fbpx
Odgovori na pitanja čitalaca

Odgovori doktora Boljevića na pitanja čitateljki

 

Dr Aleksandar Boljević

 

Pitanje: U braku sam skoro 3 godine, i pokušavamo začeti bebu od samog početka.
Sve pretrage smo radili, kod muža je spermiogram uredan, kod mene je ginekološki pregled uredan,transavaginalni pregled uredan,papa nalaz uredan,s tim da imam blagi sekret i vaginalete su propisane 6 dana. Radila sam hormone štitne i polne hormone. Sve je uredu osim što mi je FSH povišen i TSH mi je skoro 4. Doktor mi je propisao euthyrox 25mg i prenetal i folacin. Pijem terapiju još uvijek. Ne znam što još trebam uraditi da bi došlo do začeća?! Predlagali su da idemo na potpomognutu oplodnju a daljne pretrage nisu ništa rekli da radim,ne znam i trebam li raditi s tim da mi je sve uredu?!

Odgovor dr Boljevića:  Potrebno je uradiiti i vaginalni bris, cervikalni bris, vaginalni stepen, aminski test, mikoplasma, ureaplasma, chlamidia a može se uraditi I histeroskopija kao dijagnostička metoda u cilju liječenja steriliteta. Kada se to uradi javiti se izabranom ginekologu koji će vas dalje uputiti.

Pitanje: Prije dvadesetak dana sam radila kolposkopiju u jednoj privatnoj ordinaciji. Nalaz je uredan, ali ja bih ipak ponovila taj pregled . Zanima me koliko često se može i smije raditi kolposkopija?

Odgovor dr Boljevića: Ukoliko je kolposkopski nalaz zadovoljavajući kolposkopija se radi jedan put godišnje ali se po preporuci ginekologa može raditi I više puta u toku godine.

 

Pitanje: Koliko su tačni prenatalni testovi Harmony ili Nifty?

Odgovor dr Boljevića: Prenatalni testovi su veoma tačni ali uvjek savjetujemo da se trudnice za detaljnije informacije obrate našim kolegama koji rade na promociji pomenutih testova.

Foto: Picsea on Unsplash

Pitanje: Imala sam carski rez 2015.godine, imam 24 godine sad sam trudna 4. mjesec. Da li mora da znači da ću opet na carski da se porodim? Ili mogu prirodnim putem ako sve bude u redu?Da li je potrebno vitamine neke piti do kraja trudnoće? I ako jeste koje preporučujete?

Odgovor dr Boljevića :Posle jednog carskog reza možete se poroditi prirodnim, vaginalnim putem. U toku čitave trudnoće i posle porođaja preporučujemo uzimanje vitamina – Ogestan, Premama, Gravidon A….

Foto: freestocks.org on Unsplash

Pitanje: Pošto nisam u mogućnosti odraditi ginekološki pregled zbog situacije u kojoj se nalazimo (dobila sam infor.da su pregledi otkazani) saznala sam preko testa da sam trudna ..imam 38 godina po mom racunanju ja sam u petoj nedelji trudnoće. Do kada mogu da podjem i uradim Nifty test i mogu li ja to sama uraditi bez uputa od doktora? Prvu trudnoću me je doktor poslao da uradim test.

Odgovor dr Boljevića: Test se radi  od  desete nedelje trudnoće i  mora se uraditi  ultrazvučni pregled  prije toga. U domu  zdravlja se uredno obavljaju ginekološki  pregledi I ni jednog trenutka nisu bili otkazani.

Foto: iStock

Pitanje: Ja sam podvezala jajnike, postoji li mogućnost ako riješim, opet da imam bebu? Jajnike sam podvezala kad sam imala drugi carski.

Odgovor dr Boljevića: Ne postoji  mogućnost.

 

Pitanje: Doktore, šta mislite ako je radjen skener 5 dana poslije odnosa gdje sam i ostala trudna da li postoje rizici? Imam 36 god treća mi je trudnoća, prethodne dvije su bile u redu. Koje ste upravo Vi ispratili ali zbog gužve kod vas sam otišla i nemogućnosti da dodjem do Vas promjenila sam ginekologa.

Odgovor dr Boljevića: Rizici postoje ali u navedenim situacijama uvjek  konsultujemo  genetičara . Izabrani ginekolog  će Vam  dati  uput  za genetičara.

Foto: durexindia

Pitanje: Savjet za trudnoću nakon uzimanja kontraceptivnih pilula (yazz)?

Odgovor dr Boljevića: Posle prekida uzimanja kontraceptivnih  pilula već  naredni ciiklus možete ostati  u  drugom  stanju ukoliko  to  želite.

Foto: Net Doctor

Pitanje: Imala sam seksualni odnos prije možda godinu dana. Tindejdžerka sam i bilo mi je nelagodno tokom prvog puta. Mislila sam da je to normalno, međutim svaki sljedeći put je bio bolan. Da li to ima veze sa mojom emocionalnom i mentalnom nespremnošću ili postoji fizički problem?

Odgovor dr Boljevića: Potrebno  je  uraditi  kompletan  ginekološki  pregled  i javiti  se ginekologu  u  savjetovalistu za mlade pa onda donijeti  adekvatan  zaključak.

 

Pitanje: Da li je normalno trajanje ciklusa 3 dana?

Odgovor dr Boljevića: To je u granicama normale ali je svakako  potrebno  uraditi  hormonski status,  ginekološki  I  ultrazvučni pregled.

 

 

Pitanje: Radila sam double test, nuhalni nabor je bio 1.6,test je uradjen u 12-oj nedelji. Kada je bilo 13+5 dr je na ultrazvuku izmerio nabor 2.4 i rekao da je na granici, da je moguce da postoji neka hromozomska anomalija. Uradila sam Harmony test i cekam rezultate. Ovo mi je treca trudnoca, prva je prekinuta u 8-om mjesecu zbog agenezije corpusa calozuma, a sa drugom je bio pobačaj, iz tog razloga dam dodatno uznemirena. Da li imam razloga za brigu?

Odgovor dr Boljevića: Pored  navedenih  testova potrebno  je  uraditi i ekspertni ultrazvučni  pregled.

Foto: momjunction

Pitanje: Već godinu dana imam neredovne cikluse, duže od 35 dana i u trajanju od 2-3 dana, krvarenje je veoma slabo. Bila sam kod ginekologa, rečeno mi je da je sa ginekološke strane sve u redu,medjutim poslednjih mjesec dana imam jake bolove u lijevom jajniku,koji se šire preko prepone niz nogu,pa me zanima kakvo je Vaše mišljenje, u čemu može biti problem?

Odgovor dr Boljevića: Preporučujemo da se uradi kompletni  hormonski status i  brisevi . Moguća  je  upala  jajnika  ali  za konačnu  dijagnozu  mora se ponovo  uraditi  ginekološki  pregled.

 

Pitanje: Trudnica sam, termin mi je 23.4. Prije začeća sam imala polip oko 9 mm u maternici. Ne znam da li je on još tu prisutan, jer je doktorica prije 2 mjeseca rekla da to sada nije važno, da je bitno da je beba u redu..Obzirom na vanrednu situaciju, otkazana mi je kontrola i ne mogu se posavjetovati sa doktoricom. Zato Vas pitam, da li taj polip moze predstavljati problem prilikom poroda?

Odgovor dr Boljevića: Polip ne može predstavljati  problem  prilikom  porođaja.

Pitanje: Menstruaciju zadnju sam imala 26. februara, za mjesec mart nisam dobila kasni mi, imam bolove u jajnicima kao da sam već dobila, takodje grudi me bole uobičajeno kao kad trebam da dobijem, te bolove imam od kad sam trebala da dobijem u martu. Ne pijem nikakve pilule niti sam ih koristila. Imam 21 godinu i do sada nikakav problem nisam imala, uvek sam imala redovne cikluse.

Odgovor dr Boljevića: Vrlo  vjerovatno  da  je to  priprema za  menstruaciono krvarenje ali svakako  treba  otići  na  redovnu  godišnju  kontrolu  kod  ginekologa. Naravno  kod  izostanka menstruacionog  krvarenja uvjek  treba posumnjati  na  trudnoću.

One thought on “Odgovori doktora Boljevića na pitanja čitateljki

  • Ivana

    Postovani,

    Mozete li mi reci da li se u Crnoj Gori radi podvezivanje jajnika i kakva je procedura? Da li postoje neki uslovi koje zena mora ispuniti?
    Hvala

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *