fbpx
ZDRAVLJE

Rizici pušenja tokom upotrebe pilula za kontracepciju

Koji su rizici pušenja tokom upotrebe kontracepcije?

Zdravstveni rizici pušenja cigareta i upotrebe duvana su dobro poznati, ali da li su ti rizici povećani kada žene uzimaju hormonalne kontracepcijske pilule? U nekim slučajevima da. Ali, neke pilule za kontrolu rađanja su sigurne za pušače, a starost igra značajnu ulogu u tome koje vrste kontraceptiva pušačice mogu da koriste.

Foto: nurx

Rizici pušenja i kontrole rađanja

Pušenje se ne preporučuje ženama koje uzimaju bilo oralne kontraceptive, flaster, kontracepcijske injekcije ili koriste vaginalne prstenove. Nažalost, duvan i nikotin izazivaju visoku zavisnost i mnogim ženama je nevjerovatno teško da prestanu da puše, uprkos opasnostima.

 

Studije pokazuju da će osam od deset žena nastaviti da puši dok uzima pilule i nakon što ih ljekari upozore na rizike i neželjene efekte pušenja na oralne kontraceptive.

U nekim slučajevima žene koje puše nisu ni svjesne da je pušenje problem kada je u pitanju hormonalna kontracepcije. Druga istraživanja pokazuju da do polovine svih žena koje su dobile recept za pilule za kontrolu rađanja nisu obavjestile ljekare o navikama pušenja. Većina anketiranih žena ne zna da postoje sigurne alternative za kontracepciju za pušače.

Foto: healthcare for internationals

Postoje mnogi rizici povezani sa kontrolom rađanja i upotrebom duvana. Pušenje dok uzimate oralnu kontracepciju za kontrolu rađanja ograničava protok krvi u srce i sužava krvne sudove.

Uzimanje nekih oralnih kontraceptiva nakon 35. godine takođe može povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, a pušenje značajno povećava ove rizike.

Da li elektronske cigarete imaju iste rizike kao pušenje dok koristite pilule za kontracepciju?

Via Giphy

Elektronske cigarete su relativno nove na tržištu i nema baš mnogo studija o njihovim efektima i kontroli rađanja. Trenutno postoji devet miliona odraslih Amerikanaca koji koriste elektronske cigarete. Nikotin, aktivni sastojak elektronskih, a takođe i običnih cigareta, je ono što povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i negativno utiče na kardiovaskularni sistem kada neko koristi kontrolu rađanja. Uprkos nedostatku konačnih studija na ovom području, sigurno je reći da elektronske cigarte treba izbjegavati dok uzimate kombinovane oralne kontraceptive ili flaster, injekcije ili prsten za kontrolu rađanja.

Povećavaju li samo pilule za kontrolu rađanja rizik od krvnih ugrušaka ili kardiovaskularnih problema?

Foto: pandia health

Posle 35. godine, određene vrste kontrole rađanja same po sebi mogu povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, što može izazvati srčani ili moždani udar. Kombinovani oralni kontraceptivi, flasteri, injekcije i prsten povećavaju ove rizike kod starijih žena. Međutim, postoje mnoge sigurne alternative za pušače, vejpere i žene starije od 35 godina.

Kako estrogen povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka?

Istine i zablude o piluli za kontracepciju

Generalno, muškarci češće od žena pate od krvnih ugrušaka. Ali hormoni koji su jedinstveni za žensku biologiju povećavaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod nekih žena. Estrogen, naročito, povećava faktore zgrušavanja u krvi, i to je jedan od razloga zašto su trudnice u velikom riziku od nastanka krvnih ugrušaka, jer su nivoi estrogena povišeni tokom trudnoće.

Kontracepcijske tablete povećavaju rizik od krvnih ugrušaka tri do četiri puta, ali ukupan rizik je i dalje minimalan. Samo kod 1 od 3000 žena koje uzimaju kontrolu rađanja postoji rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Koje vrste kontrole rađanja su sigurne za žene koje puše ili koriste elektronske cigarete?

Foto: Bedsider

Kada je tableta prvi put predstavljena šezdesetih godina, imala je visok nivo estrogena od oko 100 mikrograma po tableti. Sada većina kombinovanih hormonskih kontraceptiva sadrži 30 do 50 mikrograma estrogena. Ove vrste hormonskih kontraceptiva možda nisu dobra ideja za pušače ili žene starije od 35 godina. Umesto toga, postoje oralni kontraceptivi sa malim dozama estrogena, sa oko 20 mikrograma u tableti. Ovo je mnogo sigurniji nivo estrogena za ljude koji koriste nikotinske proizvode ili su stariji od 35 godina.

Takođe, postoje metode kontrole rađanja koje ne sadrže estrogen, kao što su bakarne spirale. Pregradne metode su takođe efikasni načini za izbjegavanje neželjene trudnoće, ali ove metode ne nude dodatne zdravstvene beneficije koje žene mogu dobiti kada uzimaju tablete, uključujući zaštitu od gubitka gustine kostiju i prevenciju raka jajnika i materice. Tablete za kontrolu rađanja takođe je sigurno uzimati kontinuirano kako bi se izbjegli iscrpljujući i ometajući simptomi PMS-a.

Kada se odlučuje koji je način kontrole rađanja pravi za nju, presudno je da žena razgovara sa svojim doktorom o svojoj medicinskoj istoriji i da li puši ili ne.

Foto: Steven Pahel on Unsplash

Takođe je dobra ideja razgovarati i formulisati plan za prestanak pušenja. Iako se elektronske cigarete prodaju na način da govore da pomažu ljudima da prestanu pušiti, FDA nije odobrila elektronske cigarete kao legitimne uređaje za odvikavanje od pušenja.

Studije pokazuju da je većina ljudi koji su počeli da koriste elektronske cigarete da bi prestali da puše, na kraju nastavili da puše i redovne i e-cigarete.

Žene koje puše umiru u prosjeku sedam godina ranije od žena koje ne puše. Za žene na kontroli rađanja negativni zdravstveni efekti pušenja su još rizičniji.

Odvikavanje od pušenja poboljšava zdravlje žena i takođe čini manje opasnom upotrebu kontracepcije. Iako su novije tablete sa nižim dozama estrogena sigurnije od starijih generacija kontraceptivnih tableta za pušače, one još uvek nisu u potpunosti bez rizika.

Izvor: pandiahealth.com

One thought on “Rizici pušenja tokom upotrebe pilula za kontracepciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *