu nakon porođaja.

Hormoni

Razni hormoni cirkulišu vašim tijelom da biste održali i podržali trudnoću.

  • Humani horionski gonadotropin (hCG): Ovaj hormon je od vitalnog značaja za zdravlje vaše trudnoće, jer podržava prvo sredstvo za ishranu vaše bebe, žuto tijelo. Na kraju prvog tromesečja, placenta će biti potpuno funkcionalna. Pored toga, hCG je odgovoran za održavanje odgovarajućeg nivoa progesterona.
  • Progesteron: Ovaj hormon ima mnogo uloga. Ne samo da je odgovoran za održavanje funkcije placente, već je odgovoran i za inhibiranje kontrakcija materice i podsticanje rasta tkiva dojke.
  • Estrogen: Ovaj hormon se proizvodi za održavanje nivoa progesterona i hCG.

Bebin razvoj

Vaša beba raste brzim tempom sa nekoliko vrsta ćelija i organa koji počinju da se razvijaju, uključujući krvne ćelije, ćelije bubrega, nervne ćelije, mozak, kičmenu moždinu, srce i gastrointestinalni trakt.

Najbolje aplikacije za praćenje trudnoće u 2019. godini

Do sada se embrion sastoji od tri sloja:

  • Ektoderm: Iz ektoderma se razvija nervna cijev, odgovorna za formiranje mozga, kičmene moždine, nerava i kičme, koja će takođe oblikovati kožu, kosu, nokte, mlečne i znojne žlezde i zubnu gleđ.
  • Mezoderm: Bebino srce i cirkulatorni sistem formiraće se od mezoderma, koji će takođe formirati mišiće, hrskavicu, kosti i potkožna tkiva. Srce vaše bebe, koje je sada podeljeno u dvije „cijevi“, može biti vidljivo kako kuca na ultrazvuku.
  • Endoderm: Pluća, crijeva, urinarni sistem, štitna žlijezda, jetra i pankreas formiraju se iz endoderma.
    Dok se ovi organi razvijaju, primitivna placenta i pupčana vrpca funkcionišu i pružaju vašoj bebi hranu i kiseonik neophodne za preživljavanje.

Vaša rastuća beba je osetljiva na efekte različitih elemenata, uključujući upotrebu određenih ljekova, ilegalnih droga, prekomerne konzumacije alkohola i infekcija, poput rubeole.

Foto: babylist

Vaša beba je sada veličine sjemena susama i više liči na punoglavca nego na bebu.

Stvari koje trebate uraditi

U vašoj prvoj prenatalnoj posjeti, ljekar će vas savjetovati o svim promjenama koje biste preduzeli da biste zaštitili sebe i bebu.

Važno je, naročito tokom prvih 12 nedjelja, izbjegavati određene infekcije.

Vakcina protiv gripa
Foto: tommys

Grip može biti ozbiljniji kada ste trudni i može se razviti do upale pluća, što dovodi u opasnost vas i vašu bebu u razvoju. Na primer, groznica je povezana sa oštećenjima nervne cijevi kod djeteta u razvoju.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nazivaju vakcinu protiv gripa „prvim i najvažnijim korakom“ u spriječavanju bolesti i preporučuju je svi trudnicama.

Ako se pojave simptomi gripa, odmah potražite medicinsku pomoć. Antivirusni tretman je efikasan, ali treba započeti u roku od 48 sati.

Foto: what to expect

Simptomi gripa uključuju:

  • teškoće sa disanjem
  • bolove u grudima ili stomaku
  • vrtoglavicu i konfuziju
  • jako povraćanje
  • visoku temperaturu

Vakcina protiv gripa je bezbjedna opcija u poređenju sa problemima koji mogu nastati usled komplikacija gripa.

Drugi problemi

Ako imate pitanja u vezi sa trudnoćom, obratite se svom ljekaru.

Pozovite svog doktora ako imate simptome ektopične trudnoće ili pobačaja, kao što su vaginalno krvarenje ili prolazak tkiva, curenje vaginalne tečnosti, osećaj slabosti ili vrtoglavice, nizak krvni pritisak, rektalni pritisak, bolovi u ramenima, jaki bolovi u karlici ili grčevi.

Izvor: medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *