fbpx
ZDRAVLJE

Najčešći mitovi koji vas spriječavaju da pregledate dojke

Razbijamo mitove o skriningu raka dojke!

Ovog mjeseca borbe protiv raka dojke, fokus je na raskrinkavanju nekih mitova oko skrininga za rak dojke kako bi se podstakao što veći broj žena da zakažu mamografiju ili ultrazvuk dojki.

Foto: christ hospital

Rano dijagnostikovanje nudi najbolje mogućnosti lečenja i najbolje šanse za preživljavanje.

Iako je iz godine u godinu sve više žena koje obolijevaju od karcinoma dojke, ohrabrujuća vijest je da je karcinom dojke izlječiv u više od 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne preventivne kontrole.

Foto: Mauren fondation

Rak dojke i dalje je najčešći rak dijagnostikovan kod žena širom svijeta. Oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u mnogim zemljama, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svijest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lijecenja osoba oboljelih od raka dojke.

Rano dijagnostikovanje nudi najbolje mogućnosti lečenja i najbolje šanse za preživljavanje.

Postoji niz zabrinjavajućih mitova koji sprečavaju žene da budu pregledane zbog raka dojke. Ovog oktobra fokus je na raspršivanju ovih mitova. Neki od najčešćih mitova koji doprinose tome da žene ne učestvuju u redovnom skriningu dojki uključuju:

Mit: Nemam porodičnu istoriju raka dojke i vodim zdrav život; zato mi ne treba pregled.

Via Giphy

Činjenica: Devet od deset žena koje imaju rak dojke nemaju porodičnu istoriju bolesti. Što se tiče zdravog stila života: Iako je održavanje zdravog načina života važno, samo po sebi ne može spriječiti rak dojke.

Mit: Ali ja nemam nikakvih simptoma.

Činjenica: Skrining dojki je za žene koje nemaju trenutne simptome ili promjene dojke. Mamografski skrining može pokupiti karcinome male kao zrno pirinča. Imate veće šanse da preživite rak dojke ako ga rano nađete. Ako nađete kvržicu ili abnormalnost, što prije posjetite svog ljekara.

Vodič kroz mamografiju: kako se pripremiti i šta očekivati

Mit: Zakazivanje traje predugo! Nemam dovoljno vremena.

Činjenica: Zakazivanje obično traje samo 15-20 minuta. Nađite vremena – uložite u svoje zdravlje. Žene koje nikada nisu otišle na pregled i žene koje nisu redovno prisustvovale, nedostatak vremena bio je glavni razlog zbog kojeg nisu zakazale mamografiju.

Zakažite mamografiju, može vam spasiti život!

Video uputstvo kako da uradite samopregled dojki

Izvor: nnswlhd

One thought on “Najčešći mitovi koji vas spriječavaju da pregledate dojke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *