fbpx
ZDRAVLJE

Kontraceptivne pilule- sve što trebate da znate

Evo detaljnih informacija o tome kako rade tablete za kontrolu rađanja, objašnjenja različitih vrsta pilula i njihove efikasnosti.

Sredinom 20. vijeka počeli su se proizvoditi oralni kontraceptivi, obično poznati kao kontracepcijske pilule ili samo „tablete“. Tokom poslednjih pet decenija, one su izvršile revoluciju u zdravlju žena.

Foto: news medical

Danas žene širom svijeta uzimaju različite tablete za kontrolu rađanja da bi spriječile trudnoću. Ove tablete mogu biti efikasne i do 99,9% ako ih pravilno uzimate. Danas je na raspolaganju širok spektar kontraceptiva koji ženama omogućava da odaberu vrstu koja najbolje odgovara njihovom načinu života i budžetu.

Ako nikad prije niste uzimali pilulu, ovdje je sve što biste trebali znati pre nego što je progutate.

Kako djeluju kontracepcijske tablete

Foto: women’s health

Kontrolne tablete sadrže određene količine hormona estrogena i progesterona. Ovi hormoni inhibiraju prirodne cikličke hormone ženskog tijela kako bi spriječili trudnoću.

Mnogo je faktora koji spriječavaju žene da zatrudne. Kombinacija hormona spriječava telo od ovulacije. Štaviše, pilula takođe zgušnjava sluz oko grlića materice, otežavajući spermi da uđe u matericu i dosegne bilo koje jaje.

Hormonski kontraceptivi takođe mogu uticati na sluznicu materice i otežati implantaciju jajašca.

Kada trebate koristiti tabletu kao svoju glavnu metodu kontrole rađanja?

Trebali biste koristiti tabletu kao osnovnu metodu kontrole rađanja ako želite da:

  • se seksate bez trudnoće
  • kontrolišite svoje reproduktivno zdravlje
  • kontrolišete svoje reproduktivno zdravlje zbog trudnoće visokog rizika
  • liječite oslabljene simptome
  • poboljšajte svoj kvalitet života
  • vam menstruacije budu redovne

    Foto: ABC

Kontracepcijske tablete takođe mogu da:

  • liječe menstrualne migrene
  • pomognu da se riješite simptoma perimenopauze
  • liječe simptome endometrioze
  • kontrolišu vaš PCOS (sindrom policističnih jajnika)
  • liječe akne

Kada možete početi koristiti kontracepcijske tablete?

Foto: the scientist magazine

Možete početi da uzimate kontracepcijske tablete na tri različita načina:

  1. Prvog dana menstruacije: možete početi da uzimate tablete prvog dana menstruacije i uzimati ih svaki dan, u isto vrijeme. Ovom metodom ne trebate koristiti rezervnu zaštitu od trudnoće.
  2. Na dan koji vam najbolje uspjeva: svakog dana možete početi da uzimate tablete koje su dobre za vas. Ako danas pijete prvu tabletu, nastavite da je uzimate svaki dan, u isto vreme. Ovom metodom trebate koristiti rezervnu zaštitu od trudnoće najmanje sedam dana.
  3. U nedjelju: treći predlog je da počnete uzimati tabletu prve nedjelje nakon početka menstruacije. Uzimajte jednu tabletu svakog dana, u isto vrijeme, neprekidno. Ovom metodom trebate koristiti rezervnu zaštitu od trudnoće najmanje sedam dana.

Iako pilulu možete uzeti u bilo koje vrijeme tokom dana, bolje je da je uzimate prije doručka ili prije spavanja jer je lakše upamtiti.

Vrste kontracepcijskih tableta

Foto: Bedsider

Najčešće su kontracepcijske pilule kombinacije. Oni su mješavina hormona estrogena i progesterona. Većina kombinovanih tableta dolazi u pakovanjima od 28 dana, 21 dan ili 91 dan.

Većina tableta u pakovanju je aktivna što znači da sadrže hormone. U pakovanju mogu biti neaktivne tablete, što znači da ne sadrže hormone. Ove nehormonske tablete za kontrolu rađanja nazivaju se i placebo tabletama. Uzimanje placebo tableta rezultiraće povlačenjem krvarenja (slično krvarenju u menstruaciji).

Danas žene mogu birati između različitih opcija, uključujući regimente koji su sve aktivne pilule ili regimente koji predstavljaju mješavinu aktivnih pilula i placebo ili nehormonskih kontracepcijskih pilula.

Kombinovane tablete (COC)

Pakovanja od 28 dana
Foto: healthline

Ove uobičajene tablete za kontrolu rađanja dolaze u pakovanju u tankom kućištu. Slučaj sadrži 21 aktivnu tabletu i 7 neaktivnih pilula. Da vas podsjetimo da uzimate tabletu svaki dan, na pakovanjima tableta su obilježeni dani u nedjelji. Neke tablete nemaju nehormonske tablete za kontrolu rađanja (placebo) ili samo dvije.

21-dnevna pakovanja

Dvadesetodnevna pakovanja tableta sadrže 21 aktivnu pilulu. Ako planirate da koristite ove pilule, uzmite jednu tabletu svakog dana tokom 21 dana. Zatim, sedam dana, ne uzimajte nijednu. Tada ćete dobiti menstruaciju.

Pakovanja od 91 dan
Via Giphy

Pakovanja od 91 dan su tablete produženog ciklusa. Koriste se u ciklusima od 13 nedjelja gdje uzimate aktivne tablete 12 nedjelja. Tokom poslednje nedjelje uzimate placebo tablete (ili niske doze estrogena) i dobićete menstruaciju. Žene koje to uzimaju imaju menstruaciju samo tri do četiri puta u godini.

Progestinske tablete (mini pilule)

Tablete samo za progestin su uobičajene tablete za kontrolu rađanja koje sadrže samo jedan hormon (progestin). Ove tablete ne sadrže estrogen i često se propisuju:

  • ženama koje su iskusile neželjene efekte estrogena
  • ženama starijim od 35 godina i koje puše
  • dojiljama
  • ženama koje imaju visok krvni pritisak
  • ženama koje imaju dermatitis koji je, čini se, povezan sa njihovim menstrualnim ciklusom

Baš kao i kod kombinovanih tableta, morate piti pilulu jednom dnevno. Mini tablete se isporučuju u pakovanju od 28, bez niza neaktivnih ili ne-hormonskih kontracepcijskih pilula. Ako slučajno uzimate mini tabletu više od 3 sata izvan svog uobičajenog vremena, možda neće uspjeti i da spriječi trudnoću. Ako se to desi, koristite kondom ili ne seksajte se 2 dana.

Koliko je efikasna pilula?

Foto: Bustle

Prema CDC (Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi), mini pilule i kombinovane tablete imaju 9% stepena neuspješnoti kod uobičajene upotrebe. To znači da bi 9 od 100 žena zatrudnilo. Propusti se uglavnom dešavaju zbog toga što žene zaboravljaju da redovno uzimaju tabletu. U savršenom slučaju, stopa neuspjeha bila bi oko 1%.

Istine i zablude o piluli za kontracepciju

Važno je znati da se mini tablete moraju uzimati unutar istog trosatnog prozora svakog dana. Ako ne, rizikujete da zatrudnite.

Sa kombinovanim tabletama imate malo više fleksibilnosti. Trebali biste pokušati da ih uzimate u isti sat svakog dana. Ako vam nedostaje aktivna pilula, uzmite je čim se sjetite – čak i ako to znači da uzmete dvije aktivne tablete u istom danu. Takođe bi trebalo da koristite rezervnu metodu kontracepcije sedam dana ako ste propuštili da popijete tabletu više od 12 sati.

Rizici pušenja tokom upotrebe pilula za kontracepciju

Kako uzimati tablete za kontrolu rađanja, korak po korak

Foto: Single Care
  1. Uzmajte jednu tabletu dnevno, u isto vrijeme.
  2. Izvadite tablete iz pakovanja sa lijeva na desno.
  3. Ako uzimate tablete od 21. dana, ne uzimajte tablete tokom četvrte nedjelje.
  4. Ako koristite 28-dnevne tablete, nakon što dođete do placebo tableta na kraju pakovanja, počnite ih uzimati na isti način.
  5. Za kombinovane tablete od 91 dana, uzimajte jednu tabletu svakog dana tokom 84 dana. Tokom poslednje nedjelje, uzmite jednu nehormonsku tabletu za kontrolu rađanja ili onu koja sadrži samo estrogen u isto vrijeme svakog dana tokom sedam dana.
  6. Ako uzimate mini pilule, uzmite jednu tabletu svaki dan. Uzimajte tabletu u isto vrijeme svakog dana. Kada završite sa pakovanjem tableta, započnite novo pakovanje sljedećeg dana. Ne bi trebalo da prođe dan bez pilula.
  7. Sve dok uzimate tablete, zaštićeni ste od trudnoće.

Prestajanje uzimanja kontracepcijskih tableta

Kada prestanete da uzimate kontracepcijske tablete, može vam biti potrebno vrijeme da se vaše tijelo vrati u normalu.

Većina žena dobije ovulaciju ponovo nekoliko nedjelja nakon prestanka kontracepcijskih tableta. Za druge žene može proći nekoliko mjeseci prije nego što se vrate u redovne cikluse ovulacije.

Ako prestanete da uzimate tabletu, ali još uvek niste spremni da zatrudnite, možda biste trebali razmotriti druge metode kontrole rađanja.

Foto: medicine net

Danas postoji širok spektar različitih tableta za kontrolu rađanja. Prije nego što nešto probate, najbolje je prvo porazgovarati sa ljekarom. Obavezno pitajte svog ljekara sva pitanja koja imate na umu, uključujući:

  • Koja bi vrsta tableta za kontrolu rađanja bila najbolja za mene?
  • Uzimam određene ljekove. Mogu li izazvati probleme sa uzimanjem kontracepcijskih tableta?
  • Koje su nuspojave kontracepcijskih tableta?
  • Treba li nešto da znam kada želim da prestanem da pijem kontracepcijske tablete?
  • Da li treba da koristim druge vrste kontracepcijskih metoda zajedno sa kontracepcijskim pilulama?

Izvor: flo.health

4 thoughts on “Kontraceptivne pilule- sve što trebate da znate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *