fbpx
ZDRAVLJE

Ovo morate da znate o piluli za “jutro poslije”

Pilula za “jutro poslije” je vrsta hitne kontracepcije. Hitna kontracepcija se koristi za spriječavanje trudnoće za žene koje su imale nezaštićeni seks ili čija metoda kontrole rađanja nije uspjela.

Foto: Getty images

Pilula za jutro poslije je namenjena samo za rezervnu kontracepciju, a ne kao primarni metod kontrole rađanja. Ove pilule sadrže ili levonorgestrel (Plan B, Aftera, druge) ili ulipristal acetat (Ella).

Levonorgestrel je dostupan bez recepta dok je ulipristal acetat dostupan samo na recept.

Zašto se uzima?

Pilula može pomoći u spriječavanju trudnoće ako ste imali nezaštićeni seks – ili ako niste koristili kontracepciju, propustili ste kontracepcijske pilule, bili seksualno zlostavljani ili vaš metod kontrole rađanja nije uspjeo.

Ove pilule ne okončavaju trudnoću koja je implantirana. One rade prvenstveno odlaganjem ili spriječavanjem ovulacije.

Imajte na umu da pilula za jutro poslije nije ista kao mifepriston (Mifeprek), takođe poznat kao RU-486 ili pilula za abortus. Ovaj lijek okončava ustanovljenu trudnoću – onu u kojoj je oplođeno jaje pričvršćeno za zid materice i počelo se razvijati.

Rizici

Hitna kontracepcija je efikasna opcija za spriječavanje trudnoće nakon nezaštićenog seksa, ali nije toliko efikasna kao druge metode kontracepcije i nije preporučljiva za rutinsku upotrebu. Takođe, pilula za jutro poslije može da omane iako je pravilno upotrebljena, i ne pruža nikakvu zaštitu od infekcija koje se prenose polnim putem.

Ova pilula nije pogodna za sve. Ne uzimajte tabletu za jutro poslije ako:

  • Alergični ste na bilo koju komponentu pilule za jutro poslije
  • Uzimate određene ljekove koji mogu da smanje efikasnost pilule za jutarnju upotrebu, kao što su barbiturati

Ako imate prekomjernu težinu ili ste gojazni, postoji indikacija da tableta za jutro poslije neće biti toliko efikasna u spriječavanju trudnoće kao što je to slučaj za žene koje nemaju višak kilograma.

Foto: getty images

Takođe, pazite da niste trudni prije upotrebe ulipristala. Efekti ulipristala na bebu u razvoju su nepoznati. Ako dojite, ulipristal se ne preporučuje.

Neželjeni efekti uzimanja pilule za jutro poslije, koji obično traju samo nekoliko dana, mogu uključivati:

  • Mučninu ili povraćanje
  • Vrtoglavicu
  • Umor
  • Glavobolju
  • Osjetljivost grudi
  • Krvarenje između menstruacija ili jače menstrualno krvarenje
  • Donje abdominalne bolove ili grčeve

Kako da se pripremite

Foto: Byrdie

Za maksimalnu efikasnost, hitnu kontracepciju treba započeti što je prije moguće nakon nezaštićenog odnosa i unutar 120 sati. Možete uzeti pilule za kontracepciju u bilo koje vrijeme tokom menstrualnog ciklusa.

Šta možete očekivati

Da biste koristili pilulu za jutro poslije :

  • Pratite instrukcije pilule za jutro poslije. Ako koristite Plan B u jednom koraku, uzmite jednu Plan B tabletu u jednom koraku što je ijmoguće i manje od 72 sata nakon nezaštićenog seksa. Ako koristite Ella, uzmite jednu tabletu ella što je prije moguće i manje od 120 sati nakon nezaštićenog seksa.
  • Ako povraćate u roku od dva sata nakon uzimanja pilule za jutro poslije, pitajte svog ljekara da li biste trebali uzeti drugu dozu.
  • Nemojte se seksati dok ne započnete drugu metodu kontrole rađanja. Ova pilula ne nudi trajnu zaštitu od trudnoće. Ako imate nezaštićeni seks u danima i nedeljama nakon uzimanja pilule za jutro poslije, rizikujete da ostanete trudni. Budite sigurni da počnete da koristite ili da nastavite da koristite kontrolu rađanja.

Upotreba pilule za jutro poslije može odložiti ciklus do jedne sedmice. Ako ne dobijete menstruaciju od tri do četiri nedjelje nakon uzimanja pilule za jutro poslije, napravite test za trudnoću.

Via Giphy

Normalno, ne morate da kontaktirate svog ljekara nakon upotrebe pilule za jutro poslije. Međutim, ako imate krvarenje koje traje duže od nedjelju dana ili ako se razvije bol u donjem abdomenu tri do pet nedjelja nakon uzimanja pilule za jutro posle, kontaktirajte ga. Ovo može ukazati na pobačaj ili da je oplođeno jajašce implantirano izvan materice, obično u jajovodu (ektopična trudnoća).

Izvor: mayoclinic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *