fbpx
ZDRAVLJE

Oktobar- mjesec borbe protiv raka dojke: Rano otkrivanje može pomoći u spašavanju života

Rak dojke danas pogađa veliki broj žena. On je takođe rizik i za muškarce. Rana dijagnoza može pomoći u efikasnoj borbi protiv karcinom dojke.

Pročitajte kako:

Oktobar mjesec se obilježava kao mjesec svijesti o raku dojke. Tokom ovog mjeseca širom svijeeta se sprovode različite aktivnosti kako bi se stvorila svijest o ovoj vrsti raka koja pogađa veliki broj žena. Cilj jeste se da se ljudi upoznaju sa potrebom ranog otkrivanja raka dojke, mogućnostima liječenja i metodama prevencije koje mogu pomoći u spašavanju života.

Koji znakovi raka dojke postoje sem kvržice na grudima?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, godišnje ima oko 1,38 miliona novih slučajeva i 458 000 umrlih od raka dojke (IARC Globocan, 2008). Rak dojke je daleko najčešći rak kod žena širom svijeta. U mjesecu koji je posvećen borbi protiv karcinoma dojke, evo šta treba da znate o ranom otkrivanju raka dojke i kako se to radi.

Mjesec borbe protiv raka dojke 2020: Značaj ranog otkrivanja

Foto: KTNV

Prema studijama, rano otkrivanje raka dojke može povećati stopu preživljavanja pacijenta. Važno je provjeriti znakove i simptome raka dojke. Simptomi mogu uključivati – prisustvo kvržica u dojci, bol u dojkama, otok u predelu blizu dojki, iscjedak iz bradavice (osim majčinog mlijeka) promjena oblika bradavice i otok ispod ruke. U nekim slučajevima to možda nije znak raka dojke, ali bilo koji od ovih znakova treba odmah prijaviti ljekaru.

Pregled dojki

Pregled dojki pomaže u utvrđivanju prisustva limfe i drugih promjena u obliku dojke ili bradavice, što može biti znak. Žene trebaju redovno da obavljaju samopreglede kod kuće. Konsultujte se sa svojim ljekarom radi bolje analize.

Video uputstvo kako da uradite samopregled dojki

Mamografija

Mamografija je rendgen koji može pomoći u otkrivanju bilo kakvih abnormalnosti u dojkama. Često se savjetuje da žene koje su u većem riziku od raka dojke treba da rade mamografiju jednom godišnje.

Pročitajte i vodič kroz mamografiju: kako se pripremiti i šta očekivati.

Foto; aquatropica.ru
Ko je u riziku?
  • Žene starije od 55 godina
  • Osobe koje prekomjerno unose alkohol
  • Žene koje su imale ranu menstruaciju ili kasnu menopauzu
  • Žene koje su rodile u starijim godinama
  • Žene koje koriste hormonsku terapiju
  • I genetika takođe može igrati ulogu

Ne samo žene, već i muškarci su u opasnosti od raka dojke, ali rizik kod muškaraca je značajno niži. Rano dijagnostikovanje može pomoći pacijentu da na vreme potraži medicinski tretman i pomoć u uklanjanju tumora u početnoj fazi.

Izvor: ndtv.com

2 thoughts on “Oktobar- mjesec borbe protiv raka dojke: Rano otkrivanje može pomoći u spašavanju života

  • Rak dojke je vodeci uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u zenskoj populaciji sirom sveta. Oktobar se, kao Medunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obelezava u mnogim zemljama sirom sveta, kako bi se skrenula paznja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o znacaju zdravih oblika ponasanja u prevenciji raka dojke, kao i znacaju ranog otkrivanja i mogucnostima pravovremenog zapocinjanja lecenja osoba obolelih od raka dojke.

    Reply
  • Pingback: Najčešći mitovi koji vas spriječavaju da pregledate dojke – Ginekologija.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *