fbpx
Odgovori na pitanja čitalaca

Odgovori doktora Halitija na pitanja čitateljki

Doktor Azis Haliti, perinatolog, specijalista ginekologije i akušerstva iz ordinacije Natal odgovorao je na vaša pitanja:

Pitanje: Nakon prvog vaginalnog porodjaja imala sam dijastazu simfize 29mm, beba je bila krupna. Terapija je bila nošenje pojasa i ležanje na boku. Dva mjeseca posle porođaja sam odradila ponovni rendgen karlice, simfize nije bilo. Ja sam se iz mjeseca u mjesec oporavljala i sad je sve kao da nista nije bilo. Danas je tačno 8 mjeseci od porođaja.

Zanima me, pošto bih voljela još djece, da li je svaki naredni porođaj obavezan carski rez zbog mogucnosti ponovnog razdvajanja kosiju i dodatnih komlikacija. Da napomenem da sam izgubila dosta krvi i primila dvije jedinice dok sam bila u porodilištu, a svi ljekari i med. osoblje koje je obavljalo vizite su mi skrenuli paznju da svaka naredna trudnoca bude zavrsena radjanjem bebe carskim rezom.

Foto: times now

Odgovor dr Halitija: Dijastaza simfize (razdvajanje simfize) je porođajna povreda koja podrazumjeva razmicanje hrskavičavog spoja izmedju lijeve i desne pubicne kosti iznad 1-1.5cm. Razmicanje do tih vrijednosti je normalna adaptacija porođaju koštanog diejla porođajnog puta. Može nastati uslijed radjanja krupnog djeteta, ili kao poslijedica ucestalih kontrakcija i brzog porodjaja.

Ukoliko je ova povreda nakon prvog porodjaja u potpunosti sanirana, kao sto navodi gospođa u pitanju, onda nije kontraindikovano započeti porođaj prirodnim putem, uz prirodne porođajne snage. Ukoliko je i drugo dijete krupno i mjere odgovaraju kilaži djeteta od 4000gr, dolazi u obzir da se razmotri porođaj carskim rezom iz akušerskih indikacija.

 

Pitanje: Porodila sam se 3. 07. 2019. prirodnim putem, mjesec dana prije termina (pukao mi je vodenjak) i beba je umrla neposredno posle porodjaja, a možda i na samom porodjaju, istinu nisam saznala. U septembru 2019 sam ponovo ostala trudna. U 19.nedelji mi je pukao vodenjak i izgubila sam trudnocu. Posle toga sam radila briseve na Ureaplazmu, Mikroplazmu i Hlamidiju i negativna sam na te bakterije.

Zanima me šta može da bude uzrok pucanja vodenjaka i kad ponovo smijem da zatrudnim? Koje još analize treba da uradim?

Foto: mama

Odgovor dr Halitija: Vrlo rano prsnuće plodovih ovojaka (prije 26.nedjelje gestacije), kao i prijevremeno pretermisnko prsnuće plodovih ovojaka ( od 27.do 37. nedjelje gestacije), moze biti multifaktorijalnog uzroka. Međutim, najcešći uzroci su vaginalna i vervikalna infekcija koja ascedentnim putem dospijeva do plodovih ovoja, razlazuci membrane koje ih čine; promjene na istmicnocervilanom dijelu materice, inkompetentni grlić, anomalije uterusa, i dr.

Kako bi se pacijentkinja pripremila za sljedeću trudnoću, koju bi trebalo planirati najranije sa pauzom koliko je prethodna trajala, dakle u njenom slucaju 20 nedelja potrebno je da se urade sljedece analize: vaginalni i cervikalni bris na bakterije i gljivice. Vaginalni sekret na stepen čistoće. Ponoviti nalaze cervikalnog brisa na mikolpazmu, hlamidiju, ureaplazmu. Uraditi neku od procedura utvrdjivanja adekvatnosti anatomije unutrašnjih genitalnih oragana- histroskopija ili histerosalpingografija.

 

Foto: undefiningmotherhood

Pitanje: Tri puta sam bila u procesu vantjelesne oplodnje. Prvi put bezuspijesan, nakon njega dolazi do prirodne trudnoce koja se u ranoj fazi zavrsava spontanim (blighted). Druga vto, uspijesna ali opet blighted. Treca, nismo radili transfer vec smo dobili 2 blaste koje smo zamrznuli i ocekujemo transfer u julu. Osim trombofilija (pokrivena fraxiparinom u drugoj trudnoci ali ipak se desio spontani) ostali nalazi uredni i kod mene i supruga.

Moje pitanje je, zbog cega dolazi do ponovljenih spontanih i da li postoje neki nalazi koje preporucujete da odradim prije transfera? Da li postoje neki suplementi koje mogu piti kako bih bolje pripremila matericu za transfer? Kakvo je Vase misljenje o NK celijama, da li se to radi kod nas?

Sve što treba da znate o pobačaju- znaci upozorenja, simptomi i uzroci

Odgovor dr Halitija: Ponavljani spontani pobačaji, ili habitualni pobačaji ( vise od 3 sp.pobačaja) mogu nastati kao poslijedica nekoliko poznatih uzročnih faktora- oboljenja majke kao sto su šećerna bolest, oboljenja štitaste žlijezde, Rh inkompatibilija., potom urođene anomalije materice, endokrini faktori, autoimuna oboljenja majke, gentske anomalije ploda.

Međutim, postoje I tzv, idiopatski habitualni pobačaji, koji su najčešći, a uzrok ostaje nepoznat. U poslednjem slučaju najčešće se radi o preteranoj imunološkoj rekakciji majke koja na plod, tj.embrion reaguje kao na strano tijelo koje ekpsresijom svoje imunogenosti izaziva tu reakciju odbacivanja ploda.

Stoga, nakon isključivanja pomenutih mogućih uzroka koji bi vodili pobačaju kod pacijentkinje bi se supresijom imunog odgovora odgovarajucim ljekovima i stimulacijom adekvatne trofoblastne invazije moglo nadati povoljnijem ishodu.

Kada su u pitanju testovi I ispitivanje NK celiija, na prostoru Crne Gore nemamo jos uvijek mogućnost ispitivanja istih.

 

Foto: kreni zdravo

Pitanje: Moze li sa mikrocističnim jajnicima da se ostane u drugom stanju?? I kako nastaju takvi jajnici?

Odgovor dr Halitija: Mikrocistični jajnici su dobili naziv po izgledu jajnika na ultrazvučnoj slici, gdje su ispod kapsule jajnika brojni sitniji folikuli, tzv.antralni folikuli, koji izgledaju kao sitnije ciste.

Međutim, mikrocistični jajnici mogu, ali ne moraju biti svrstani u policistične jajnike, koji mogu voditi smanjenoj spontanoj fertilnosti zbog neredovnih ovulacija koje se vezuju za policistične jajnike. Nastaju genetskom anatosmkom predispozicijom. Hormonskim analizama dolazimo do zaključka da li oni spadaju ili ne u tzv PCO sindrom. U zavisnosti od toga teći ce dalji savjeti o ostvarivanju roditeljstva.

 

Foto: getty images

Pitanje: Da li postoji lijek ili način liječenja mioma? I posle laparoskopske miomektomije su se vratili, u manjem broju i veličini, ali su tu. Takođe, da li miomi koji ne daju nikakve simptome ili smetnje mogu da budu prepreka začeću ili uticati na ubrzani klimaks?

Odgovor dr Halitija: Miomi, benigni tumori materice, su hormonski zavisni tumori. Kod žena kod kojih se dijagnostikuje jednom ova vrsta promjena, bez obzira na oparivni zahvat, uvijek postoji mogućnost da se pojavi iznova, dok god je žena u reproduktivnoj dobi i dok god su njeni jajnici hormonski produktibilni. Ukoliko miomi spdaju u submukozne miome, ili se pak djelimično nalaze u unutrašnjosti materice, tj,kavumu uterusa mogu kompromitovati začeće i adekvatan tok trudnoće.

 

Foto: Shutterstock

Pitanje: Imam stalno sekret i neprijatan miris. Koristila sam tablete medazol i vaginalete.
Al i posle toga opet i opet. U čemu može da bude problem? Radila sam briseve sve ok su mi..

Odgovor dr Halitija: U liječenju vaginalnog sekreta neophodna je primarno dijagnostika uzročnika. Treba uraditi vaginalni i cervikalni bris, vag.bris na stepen čistoće, specifične cervikalne briseve na mikolute. Takođe, preporučljivi su i vaginalni probiotici i adekvatna ishrana bez vještačkih šećera i masti.

 

Foto: cleverism

Pitanje: Ušla sam u 6 mjesec trudnoće, u redu mi je sve beba napreduje kako treba da li je potrebno piti neke vitamine kao npr premama, mamavit? I u kojoj se nedelji trudnoce moze vidjeti pol bebe? PoŠto do sada doktorica nije mogla vidjeti skoro kad sam bila na ultrazvuku.

Odgovor dr Halitija: Suplementi u trudnoći su samo podrška. Najvažnija je adekvatna ishrana bogata povrćem, ne slatakim voćem , unos prirodnih šećera i umjerena fizička aktivnost. Uravnotežena ishrana smanjuje potrebu za suplementima. Ukoliko nalazi ukažu na deficit odredjenih elemenata izabrani ginekolog će propisati odgovarajuću nadoknadu. Pol bebe se ultrazvučno najčešće razaznaje sa 4.mjesecom trudnoće. Medjutim, nekada se ni do porođaja zbog polozaja fetusa ne može sa sigurnošću reći pol.

 

Ovo treba da znate o infekciji humanim papiloma virusima (HPV)

Pitanje: Trudnica sam u 29. nedelji trudnoće. Jutros sam primjetila da mi izlazi nesto na donjoj usni, pa ne znam da li je herpes, obzirom da ga nikad nisam imala. S početka trudnoće kada sam radila nalaz raznih virusa, utvrdili smo da nemam antitijela za HSV1 te mi je usput receno da ne bi trebala navedeno da dobijem prvi put u trudnoći.
Zanima me na koji nacin se lijeci navedeni virus u trudnoci i koliko je opasan za bebu u ovom stadijumu trudnoce?

Odgovor dr Halitija: HSV u trudnoći po prvi put može imati neželjene efekte. Međutim, u 29.n.g. , gdje je davno zavrsena organogeneza fetusa nema mjesta brizi. Poradite na imunitetu.

 

Foto: Everyday Health

Pitanje: Prije par mjeseci mi je rađena kolposkopija, doktor je vidjeo ranice na grliću, papa test dobar. Terapija vaginalete lactogyn i propavag, jedne za drugim, 3 meseca po jedna kutija. Zatim nakon 4 meseca opet rađena kolposkopija gde se ništa nije promenilo, ranice su i dalje tu, terapija vaginaletama ave intima i lactogyn dva meseca po jedna kutija.

Ginekolog mi kaže da nema razloga za brigu i da će ranice nestati vremenom. Da li i Vi smatrate isto ili je potrebno još nešto da preduzmem?

Odgovor dr Halitija: Ljekar koji radi kolposkopiju i koji ne vidi napredovanje promjena na grliću po zapremini i po pogoršanju kolposkopske slike ima najbolji uvid u to da li treba dodatna dijagnostika ili ne promjene koju prati. Gotovo smo sigurni da ce ljekar koji promjeti bilo kakvo intenziviranje promjene predložiti dodatnu, invazivnu dijagnostiku promjene. Vazno je ispoštovati sve kontrole i preporuke ljekara.

Pitanje: Koja terapija je efektivna u preveniranju vraćanja kandide? Da li ishrana ima ulogu?

Odgovor dr Halitija: Najefikasija preventiva ponovne kandidijaza je adekvatna ishrana žene, bez vještačkih šećera, uz povremenu probiotsku profilaksu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *