Hladni dani pogoduju infekcijama mokraćnih puteva, ali postoji način da se bolna upala zaustavi, a neugodne tegobe ublaže. Kako biste se upale rešili na prirodan način donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika koji bi vrlo brzo trebalo da ukloni ovaj problem.

Recept za prirodni antibiotik

Pomješani koren peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim će moćnim antibiotskim i antivirusnim delovanjem ukloniti dosadnu bakteriju.

Određeni ‘prirodni antibiotici’ delotvorni su u jačanju našeg imuniteta, ali i u borbi sa raznim bolestima i dosadnim bakterijama koje ponekad znaju da se vrate poput bumeranga

Potrebni sastojci: 

250 g korena peršuna

250 g limuna sa korom

250 g meda (može kadulja)

2 dcl maslinovog ulja

Priprema: 

Koren peršuna i limun sa korom treba sitno isjeckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, smiksati u blenderu.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svaki dan ujutro treba uzimati jednu supenu kašiku.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod provjerenog pčelara, limun bi svakako trebalo da je domaći neprskani. Ukoliko limun ipak kupite u marketu stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite. Koren peršuna je takođe potrebno dobro oprati.

Još korisnih savjeta koji vam mogu pomoći kod upale bešike

Pijte dosta vode

Iako ovo ne zvuči kao neki poseban lijek upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoju bešiku. Osim što voda može pomoći da ‘isperemo’ bakteriju još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati šta da izbacimo iz sebe. Uzimajte preporučenih osam čaša vode pa čak i više i to će ubrzati proces ‘čišćenja’ od bakterija.

Idite redovno u toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odlagati odlazak u toalet. Naime, zadržavanjem pomažete  bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom na toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija proširi.

Fotografija: zdrava i lepa

Pijte čaj od peršuna

Peršun deluje kao diuretik, a osim što je ovaj napitak osvežavajuć, ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju potrebno je piti čaj od perušna. Za čaj su potrebne dvije male kašike suvog peršuna i 250 ml vode. U prokuvanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji šest do 10 minuta.

Grickajte krastavac 

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži ovo je povrće idealno za ‘čišćenje’ bešike. Osiguraće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše riješite bakterija.

Zagrijte donji dio tjela 

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može uzrokovati konstantnu neprijatnu bol u donjem delu. Kako bi je olakšali može pomoći toplina koja će opuštiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za ovo vam može poslužiti topli termofor.

Pijte sok od brusnice

Fotografija: najboljicajevi.com

 

Brusnica se često koristi u liječenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprečavanje prianjanja bakterije E. coli na zidove bešike njenog daljeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

 

 

Dodatni savjet:

Izbegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu uzrokovati iritaciju zidova bešike i ‘pomoći’ bakterijama da lakše uđu. Citrus sa druge strane može povećati kisjelost urina pa će mokrenje biti bolnije.