fbpx
TRUDNOĆA

Sve što trebate da znate o testu za trudnoću

Kako funkcioniše kućni test za trudnoću?

Fotografija: bebo.club

Od samog početka trudnoće, fetus stvara hormon koji se zove hCG, ili humani CG. Ukoliko ste trudni, ovaj hormon se može detektovati u vašoj mokraći. Nivo hCG-a raste kako se trudnoća razvija – najviši nivo bilježi se od 8.-11. nedjelje trudnoće, nakon čega se nivo smanjuje.

Neki testovi trudnoće mogu detektovati vrlo niske nivoe hCG-a, od 10 do 25 mlU/mL. Ukoliko ste trudni, nivo hCG-a u urinu u danima nakon ovulacije su otprilike kako slijedi:

8-10 dana nakon ovulacije – 0,1-10 mlU/mL
12 dana nakon ovulacije – 11-100 mlU/mL
14 dana nakon ovulacije – 90-500 mlU/ml

Ove brojke iz tri studije možete pogledati i u grafičkom prikazu. Nivoi hCG-a jesu u pravilu vrlo slični od osobe do osobe, no postoje individualne razlike, posebno za žene sa većom tjelesnom težinom. Nivoi takođe variraju s obzirom na trajanje folikularne faze menstrualnog ciklusa, što je takođe individualno.

Koji je kućni test za trudnoću najbolji?

Velik broj kompanija koje proizvode kućne testove za trudnoću tvrde da su njihovi testovi tačni u preko 99% slučaja kada se koriste prvog dana izostanka menstruacije ili ranije. No, istraživanja su pokazala da to nije nužno istina, i da neki testovi slabije očitavaju nivo H-hCG hormona, koji se nalazi u urinu u vrlo ranoj trudnoći.

Studija iz Njemačke 2014. godine pokazala je da testovi za trudnoću u Europskoj uniji nisu svi podvrgnuti istim nezavisnim testiranjima, odnosno da moraju proći samo procjenu skladnosti, ne procjenu tačnosti, zavisno od zemlje Unije. To znači da prodajne poruke raznih testova nisu nužno potkrijepljene kvalitetnim dokazima, i da ne postoje “bolji” ili “lošiji” testovi.

Nadalje, testiranja testova za trudnoću u savršenim laboratorijskim uslovima sa iskusnim tehničarima daju puno bolje rezultate od testiranja u kućnim uslovima. Gore spomenuta njemačka studija je pokazala da veliki uticaj na tačnost rezultata kućnog testa za trudnoću ima način na koji se isti koristi – da bi test bio što tačniji, treba pažljivo pročitati uputstva i pratiti ih.

Drugim riječima, veća je vjerojatnoća da ćete imati lažno negativan rezultat na testu nego da ćete imati lažno pozitivan rezultat, odnosno, ukoliko je test pozitivan, vjerovatnoća da ste trudni je velika; ukoliko je test negativan, vrijedi ga ponoviti za nekoliko dana ukoliko vam menstruacija i dalje izostaje.

Svakako provjerite je li prošao rok trajanja testa prije nego ga koristite, jer u tom slučaju rezultati neće nužno biti tačni.

Koliko rano mogu napraviti test za trudnoću?

Fotografija: roda.hr

Kao što je gore opisano, testovi za trudnoću detektuju nivoe hCG-a, hormona kojeg vaše tijelo proizvodi ukoliko ste u drugom stanju. Iako vaše tijelo vjerojatno proizvodi hCG prije nego izostane redovna menstruacija, idealno je čekati i test napraviti na prvi dan izostanka.

Drugim riječima, kad primijetite da vam menstruacija kasni barem jedan dan, šanse da će rezultati testa za trudnoću biti tačni jesu velike.

Ukoliko test napravite prije toga, vjerojatnije je da ćete imati netačan rezultat – nivo hCG može biti u porastu ali i dalje nedovoljno visok da test bude pozitivan i očita trudnoću.

S druge strane, imajte na umu da mnoge trudnoće završe prije nego što izostane menstruacija (otprilike 20-25% trudnoća završe kao spontani pobačaj u prvim nedjeljama trudnoće). Čekanje nekoliko dana dok ne izostane menstruacija može rezultovati znatno tačnijim rezultatom i tada možete biti sigurni da ste trudni.

U koje doba dana da napravim test za trudnoću?

Hormon trudnoće, hCG je često na najvišem nivou i najkoncentriraniji u mokraći rano ujutro, posebno ako se radi o vrlo ranoj trudnoći. Zato je najbolje koristiti prvi jutarnji urin kad radite test za trudnoću. Imajte na umu da unos velike količine tečnosti u razdoblju od nekoliko sati prije nego napravite test će vam razvodniti urin, što može značiti da se test teže ili netočno očita.

Da biste bili što sigurniji u rezultat, dakle, unosite uobičajene količine tečnosti nekoliko sati prije nego što napravite test, i svakako koristite prvi jutarnji urin.

Prije nego što napravite test dobro pročitajte uputstva, ako je potrebno i nekoliko puta da ste sigurni da ste razumjeli. Slijedite tačan postupak, jer je u suprotnom, moguće da će rezultati biti netačni. Svakako provjerite i rok trajanja testa.

Kako napraviti test za trudnoću?

Najčešće postoje dvije vrste testova za trudnoću. U slučaju da se test sastoji od većeg štapića s mjestom za mlaz mokraće, štapić postavite ispod mjesta gdje prolazi mlaz mokraće prije nego počnete mokriti. Dovoljno je držati test pod mlazom mokraće nekoliko sekundi, nije potrebno da sva mokraća prolazi preko testa.

U slučaju da koristite test koji se umoči u urin, pomokrite se u jednokratnu čašu, dovoljno je jedna do dvije supene kašike mokraće, umočite štapić u mokraću do označene crte, i čekajte.

U svakom slučaju pažljivo pročitajte uputstva proizvođača testa, posebno upute oko valjanosti testa i koliko vremena mora proći da bi test pokazao tačan rezultat, odnosno nakon koliko vremena rezultat testa više nije valjan.

Kako izgleda pozitivan test za trudnoću?

Fotografija: shutterstock

Individualni testovi razlikuju se stoga je važno pažljivo pročitati u uputstvima testa kako se prikazuje tačan rezultat. Najčešće, pozitivan test za trudnoću pokazuje tamnu kontrolnu crtu, te drugu svjetliju crtu koja se pojavi nakon što test dođe u dodir s urinom.

Ukoliko se druga crta pojavi unutar vremenskog okvira koji je zadan u uputstvima testa za trudnoću (od par sekundi do par minuta), nezavisno o tome koliko je svijeta ili tamna, trudni ste. Normalno je da crta koja označuje trudnoću bude svijetla, pogotovo ako se radi o ranoj trudnoći.

Kako izgleda negativan test za trudnoću?

Negativan test za trudnoću izgleda tako da se vidi samo originalna kontrolna crta bez da se išta više pojavljuje na testnoj traci. Ponekad se dogodi da se još jedna vrlo svijetla crta pojavi na testu nakon što prođe vremenski rok za valjan test opisan u uputstvima – u tom slučaju ponovite test i pratite rezultate isključivo u vremenskom roku označenom u uputstvima.

Takođe se zna dogoditi da test prikazuje vrlo svijetlu crtu koja nije vidljiva kad test držite dalje od očiju – u tom slučaju takođe ponovite test. Testove s upitnim rezultatima najbolje je ponoviti drugi dan, ponovno s prvom jutarnjom mokraćom.

Što ako na testu nema uopšte crta?

Vrlo rijetko se dogodi da test uopšte ne reaguje. U tom slučaju treba ga baciti – radi se o fabričkoj grešci, o tome da nije bilo dovoljno urina na testu ili pak da je bilo previše urina na testu. Pažljivo pročitajte uputstva još jednom i ponovite test s novom trakicom.

Pijem lijekove – utiče li to na rezultate testa za trudnoću?

Ukoliko se liječite od neplodnosti i uzimate lijekove koje u sebi imaju hCG, moguće je da ćete dobiti lažno-pozitivan rezultat na kućnom testu za trudnoću. Mnoge žene pitaju za klomid (lijek koji se koristi za liječenje neplodnosti) – iako on može uzrokovati lažne pozitivne testove za ovulaciju, ne bi trebao uzrokovati lažne pozitivne testove za trudnoću.

Antibiotici, kontracepcijske pilule i/ili ljekovi protiv boli ne bi smjeli utjecati na rezultate testa za trudnoću.

Ljekovi koji mogu utjecati na rezultate kućnog testa za trudnoću su:

  • Ljekovi koji se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti;
  • Ljekovi za spavanje (hipnotici);
  • Ljekovi za smirenje;
  • Diuretici (ljekovi koji utječu na količinu urina koju proizvodite) koji se koriste na primjer za liječenje srčanih tegoba;
  • Antikonvulzanti (ljekovi protiv grčenja mišića te oni koji spriječavaju konvulzije ili napade) koji se koriste za liječenje bolesti poput epilepsije;
  • Neki ljekovi koji se koriste u postupcima medicinske potpomognute oplodnje;
  • Prometazin, lijek koji se koristi za liječenje alergija i/ili mučnine (imajte na umu da se ovaj lijek često koristi kao sastojak u drugim lijekovima; na Wikipediji postoji spisak učestalih kombinacija; uputstva o konkretnim ljekovima i popis aktivnih sastojaka možete naći na stranicama HALMED-a).

Razgovarajte sa svojom babicom ili doktorom kako biste dobili više informacije o tome kako ljekovi koje uzimate mogu uticati na rezultate kućnog testa za trudnoću.

Kada da ponovim test za trudnoću?

Ako je prvi test za trudnoću bio negativan, a menstruacija vam i dalje kasni, napravite test ponovno.Moguće je da ste krivo izračunali ciklus ili da je nivo hCG-a bio prenizak za očitavanje kad ste radili prvi test. Da biste bili što više sigurni u rezultate testa, napravite ga sa prvom jutarnjom mokraćom.

Ukoliko je test i dalje negativan a imate simptome trudnoće, kontaktirajte babicu ili doktora. Kod nekih žena je moguće da dobiju negativan rezultat na kućnom testu za trudnoću, dok analiza krvi pokazuje trudnoću. Sve smo različite stoga je važno osluškivati tijelo i po potrebi javiti se zdravstvenim radnicima.

Šta ako sam trudna?

Čestitamo! Ukoliko planirate zadržati trudnoću, javite se odabranoj babici ili ginekologu, te planirajte prvi prenatalni pregled u razdoblju od 9. do 12. nedjelje trudnoće. U suprotnom, javite se odabranom ginekologu što prije.

 

 

Izvor: roda.hr

 

Kakva su vaša iskustva sa testovima za trudnoću?

2 thoughts on “Sve što trebate da znate o testu za trudnoću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *