fbpx
MENSTRUACIJA

Savjeti za vježbanje tokom menstruacije

Foto: Pexels

Svaka žena ima drugačija iskustva sa menstruacijom, kaže dr Kesija Gejter. Neke žene nemaju nikakve simptome, druge su u to doba mjeseca pod užasnim bolovima i nadute. Vježbanje, međutim, ublažava simptome koji se povezuju sa menstruacijom. Tokom vježbanja, mozak oslobađa endorfin, hemikaliju zbog koje se bolje osjećate, ali i smanjuje osjećaj bola djelujući na proizvodnju prostaglandina, koji je inače uzrok grčeva.

Bez obzira na te dobre efekte, odlazak u teretanu u “onim danima” je izazov, ali ovih nekoliko savjeta to mogu da olakšaju.

Pijte dosta vode

Foto: Daria Shevtsova from Pexels

Unošenje tečnosti je veoma važno kada ste aktivni, a posebno kada dobijete menstruaciju.

Hidrirajte organizam jer dehidratacija pogoršava grčeve, kaže dr Gejter.

Takođe, konzumiranje vode će ublažiti neprijatnu nadutost.

Radite vježbe nižeg intenziteta

Umjesto napornih aerobnih vježbi, opredijelite se za vježbe nižeg intenziteta, poput pilatesa ili joge, ili šta god već da odgovara vašem nivou energije.

Izbegavajte intenzivne vježbe, uključujući i vježbe koje podrazumijevaju skakanje, jer to pogoršava grčeve, kaže lični trener Mekenzi Banta. Praktikujte jogu, tako ćete vježbati, a nećete preterati. Osim toga, istezanje  može da pomogne ako osećate bolove u donjem dijelu leđa.

Nosite tampon i uložak

Tamponi su vjerovatno najbolja opcija kada trenirate u “onim danima”. Stavite tampon pred odlazak u teretanu, a možete da stavite i uložak, kako se tokom treninga ne biste opterećivali da li će vam iscurjeti.

Obucite tamnu odjeću

Nosite tamniju odjeću na treningu, to će vam psihički dati malo veću sigurnost, savjetuje lični trener Aruša Nekonam. Ako se baš i desi da vam procuri, na tamnijoj odjeći to neće biti tako upadljivo. Takođe, bilo bi dobro da u torbi za trening ponesete i rezervni par gaćica, za svaki slučaj.

Ponesite taman peškir

Bićete sigurniji ako ispod sebe stavite peškir dok vježbate na bilo kojim spravama, ali obratite pažnju da peškir bude tamniji. Tako ćete izbjeći da svi vide crvenu mrlju, ako se desi da vam prođe na peškir…

Vježbajte ujutru

Foto: Pexels

Moguće je da će vam biti lakše da vježbate ujutru kada dobijete.

Zbog hormonskih promjena koje se dešavaju tokom menstruacije, moguće je da ćete biti umorni popodne i predveče, te da nećete biti motivisani da idete u teretanu, kaže Banta, savjetujući da vježbate ujutru, ako vam to obaveze dozvoljavaju.

Popijte lijek protiv bolova, ako je neophodno

Ako imate jake bolove, popijte lijek protiv bolova prije treninga, kaže dr Gejter. Tako ćete ubiti dvije muve jednim udarcem. Ne samo da ćete umanjiti bol u stomaku zbog menstruacije, već su manje šanse i da će vas mišići boljeti poslije treninga.

Odlazak u teretanu tokom menstruacije zaista nije najprijatnije iskustvo koje ćete doživjeti, ali bi uz ove savjete trebalo da bude lakše i prijatnije. Ipak, uvijek slušajte svoje tijelo i ako vam poručuje da vam je potreban dan odmora, preskočite trening…

Izvor: mondo.rs

Pročitajte još razloga zašto treba da vježbamo tokom menstruacije: ginekologija.me

One thought on “Savjeti za vježbanje tokom menstruacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *