fbpx
MENSTRUACIJA

Menstrualne čašice: sve što trebate znati

Iako menstrualne čašice postoje već dugi niz godina, one su tek nedavno postale popularne.

Menstrualna čašica je mala čašica u obliku zvona koju možete ubaciti u vaginu i služi za sakupljanje menstrualne krvi tokom ciklusa.

Foto: medical news today

Izrađene su od medicinskog silikona, gume ili plastike i obično se mogu ponovo koristiti. Jednostavno ispraznite čašicu, operete je vodom i sapunom i ponovo je ubacite.

Neki brendovi su za jednokratnu upotrebu, pa ih možete baciti nakon svake upotrebe ili menstrualnog ciklusa.

Čašice za višekratnu upotrebu se mogu nositi do 6–12 sati pre nego što je trebate ukloniti i oprati. Ipak, ukoliko imate jači menstrualni tok možda ćete morati češće da ispraznite čašicu.

U ovom članku možete saznati više o menstrualnim čašicama, uključujući njene prednosti, nedostatke, te kako je pravilno koristiti.

Prednosti
Foto: greatist

Menstrualne šolje su udobna i ekološka alternativa tamponima. Mnogo je prednosti upotrebe menstrualne čašice, uključujući:

  • Finansijska ušteda: Čašica može biti veća početna investicija, jer za nju trebate izdvojiti od oko 20 do 40 eura. Međutim, može trajati nekoliko godina, u zavisnosti od vrste. Korišćenjem čašice na kraju ćete uštedjeti novac u poređenju sa redovnom kupovinom tampona ili uložaka.
  • Udobnost: Mnoge žene kažu da je menstrualna čaša udobnija od uložaka ili tampona. Čašice obično ne uzrokuju suvoću vagine, što je česta žalba na tampone.
  • Manje grčeva: Postoje neki anegdotalni izvještaji o ženama koji imaju manje ili manje bolnih menstrualnih grčeva dok koriste čašicu. Međutim, druge smatraju da je upravo suprotno.
  • Manje nereda: Kada se pravilno ubaci, čašica ne bi trebalo da curi ili se prosipa, a možete je nositi i tokom vježbanja, plivanja ili tuširanja. Neki brendovi kažu da su njihove čašice sigurne i udobne za nošenje i tokom seksa.
  • Smanjen uticaj na životnu sredinu: Ulošci i tamponi su obično jednokratni i dolaze se sa puno pakovanja, ali čašice su dizajnirane za višegodišnju upotrebu. Ovo može drastično smanjiti količinu menstrualnih proizvoda na deponijama.
Nedostaci
Foto: green matters

Umetanje i uklanjanje menstrualne čašice može biti neuredno kada je prvi put koristite. Neke žene se osjećaju neugodno ili nelagodno zbog menstrualne krvi. Korišćenje čašice možda nije dobra opcija u ovom slučaju (iako vas snažno ohrabrujemo da se upoznate sa svojim tijelom i oslobodite straha i stigme).

Menstrualna čašica takođe može da izaziva nelagodu ako je ne ubacite pravilno ili ako koristite pogrešnu veličinu.

Pored toga, osobama sa vrlo jakim protokom ili koje često dobija ugruške u menstrualnoj krvi može da iscuri.

Neke ljude brine sindrom toksičnog šoka (TSS), infekcije koja se ponekad razvije nakon duže upotrebe tampona.

Međutim, TSS je izuzetno rijetka kada se koriste menstrualne čašice ili tamponi. Korišćenje čašice kako je predviđeno i često pražnjenje i pranje može pomoći u smanjenju rizika od infekcija.

Kako umetnuti i koristiti menstrualnu čašicu
Foto: menstrualcup.co

Dva su glavna dijela menstrualne čašice: sama čaša i tanki nastavak na dnu radi lakšeg uklanjanja.

Prije prve upotrebe čaše važno je pažljivo pročitati uputstva na ambalaži i u skladu s tim je oprati ili sterilisati.

Najbolje je ruke dobro oprati vodom i sapunom prije nego što ubacite ili uklonite menstrualnu čašu.

Da biste je umetnuli, preklopite vrh čašice i gurnite je u vaginu usmjeravajući ga prema donjem dijelu leđa. Nekim ženama je umetanje lakše kada čuče. Druge više vole da stoje, na primer, sa jednom nogom podignutom, na ivici kade.

Foto: lunnete

Ispravno preklapanje čašice u početku može izgledati komplikovano, ali postoji nekoliko metoda koje treba isprobati. Neki od popularnijih savijanja uključuju:

  • C-preklop ili U-preklop: Pritisnite stranice šolje zajedno tako da odozgo podseća na dugačak oval. Preklopite čašicu na pola, tako da izgleda kao slova C ili U.
  • Preklop na dolje: Stavite prst na gornji obod čašice i gurnite ga u središte čašice (blizu osnove), formirajući trougao.
  • Sedmostruko: Pritisnite stranice čašice zajedno tako da odozgo podsjeća na dugačak oval. Preklopite jednu stranu dijagonalno, tako da izgleda kao broj 7.

Jednom kada je rub čašice ušao, nastavite da gurate čašicu u vaginu sve dok cijela čašica i nastavak ne uđu unutra.

Čašica treba da se otvori, spriječavajući curenje menstrualne krvi. Da biste to osigurali, držite čašu za podnožje (ne za nastavak) i okrenite je za jedan puni krug ili za 360 stepeni.

Neko pređe prstom po obodu čašice kako bi se uvjerio da je na pravom mestu i da se pravilno otvorila.

Kada je na pravom mjestu, većina žena je ne može osjetiti i može zaboraviti da je tamo.

Kako ukloniti menstrualnu čašicu

Da biste uklonili čašicu, možete lagano da se napregnete, kao da želite da ispraznite crijeva. Nekima je lakše koristiti vaginalne mišiće da bi čašicu gurnuli nadolje.

Kažiprstom i palcem posegnite u vaginu i lagano uhvatite nastavak čašice nježno je izvačeći. Stisnite podnožje čašice da biste prekinuli prikupljanje i uklonili je iz vagine. Pokušajte da čašicu držite uspravno kako biste izbjegli prolivanje krvi.

Nekim ljudima je teško da osjete čašicu ili njen nastavak. Ne brinite – menstrualna čašica se ne može izgubiti u vagini.

Može vam pomoći da napravite pauzu i pokušate ponovo za nekoliko minuta, posebno ako se osjećate uznemireno ili frustrirano.

Čišćenje menstrualne čašice
Foto: insider

Čišćenje i pravilno čuvanje menstrualne čašice je važno. Održavanje menstrualne čašice čistom je od suštinske važnosti. Svaki put kada je uklonite, treba odmah da operete čašicu vodom i sapunom.

Takođe je dobra ideja da čašicu proključate u vodi 5–10 minuta između svakog menstrualnog ciklusa.

Da čašica ne bi dodirnula stranice ili dno šerpe i zagorela, možete da stavi čašicu unutar ručne metalne mutilice. Ova mjera predostrožnosti nije potrebna kod određenih marki.

U javnom kupatilu može biti teško temeljno isprazniti i očistiti čašicu.

Foto: vulvani

U ovom slučaju, možete da operete ruke prije ulaska u toalet, zatim uklonite čašicu i obrišete je komadom toaletnog papira prije nego što je ponovo vratite. Možete i nositi malu bočicu vode da isperete čašicu preko toaleta.

Obavezno dobro očistite čašicu prilikom sljedećeg pražnjenja.

 

 

Da li djevice mogu da koriste menstrualne čašice?

Da, ako ste nevini, možete koristiti menstrualnu čašicu. U stvari, možete početi da koristite menstrualnu čašicu čim dobijete menstruaciju.

Ne postoji starosna granica; međutim, potrebno je da se osjećate ugodno sa svojim tijelom i menstruacijom.

Vaginalni mišići nevinih i mladih djevojaka imaju tendenciju da budu napetiji, što može malo otežati umetanje proizvoda.

Foto: youth ki awaz

Stoga biste možda željeli da vježbate na početku. Ako vam je neprijatno, nemojte forsirati, već napravite pauzu, opustite se i pokušajte ponovo kasnije.

Ulaz u vaginu je napetiji i manje širine od ostatka vagine, pa će postepeno prilagođavanje čašici olakšati umetanje.

Da li će se moja vagina istegnuti od upotrebe menstrualne čašice?

Ne, vagina se neće istegnuti od upotrebe menstrualne čašice. Vagina je prilično neobična u smislu da se mišić može istegnuti i vratiti u prvobitni oblik – slično gumenoj traci.

via Giphy

To znači da nešto tako malo poput menstrualne čašice ili tampona neće prouzrokovati njegono istezanje.

Zaključak

Menstrualna čašica može biti odlična opcija za higijenu ciklusa, posebno ako više ne želite da koristite uloške ili tampone.

Uvijek pročitajte uputstva na pakovanju i upoznajte se sa čašicom prijee nego što je probate prvi put. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja da shvatite kako se koristi čašica, pa su strpljenje i istrajnost ključni.

Postoje desetine marki i vrsta menstrualnih čašica koje se mogu kupiti u prodavnicama i na internetu.

Izvori:

medicalnewstoday.com

organicup.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *