fbpx
ZDRAVLJE

Istine i zablude o piluli za kontracepciju

Šta je kontraceptivna pilula i kako djeluje?

Kontraceptivna pilula, kao oralna kontracepcija, jedan je od najuobičajenijih oblika kontracepcije među ženama.

Foto: freestocks.org from Pexels

Postoje različite vrste kombinovanih pilula različitih proizvođača, a zajedničko im je da sadrže dva hormona: estrogen i progestin. Ove pilule djeluju trostruko na spriječavanje trudnoće. Prvenstveno spriječavaju ovulaciju, mijenjaju viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluzokože materice, otežavajući tako prolaz spermatozoida i mijenjaju sluzokožu materice, što otežava implantaciju eventualno oplođene jajne ćelije.

Koliko su pilule za kontracepciju efikasne?

Pilula za kontracepciju, od svih kontraceptivnih sredstava, ima najveću efikasnost – čak 97,9 odsto. Međutim, neredovnom upotrebom pouzdanost pada na oko 92 odsto.

Prednosti kontraceptivnih pilula

Ukoliko planirate porodicu ili već imate dvoje, troje i više djece, ovo bi mogla da bude idealna zaštita za vas.

Zašto?

  • Mogu da ih koriste i veoma mlade djevojke, a gornja starosna granica je individualna.
  • Regulišu menstruacioni ciklus, umanjuju bolnost, obilnost i dužinu trajanja menstruacije, ublažavaju PMS.
  • Ublažavaju probleme s masnom kožom i kosom.
  • Smanjuju rizik od zapaljenja reproduktivnih organa i popravljaju simptome endometrioze i policističnog sindroma jajnika.
  • Pružaju zaštitu od nastanka karcinoma jajnika i karcinoma endometrijuma.
  • Ne utiču na seksualni odnos.

Nedostaci kontraceptivnih pilula

  • Anti-bebi pilule mogu da izazovu glavobolje, promjenu tjelesne težine i da utiču na osjetljivost grudi.
  • Kod nekih žena može da se povisi krvni pritisak, a rijeđe dolazi i do nastanka tromboze.
  • Postoji veoma mali rizik nastanka tumora na grudima.
  • Pilule se ne smiju kombinovati s nekim drugim ljekovima, jer poništavaju ili povećavaju njihovo djelovanje.
  • Mogu da smanje seksualnu želju.
  • U početku mogu da se jave vanredna krvarenja.

Kako da znam koje mi pilule odgovaraju?

Foto: JESHOOTS.com from Pexels

Kontraceptivne tablete kupuju se uz recept nakon detaljnog ginekološkog pregleda. Ljekar će prije prepisivanja pilula da isključi sve moguće kontraindikacije, a da li će vam prepisati pilule s visokim ili niskim nivoom hormona, zavisi od istorije porodičnih bolesti, od toga da li ste pušač i od vašeg opšteg zdrastvenog stanja.

Kada pilule jednom počnu da se koriste, na kontrole se ide na svakih šest do dvanaest mjeseci.

Kako se koriste kontraceptivne pilule?

Postoje dvije vrste pilula – tradicionalna 21/7, gdje se 21 dan koristi pilula, a zatim slijedi pauza od sedam dana, i pilula 24/4 koje se koriste bez pauze, a sadrže 24 aktivne i četiri placebo pilule. Ove druge se mnogo rjeđe koriste.

via Giphy

Najbolje je uzimati ih uvijek u isto vrijeme. U tom slučaju ujutro možete lako provjeriti jeste li prethodnog dana uzeli tabletu. Uzimanje pilula prilagođeno je menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana. Većina tableta uzima se 21 dan. Nakon toga slijedi pauza od sedam dana, kada dolazi do menstruacije. Nakon pauze počinjete da uzimate novu turu. Ako ste u određeno vrijeme zaboravili da popijete tabletu, možete to učiniti u narednih dvanaest sati.

Pauza u korišćenju pilula za kontracepciju nije potrebna, ako ne postoje medicinski razlozi. Nepotrebno prekidanje uzimanja tableta može donijeti samo probleme.

Šta ako zaboravim da popijem pilulu?

Nije rijetkost kada žena naprosto zaboravi da popije pilulu.

Pod „zaboravljenom” pilulom smatra se ona sa čijim se uzimanjem zakasnilo 12 ili više sati u odnosu na uobičajeno vrijeme korišćenja.

Foto: Pixabay

Kada se to dogodi, prati se uputstvo za upotrebu koje svaka kutija pilula sadrži. Ta uputstva minimalno se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali je za sve zajedničko da se mora koristiti dodatna zaštita, najbolje kondom, dok se upotreba pilula ponovo ne normalizuje.

Šta su jednohormonske pilule za kontracepciju?

Ako iz nekog razloga ne možete koristiti kombinovanu hormonsku pilulu, dobra zamjena može biti pilula samo sa progesteronom. Razlikuje se od kombinovane pilule koja sadrži kombinaciju dva hormona: progestin i estrogen.

Ova pilula se najčešće preporučuje ženama koje doje i to već od šeste nedjelje nakon porođaja.

Izvor: bebac.com

Ukoliko se odlučite za ovaj vid kontracepcije morate da znate još ovo:

1) DOSLJEDNOST JE VEOMA VAŽNA

Broj neželjenih trudnoća kod žena koje svakodnevno piju kontraceptivne tablete je samo 5 odsto. Ova cifra dramatično se povećava kod žena koje pilule ne piju redovno, pa su žrtve neželjene trudnoće u 43 odsto slučajeva baš ove žene. Ovo znači da će na godišnjem nivou jedna od 100 žena koje redovno piju pilule zatrudnjeti, ali i 9 od 100 od onih koje ponekad zaborave i preskoče kontraceptivnu pilulu. Dakle, iako većina žena shvata pilule kao siguran način da izbjegnu trudnoću, ovo je tačno samo ukoliko se one uzimaju svakodnevno i to na način i u terminima koje vam je ljekar dao.

2) TREBA PRATITI SPOREDNE EFEKTE

Sve pilule za kontrolu rađanja koje se mogu naći na tržištu su jednako efikasne, ali to ne znači da one jednako dobro odgovaraju svakoj ženi. Za većinu žena najbolje rješenje je da same odluče šta je za njihov organizam najbolje. Česta pojava kod uzimanja pilula su sporedni efekti od kojih neki mogu biti pozitivni, neki negativni, neki prolaze sa prilagođavanjem tijela na terapiju, ali neki ostaju. Ukoliko koristite pilule koje po svojoj kombinaciji sastojaka ne odgovaraju vašem tijelu, pokušajte da nelagodnosti koje osjećate pratite na kalendaru i na sledećem sastanku sa ginekologom, to mu predočite. Ovo će mu mnogo pomoći da kada vam promjeni terapiju nađe prave pilule za vas.

3) NAJČEŠĆE PILULE NISU UZROK GOJENJA
Foto: pixabay

Pilule koje su ranije bile na tržištu imale su veću koncentraciju hormona, pa su bile odgovorne za povećanje tjelesne težine žena koje su ih koristile, ali one tablete koje danas koristimo ne dovode do gojenja. Dva razloga zbog kojih se smatra da su pilule krivac za gojenje je što žene često počinju da piju pilule kada su tinejdžerke ili kada stupe u ozbiljniju vezu. U oba slučaja višak kilograma je posledica drugih okolnosti, kod tinejdžerki fizičkog sazrijevanja a kod druge grupe žena dokazana činjenica da najveći procenat žena dobije na kilaži kada uđe u „mirnu luku“.

4) VAŽNI SU I DRUGI LJEKOVI

Postoji dobar razlog za pitanje ljekara da li ste na nekoj drugoj terapiji kada se sprema da vam da pilule za kontracepciju. Neki ljekovi se jednostavno ne mješaju, a to apsolutno važi i za kontraceptivne pilule. Zato se konsultujte sa ljekarom i nemojte izostaviti da pomenete nijedan od ljekova koje pijete.

5) PILULE MOŽETE PITI NEOGRANIČENO DUGO

Zdrave žene koje nisu pušači mogu da koriste pilule za kontrolu rađanja koliko god dugo smatraju da je potrebno. Nekada su doktori savjetovali da se na neko vrijeme pauzira sa pilulama, ali to više nije slučaj, jer je novo mišljenje medicinskih radnika da ovakve pauze ne donose nikakvu dobrobit organizmu, a pri tome naravno povećavaju rizik od neželjene trudnoće.

6) ČIM PRESTANETE SA UZIMANJEM PILULA MOŽETE DA ZATRUDNITE
Foto: freestocks.org from Pexels

U prošlosti su doktori smatrali da ukoliko zatrudnite odmah nakon što prestanete sa kontraceptivnom terapijom, postoji veći rizik od pobačaja. Međutim istraživanja i opsežno praćenje žena, pokazali su da je ova teorija bila neosnovana. Ispostavilo se da preporuka da se od prestanka terapije do začeća sačeka tri do šest meseci nije korisna, jer se žensko tijelo odmah vraća režimu prirodnog funkcionisanja.

7) ZAŠTITA I NAKON NEOPREZNOG SEKSA

Na tržištu postoje ljekovi koji vam omogućavaju da nekoliko dana nakon odnosa spriječite neželjenu trudnoću. Na svakom od ovih ljekova naznačeno je koliko dugo posle odnosa mogu biti efikasni, ali je u svakom slučaju najsigurnije popiti ih što prije.

8) USKORO ĆE SE POJAVITI I PILULA ZA MUŠKARCE
Foto: pixabay

Naučnici obećavaju da će uskoro  da se pojavi na tržištu kontraceptivna pilula za muškarce i to u vidu hormonskih i ne hormonskih tableta. Istraživanja na miševima uspjela su da drastično smanje broj spermatozoida, a da pri tome ne umanje erekciju i ejakulaciju, pa je samo pitanje vremena kada će ovi nalazi postati primjenjivi i na ljude.

Višnja Pruginić

2 thoughts on “Istine i zablude o piluli za kontracepciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *