fbpx
ZDRAVLJE

Vodič za posjetu ginekologu- priprema, pregled i procedura

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled razlikuje se zavisno od životnog doba, pa tako razlike postoje u pregledu djevojaka koje još nisu polno aktivne, onih reproduktivne dobi, trudnica, te starijih ili pak operisanih žena. Žene kojima su operativnim putem odstranjeni maternica i jajnici, takođe moraju redovno obavljati ginekološke preglede.
Foto: Shutterstock

Kada na prvi ginekološki pregled?

Na prvi ginekološki pregled bi trebalo otići kod započinjanja polne aktivnosti, planiranja porodice ili dobijanja savjeta o kontracepciji.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste kada bi djevojka trebala doći na prvi ginekološki pregled. U svakom slučaju, na prvi pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni, u slučaju da planirate porodicu ili jednostavno želite savjet o kontracepciji.

Foto: salsa centrum

Takođe, na prvi ginekološki pregled/razgovor (bez obzira na godine) potrebno je otići u nekim od ovih slučajeva: ako imate 16 godina, a još niste dobili menstruaciju, ako primjetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajeni bol tokom menstruacijskog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajan, neugodan iscjedak iz vagine, pečenje, svrb, ranice, bradavice, mjehuriće na polnom organu, bez obzira jeste li polno aktivni ili ne.

Važno je napomenuti da bi na ginekološke preglede žene trebale odlaziti i nakon što uđu u menopauzu, dakle i u starijoj životnoj dobi, jer su neke ginekološke bolesti i stanja vezana baš za tu životnu dob.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije pregleda bi bilo dobro oprati se vodom ili blagim sapunom. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno.

Prije pregleda, kod kuće, operite se vodom ili blagim sapunom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost vagine i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo uticati na uzimanje briseva i Papa-testa. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno! Uredite kako je vama najugodnije.

Budući da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje, te tako doći do ginekološkog stola, dobro je sa sobom ponijeti suknju ili dužu tuniku, a ponekad dobro dođu i male čarapice da niste bosi (s obzirom na to da papuče koje tamo dobijete, koristi više žena). Takođe, 24-sata prije dolaska na pregled trebalo bi izbjegavati polni odnos.

Ako možete planirati, pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa. Možete kod kuće zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često događa da zaboravite pitati vama važna pitanja – bilo od uzbuđenja, bilo od straha.

Kako izgleda ginekološki pregled kod žena reproduktivne dobi?

Ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Grupa žena reproduktivnog doba najčešće posjećuje specijalistu ginekologa. Prilikom prvog dolaska ginekologu, a prije samog pregleda, obavićete razgovor. Ginekolog će vam uzeti anamnezu te posebno obratiti pažnju na aktuelne smetnje i probleme. Potrebno je na pregled donijeti svu medicinsku dokumentaciju, koju imate kod kuće, a koja je vezana za vaše dotadašnje preglede, operacije, zahvate, porođaje i slično. Mnoge žene dođu na pregled nepripremljene (bez medicinske dokumenacije) što bitno otežava rad specijaliste ginekologa. Takođe bilo bi dobro da znate koje sve lijekove uzimate, te jeste li alegični na neki od lijekova, jer će vas sve to ginekolog pitati na prvom pregledu. Jedna od najvažnijih informacija je ona vezana uz vaš menstrualni ciklus, posebno datum prvog dana posljednje menstruacije.

Foto: Shutterstock

Razgovor je prvi i neizostavan dio ginekološkog pregleda, ne samo zbog medicinski važnih podataka, nego se razgovorom žena opušta, posebno ako je u strahu od pregleda. Takođe, neki se problemi mogu riješiti samo razgovorom. Nakon svlačenja u kabini, leći ćete na ginekološki sto i staviti noge za na to predviđena mjesta. Ginekolog će vam reći kako da se najbolje namjestite, te prvo pregledati vanjski polni organ vizuelno, dakle bez upotrebe instrumenata. Zatim slijedi pregled vagine instrumentom koji se zove spekulum.

Spekulum služi za širenje zidova vagine kako bi se mogla vidjeti njena unutrašnjost i vrat materice. Spekuluma ima različitih vrsta i veličina, a mogu biti metalni i plastični. Njihovo uvođenje u vaginu, ukoliko ste opušteni, nije bolno. Može biti neugodno kod upala te suvoće vagine. Nakon toga se drvenom špatulom i četkicom uzima bris grlića materice/PAPA test, što traje kratko i nije bolno. Papa testom se utvrđuju promjene na grliću materice, te se sprovodi radi ranog otkrivanja raka grlića materice, kao i nekih uzročnika infekcije (premda navedeno nije dokaz infekcije jer se radi o citološkoj metodi). Nakon toga slijedi palpacijski pregled kod kojeg ljekar uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u vaginu, a drugom rukom izvan preko trbuha opipava matericu i jajnike. Ovaj pregled takođe ne bi trebao biti bolan, a ako jeste, trebate to naglasiti i pokazati mjesto bolnosti.

Foto: Family circle

Važno je da se prilikom pregleda što više opustite. Naime, ako ste napeti, napeti su i mišići male karlice pa je zbog toga pregled otežan i bolan. Na kraju slijedi pregled ultrazvukom; sonda se uvodi u vaginu te detaljno pregledaju materica, jajnici i područje male karlice. Na kraju pregleda ponovo slijedi razgovor s ginekologom, kada će vam sve objasniti i po potrebi napisati, te preporučiti eventualno liječenje ili daljnje pretrage i postupke.

Iako ovo sve zvuči kao mnogo posla, ginekološki pregled traje 10 tak minuta. Ipak, rezultati PAPA testa se mogu čekati i nekoliko nedelja. Ukoliko je sve u redu, ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Kako izgleda prvi ginekološki pregled kod djevica?

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom, što posebno važi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije prvo upoznati svog ginekologa.

Prema anamnezi, te razlogu dolaska ginekologu, kod žena koje nisu imale polni odnos (djevice/virgo) odlučuje se je li ginekološki pregled potreban ili ne. Žene koje nisu imale polni odnos po pravilu se ne mogu pogledati kroz vaginu, stoga se pregleda samo spoljašnji polni organ (vizuelno) te himenalni otvor. Ukoliko je on prirodno spontano proširen ili je pukao na neki drugi način, pregled s može obaviti malim, za to predviđenim instrumentom. Ukoliko je himen intaktan, radi se rektalni pregled (dakle umjesto u rodnicu prstima se ulazi u debelo crijevo), te se na isti način pregledaju genitalni organi.

Ultrazvučni pregled takođe se ne može obaviti kroz vaginu, te se radi preko trbuha ili rektalno. Ako se ultrazvuk radi preko trbuha, žena mora doći pripremljena, jer se pregled radi uz napunjen mokraćni mjehur, što znači da je barem pola sata prije pregleda potrebno popiti što više tekućine. Nažalost, ovakav pregled nije uvijek uspješan, naročito kod žena sa debelim trbušnim zidom. Idealno je zato učiniti pregled rektalno, jer se na taj način materica i jajnici mogu vidjeti isto kao i kod vaginalnog pregleda. Današnje uzv sonde su tanke, te se bez problema mogu uvesti u debelo crijevo.

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom (naročito ako se ne radi o akutnom problemu), što naročito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije da se prvo upoznaju sa svojim ginekologom, da steknu povjerenje te (kad budu spremne) obave i pregled. A razgovorom možete dobiti vrlo važne informacije o reproduktivnom zdravlju, i važnosti redovnih ginekoloških pregleda.

 

Kako izgleda ginekološki pregled kod trudnica?

Kod svakog dolaska trudnica se pregleda vaginalno, uz procjenu zatvorenosti grlića materice.
Prvi pregled svaka trudnica bi trebala učiniti između 6. i 12. nedjelje trudnoće, kada se utrvrđuje trudnoća i njeno tačno trajanje. Na prvom pregledu potrebno je uzeti PAPA test (ukoliko je od posljednjeg uzimanja prošlo više od godinu dana), a ako je potrebno, i briseve grlića materice te osnovne laboratorijske pretrage. Poslednje pretrage uključuju kompletnu krvnu sliku, željezo u krvi, hormone štitnjače, šećer u krvi, urin, urinokulturu, pretrage na hepatitis B i C, pretrage na sifilis i toksoplazmozu, a takođe je potrebno odrediti krvnu grupu i Rh faktor. Uz osnovni ginekološki pregled, na prvom pregledu radi se i ultrazvuk, daju se savjeti o prehrani i ponašanju trudnice, kao i savjeti o ranim testovima u trudnoći za otkrivanje kromosomopatija.
Svakog puta trudnica se pregleda vaginalno, uz procjenu zatvorenosti grlića materice. Do 12. nedjelje trudnoće ultrazvuk se takođe radi vaginalnim putem, a od 12. nedjelje na dalje abdominalnim putem (preko trbuha). Tokom prvih 12 nedelja trudnoće, dovoljno je uzimati samo folnu kiselinu (400-800 mcg/dnevno), a kasnije po potrebi kompletne vitamine (uz dodatak omega tri masnih kiselina). Pregledi u trudnoći do 32. nedelje vrše se svake 4 nedjelje, kasnije oni budu učestaliji, tj. svake 3 nedjelje (a kako se trudnoća bliži kraju i svake 2 nedjelje). Od 38. nedjelje na dalje pregledi se vrše u trudničkoj ambulanti u bolnici u kojoj trudnica želi roditi.
Foto: Career girls
U okviru antenatalne brige standarno se preporučuje učiniti minimalno tri ultrazvučna pregleda tokom trudnoće. Između 9. i 12. nedelje trudnoće radi utvrđivanja i tačnog trajanja trudnoće, 19.-22. nedelja trudnoće kada se radi detaljniji pregled anatomije djeteta, te 29.- 32. nedelja kada se radi procjena težine i rasta djeteta. Naravno, pregledi ultrazvukom u današnje doba budu i češći, što zbog znatiželje majki, što zbog rizičnih trudnoća te uznapredovale medicine i ultrazvučne tehnologije. Dodatni pregledi pružaju sigurnost, kako trudnici tako i ginekologu koji vodi trudnoću.
Prilikom dolaska u ginekološku ordinaciju, prije svakog pregleda, mjeri se krvni pritisak trudnice, pregleda urin test trakicom, te se trudnica mjeri. Između 24. i 28. nedjelje trudnoće potrebno je učiniti OGTT (oralni test opterećenja glukozom) za otkrivanje dijabetesa (šećerne bolesti) u trudnoći. Sa 28. nedelja ponavljaju se laboratorijske pretrage te testovi senzibilizacije u Rh-negativnih trudnica. Sa 37. nedjelja potrebno je učiniti bris vagine/perineuma na beta-hemolitički streptokok grupe B (BHS-B). Naime, prenos navedene bakterije na novorođenče tokom porođaja može dovesti do rane novorođenačke sepse (1-2 na 1000 porođaja), a u slučaju pozitivnog nalaza liječi se davanjem antbiotika majci prije i neposredno tokom porođaja, što sprječava infekciju novorođenčeta.

Kako izgleda ginekološki pregled u žena starije životne dobi?

Ginekološki pregled u starijoj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na spoljašnji pregled polnog organa i vagine.

Kod žena u menopauzi javljaju se drugačiji problemi i tegobe u poređenju sa ženama reproduktivne dobi. Nažalost, u našim krajevima uobičajno je mišljenje da starije žene i žene u menopauzi ne moraju više obavljati ginekološke preglede, što je potpuno netačno i štetno – ne samo za zdravlje žene, već i za kvalitet života starijih žena. U starijoj životnoj dobi često se javljaju tegobe vezane uz menopauzu o kojima se malo priča, kao što su suvoća vagine, svrab i pečenje spoljnog polnog organa, te problemi sa inkontinencijom. Uz izražene navedene tegobe, tu su i klasični problemi u klimakteriju, kao što su valunzi, nesanica, umor, glavobolje, loše raspoloženje (depresija). To su sve razlozi za posjetu ginekologu.

Ginekološki pregled u toj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na pregledu polnog organa spolja i vagine, te se po potrebi koriste manji instrumenti. Takođe se uzima PAPA test i radi ginekološki ultrazvuk. Ukoliko je žena zdrava, i nema akutnih ginekoloških tegoba (uz uredne prethodne ginekološke preglede), pregled se može obavljati svake 2-3 godine.

Kako izgleda ginekološki pregled kod operisanih žena (žena bez materice i/ili jajnika)?

Bez obzira što žena više nema matericu i/ili jajnike, i dalje mora obavljati redovne ginekološke preglede, jer ona i dalje ima vulvu i vaginu koje takođe moraju biti pregledane. Ovim ženama i dalje se može uzeti Papa-test, bez obzira što nemaju grlić materice; u tom slučaju bris se uzima samo iz vaginalnog dijela. Takođe, mora se učiniti i ultrazvučni pregled male karlice kako bi se isključile promjene u ovom području. Ove žene takođe mogu obavljati preglede svake 2-3 godine.

Ginekološki pregled u svakom slučaju ne treba odglagati. Prirodno je da se žene ne raduju odlasku ginekologu, ali važno je da mu se posveti posebna pažnja i izgradi dobar odnos s ginekologom, jer ukoliko imate dobra iskustva, redovnije ćete i dolaziti na kontrole.

Patricia Senjanin Car, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije

Izvor: plivazdravlje.hr

2 thoughts on “Vodič za posjetu ginekologu- priprema, pregled i procedura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *