fbpx
Odgovori na pitanja čitalaca

Odgovori doktorice Tomašević na pitanja čitalaca

Doktorica Tomašević odgovorila je na sljedeća pitanja:

Doktorica Tomašević

Pitanje: Ako sam radila skrining , da li je potrebno da radim papa test, ili je skrining dovoljan? Nalaz mi je bio u redu. Inače imam 31 god i imam 2 carska reza, poslednji je bio prije 3 godine.

Odgovor dr Tomašević: Skrining koji se radi za rano otkrivanje premalignih i malignih lezija na grliću materice je samo dodatna stavka u protokolu koji se koristi za otkrivanje bolesti. Dakle, PAPA test i eventualni kolposkopski pregled treba uredno da se radi bez obzira na negativan nalaz na HPV. Ja savjetujem da se preventivni pregled uradi jednom godišnje, uključujući i UZ pregled.

 

Foto: Bustle

Pitanje: Da li anti-bebi pilule uticu na vaginalni sekret?Od kako ih pijem,imam malo pojacan sekret bez boje i mirisa.

Odgovor dr Tomašević: Kontraceptivne pilule mogu uticati na promjenu u količini i izgledu vaginalnog sekreta. Ukoliko Vam tablete ne izazivaju neke druge probleme, to nije razlog za prekid uzimanja. Naravno, trebate ići na redovne kontrole kod svog ginekologa i jednom u 6 mjeseci raditi laboratorijske analize uključujući krvnu sliku, biohemiske nalaze i faktore koagulacije. Posebna napomena je da one štite samo od neželjene trudnoće ali ne i od eventualnih polno prenosivih bolesti.

 

Foto: Medical News Today

Pitanje: Već sam 1 god .u braku, ne ostajem trudna. Imala sam ciste na jajniku koje sam uklonila. Sad sam radila nalaz hormona gdje mi je prolaktin povećan. Da li je to opasno i kako se liječi?

Odgovor dr Tomašević: Sem hormonskih nalaza, treba da se kompletno ispitate uradite mikrobiološke nalaze, glukozu sa insulinemijama i evenutalno histeroskopiju. Povišen prolaktin treba dodatno ispitati i uraditi dnevni profil prolaktina. Naravno partner treba da ima uredan spermogram.

 

Foto: meridienresearch

Pitanje: U klimaksu sam vec 20 godina i nisam odrzavala intimne odnose. Međutim sad sam upoznala muškarca sa kojim sam ostvarila odnos. Poslije toga dobila sam upalu mjehura koji nikako ne mogu izlijeciti i osjetljivost i bol, ne jaku, na sami vaginalni otvor. Od tada nemam odnosa jer se plasim pogorsanja stanja. Kako mi možete pomoći?

Odgovor dr Tomašević: Postoje načini i preparati kojima možete da prevazićete svoje stanje. Morate otvoreno razgovarati sa vašim ginekologom.

 

Pitanje: Imam 32 godine, i 4. djece. Koristila sam dvije i po godine spiralu a onda je ukonjena za to sto se pomjerila.Od tada ima 3 godine i konstantno neuredne menstruacije..Išla sam na mnoge preglede i konsultacije ali na kraju sve u redu i svi nalazi ali meni krvarenje ne prestaje po mjesec dana i to jako obilno, gubim mnogo krvi i plašim se zbog čega se to dešava tako?

Odgovor dr Tomašević: Moje mišljenje je da u tom slučaju treba uraditi eksplorativnu kiretažu I ukoliko je PH nalaz uredan, možete razmisliti o eventualnom aplikovanju hormonske spirale, koja je idealna za problem obilnih i produženih menstrualnih krvarenja.

 

Foto: bondistry

Pitanje: U 30 nedjelji sam blizanačke trudnoće,u pitanju su dvojajčani blizanci,do sada nisam nikakvih problema imala i svi su mi nalazi u granicama normale,međutim na zadnjem pregledu ginekolog je konstatovao da sam uloziva za jedan prst, dok je unutrasnje usce skroz zatvoreno,i grlić je omekšan. Recite mi iz vaseg iskustva koliko je to opasno i imam li sanse da izguram do termina uz mirovanje i terapiju progesteron inekcijama i utrogestanom kojeg pijem 3 puta po 200 . Da napomenem da nemam nikakve bolove.

Odgovor dr Tomašević: Blizanačka trudnoća se od samog početka vodi kao rizična. Dobili ste uobičajenu terapiju i uz mirovanje možete sami mnogo da uradite.

 

Pitanje: Prije par godina punktirana mi je cista na jajniku. Tu markeri su bili u granicama, a patohistoloski nalaz uredan. Nakon toga, cista se u vise navrata punila i praznila i osim blagih bolova nije izaizavala veće tegobe. Krajem prošle godine, zbog upornih bolova u predjelu istog jajnika, ponovo sam posjetila ljekara i ustanovljeno je postojanje ciste, te predlozeno njeno uklanjanje. Tu markeri su bili uredni, osim AFP koji je bio 12 (ref.vr.11). Međutim, nakon ciklusa je ustanovljeno da je cista pukla. Nakon toga sam imala atipicne cikluse (kasnjenje, manje obilni…) i opet se pojavio jak bol. Nakon UZ dobila sam uput za operaciju sa dijagnozom D 39,1. Znam da se bez patohistoloskog nalaza ne moze znati priroda promjene, ali s obzirom na povisen tumor marker, postoji li šansa da je benigno?

Odgovor dr Tomašević: Veća šansa je da je promjena beningna nego maligna , naravno zadnju riječ će dati PH nalaz nakon operacije.

 

Foto: getty images

Pitanje: Pošto sam operisala cistu na lijevom jajniku prilikom koje je morao i lijevi jajnik da se makne ,da li posle te operacije je moguće da je ostalo neko tkivo na koje moze ponovo cista da se stvara.?

Odgovor dr Tomašević: Niste precizirali da li je otklonjen samo jajnik ili i jajovod sa lijeve strane. Jajovodi mogu nekada da budu prošireni hronično izmjenjeni i da imponuju kao cistične promjene.

 

Pitanje: Imam 23 godine i menstrualni ciklus na preko 40 dana. Nekada se javlja i izostanak menstruacije. Koji su najčešći uzroci ovoga i da li postoji neko prirodno rješenje?

Odgovor dr Tomašević: Potrebno je da se ginekološki kompletno pregledate, uradite hormonske nalaze, glukozu sa insulinemijama. Najčešći razlog je PSO sindrom.

 

Pitanje: Radila sam papa test i on je negativan i ginekolog me uputio da radim kolposkopiju. Zanima me šta to znači, mnogo sam se prepala, je l’ to upućuje da ipak nešto nije u redu? Papa je nagativan i II grupa je.

Odgovor dr Tomašević: Kolposkopija je pregled grlića sa specijalnim aparatom pod kojim se promjene na grliću materice posmatraju pod uveličanjem. Radi se o neinvazivnoj I bezbolnoj proceduri.

 

Pitanje: Uradila totalnu histeroktomiju, pila Gynodian 2mg zbog valunga i nespavanja.tri mjeseca, pa prestala zbog opasnosti od karcinoma dojki. Opet imam strašne valunge i nervozu, zanima me Vaše mišljenje o hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Ima li nešto što možete preporučiti da preživim ovo ludilo?

Odgovor dr Tomašević: Ja sam lično pristalica hormonske supstitucione terapije. Međutim, ako spadate u rizičnu grupu za dobijanje karcinoma dojki, ili imate hematoloških problema, ova terapija se ne preporučuje. Probajte sa nekim prirodnim aparatima kojih ima u velikom broju u apotekama uz savjet farmaceuta.

 

Foto: unsplash

Pitanje: Imam 17 godina i nisam seksualno aktivna ali imam problema sa ciklusom.Sa 12 godina sam dobila prvu menstruaciju i nikada mi nije bila redovna.Nekada je nemam i po par meseci i kad imam traje 3-4 dana bez bolova.Išla sam kod ginekologa i prema ultra zvuku nema cisti niti bilo šta slično i dali su mi da pijem suplement inofolic.Dok pijem suplement sve se stabilizuje al kako prestanem opet isto,a ja ne mogu stalno da kupujem suplement i zato se pitam da li postoji neko drugo rješenje?

Odgovor dr Tomašević: Niste naglasili da li imate još neke probleme sem ciklusa, akne, masnu kožu, pojačanu maljavost, insulinsku rezistenciju…Postoje i druge terapije koje se mogu koristiti za takav problme. Morate porazgovarati sa svojim ginekologom.

 

Pitanje: Imam endometrijalni polip, lagano krvrenje krene od 21 dana ciklusa. Terapija kod ginekologa 3 mj dufston na 16 dan mj.I uz dufaston krvarenje 21 dan. Na pregledu sluznica bolja al polip još tu. Nova terapija dva mjeseca provjera, mjesečnica uz provjeru, uredna 28 dan bez ranijeg krvarenja. Sad prvi ciklus poslije provjere opet krvarenje 21 dan ciklusa.Papa i bris uredni. Molim savjet.

Odgovor dr Tomašević: Ja bih Vam savjetovala histeroskopsko otklanjanje polipa.

 

Foto: findapotdoc

Pitanje: Zanima me da li usporen rad štitne žlijezde i hasimoto,mogu uticati na plodnost žene? Imam 22 godine,i pijem letrox 75 mg.

Odgovor dr Tomašević: Štitasta žlijezda i njena funkcija je jako važna za regulaciju cjelokupnog metabolizma organizma, samim tim utiče na plodnost i na samu trudnoću. Važno je da je uredno kontrolišete od strane endrokrinologa.

 

Pitanje: Popila sam neke ljekove a nisam znala da sam trudna zadnji put sam imala ciklus 5 januara a to sam pila poslije 22 januara (tyilolhot tri defrinola i sirup bronho stop). Da li sam naškodila bebi i postoji li kakav test da uradim?

Odgovor dr Tomašević: Potrebno je da Vas ginekolog uputi na ginekološko savjetovanje. Ukoliko se trudnoća za sada uredno razvija najvjerovatnije nije uticalo na fetus.

 

Foto: The Health site

Pitanje: S obzirom da sam u 9.mesecu trudnoće a dobila sam vaginalete, koliko duboko smijem da ih stavim? Da li smijem do kraja da gurnem prstom ili je bolje da ostavim vagitoriju pliće? Predpostavljam da je iracionalan strah, ali bih vam bila zahvalna na odgovoru.

Odgovor dr Tomašević: Slobodno aplikujte vaginalete, ako već imate strah, možete ih staviti više bočno ako se bojite da ne povrijedite grlić materice.

 

Doktorica Tomašević ordinira u klinici Cenex Medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *