fbpx
ZDRAVLJE

Šest najčešćih ginekoloških procedura i operacija

Da li vam je vaš ginekolog rekao da vam je potrebna procedura za dalju procjenu ginekološkog problema? Niste same. Milioni žena svake godine se suočavaju sa neizvjesnošću ginekološke procedura ili operacija.

Dobra ideja je da saznate sve o ovim uobičajenim ginekološkim procedurama i operacijama prije nego što ih zatrebate. Tako ćete biti korak ispred ako vaš ginekolog ikada kaže da vam je potrebno više procjena potencijalnog problema.

Foto: grupohpa

Kao i kod svih ginekoloških postupaka, recite svom ljekaru ako ste trudni ili biste mogli biti trudni.

Kiroterapija cerviksa

U većini slučajeva abnormalne ćelije u vašem cerviksu zarastaju bez tretmana. Ako to ne učine, vaš zdravstveni radnik može preporučiti kriokirurgiju ili krioterapiju, što je veoma efikasan ginekološki tretman koji zamrzava dio cerviksa.

Svrha ove procedure je da uništi sve abnormalne ćelije grlića materice koje pokazuju promjene koje mogu dovesti do raka, nazvanih prekancerozne ćelije. Vaš ginekolog može koristiti termin cervikalna displazija da bi opisao vaše stanje.

Kolposkopija

Kolposkopija je nehirurški dijagnostički alat koji se izvodi kolposkopom. Koristi se za dalje ispitivanje grlića materice, vagine i vulve kada žena ima abnormalni Papa test. Ako vaš ginekolog pronađe područje neobičnih ćelija, može uzeti uzorak i poslati ga u laboratoriju na testiranje.

D&C: Dilacija i kiretaža

Foto: krenizdravo

Dilatacija i kiretaža, koja se obično naziva D&C, jedan je od najčešćih ginekoloških postupaka. Tokom ove ne-hirurške procedure, ljekar uklanja vašu materičnu sluznicu usisavanjem ili oštrom kiretom (hirurški instrument).

Postupak je način dijagnosticiranja stanja materice uključujući karcinom uterusa ili polipa i prekancerozno stanje hiperplazije endometrija. Vaš zdravstveni radnik vam može preporučiti i uklanjanje fibroidnih tumora materice, molarne trudnoće ili posteljice koja ostaje u materici nakon porođaja koji je uzrokovao prekomjerno krvarenje.

Histeroskopija

Histeroskopija obezbjeđuje nehirurški način da vaš ginekolog dijagnostikuje ili liječi probleme materice. To uključuje uklanjanje adhezija, lociranje intrauterinog uređaja ili određivanje uzroka ponovljenog pobačaja.

Tokom ove procedure, zdravstveni radnik koristi histeroskop, koji je tanak, osvijetljen, teleskopski instrument koji se ubacuje u vašu matericu kroz vaginu. On šalje slike vaše materice na ekran radi daljeg ispitivanja.

LEEP Procedura

Ginekolog može da koristi proceduru petlje elektrokirurške ekscizije (LEEP) kada PAP razmaz ukazuje na abnormalne ćelije na površini cerviksa. Tokom procedure, ona koristi električno nabijenu, tanku žičanu petlju da odsiječe abnormalno tkivo.

Laparoskopija karlice

Foto: olympus-europa

Laparoskopija je hirurška procedura koja se obično izvodi pod opštom anestezijom. Međutim, može se izvršiti i sa drugim tipovima anestezije koji omogućavaju pacijentu da ostane budan.

Tipična laparoskopija karlice uključuje mali (1/2 do 3/4-inčni) rez na pupku ili donjem abdomenu. Ugljen-dioksid se zatim pumpa u vaš abdomen da bi pomogao hirurgu da lakše vidi vaše organe. U zavisnosti od vašeg stanja, ginekolog može uzeti uzorke tkiva, ukloniti ožiljno tkivo, popraviti vašu matericu ili ukloniti jajnike.

Zaključak

Razumljivo je da ste zabrinuti za bilo koji postupak koji vaš ginekolog preporučuje. Učenje koliko god možete je dobra ideja, ali je takođe važno imati dobar razgovor sa svojim ljekarom. Postavite im bilo kakva pitanja i ne zaboravite da im kažete da li ste trudni.

Izvor: verywellhealth.com

One thought on “Šest najčešćih ginekoloških procedura i operacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *