fbpx
ZDRAVLJE

Koliko je duboka vagina? I još 10 drugih stvari koje biste trebalo da znate

Činjenica ili fikcija?

Mnogo je zabluda oko toga kako vagina funkcioniše i kako treba da se brinete o njoj. Neki misle da su vagine neprestani otvoreni prostor (nije istina) ili da ima miris samo kada nešto nije u redu (takođe nije tačno).

Niste sigurni šta je činjenica ili fikcija? Nastavite da čitate spisak raskrinkanih mitova.

1. Koliko je dug vaginalni kanal?

Foto: getty images

Ne toliko dug. Vaginalni kanal je u prosjeku dugačak osam do šesnaest centimetara. Ako vam je potrebna vizuelna pomoć, to je otprilike dužina vaše ruke. Ali vaš vaginalni kanal može da promjeni oblik u određenim situacijama, na primjer tokom seksa ili porođaja.

2. Da li se produžava kada ste uzbuđeni?

Kada se seksate, vaš vaginalni kanal može da se izduži kako bi omogućio penetraciju. Seksualno uzbuđenje forsira vaš grlić materice i matericu da se podignu i sklone, što uzrokuje produženje gornje dvije trećine vagine.

Ali ako osetite da vam penis ili seksualna igračka pogađa vrat materice, to može značiti da vaše tijelo nije dovoljno uključeno da bi omogućilo punu penetraciju. Naravno, to nije jedini razlog – vaš vrat na grliću mogao bi vas dodirnuti kada je pritisak previše dubok ili ako su penis ili igračka veći od prosječne veličine penisa. To je oko trinaest centimetara kada je uspravan.

3. Kako se proteže zbog porođaja?

Via Giphy

Vaš vaginalni kanal i otvor vagine će se jako protegnuti da bi beba mogla da prođe kroz nju. Neke žene koje rode mogu primjetiti promjenu u vagini, poput osjećaja opuštenosti ili suvoće ili da izgleda šire nego prije. Takođe možete da osjetite bol. To je potpuno normalno.

Vaša vagina trebala bi postati čvršća u roku od nekoliko dana nakon porođaja, a vratiće se skoro u oblik prije porođaja otprilike šest mjeseci nakon porođaja. Iako izgled vaše vagine neće biti potpuno isti, biće prilično blizu.

4. Dakle, vagina se ne može trajno raširiti?

Ne nikako. To je jedna od glavnih zabluda o vaginama – nije ih moguće trajno produbiti. Vagine su elastične, tako da se mogu proširiti i povući natrag poput gumene trake.

Ako osetite da vam se vagina vremenom opušta, to može biti rezultat jednog od dva scenarija. Ako elastičnost vagine oslabi, možda se neće moći potpuno povući. To se može dogoditi ženama koje su imale više porođaja. Starenje takođe može oslabiti vaginalne mišiće, bez obzira na porođaj.

5. Da li radim Kegelove vježbe?

Vremenom mišići karličnog dna mogu da oslabe kao rezultat:

  • rođenja djeteta
  • hirurgije
  • starenja
  • naprezanje od konstipacije ili kašlja
  • dobijanja na težini
Foto: fustany.com

Kegelove vježbe mogu vam pomoći da ojačate mišiće karličnog dna, koji podržavaju vaš mjehur, matericu, rektum i tanko crijevo.

Takođe vam mogu pomoći da spriječite ili kontrolišete urinarnu ili fekalnu inkontinenciju.

6. Da li i klitoris postaje veći?

Da! Kada se uzbudite, klitoris će se nateći i povući, što znači da se sakriva ispod kapuljače. Klitoris se neće promjeniti u veličini tako drastično kao penis kada se seksualno stimuliše, ali definitivno povećava veličinu.

7. Izgledaju li svi djelovi žena isto?

Via Giphy

Ne, uopšte ne. Vaša vagina, usne, klitoris i svi ostali djelovi vaših genitalija su jedinstveni. Vaše usne su možda asimetrične ili klitoris može biti mali. Koža u ovom predjelu može biti čak i svetlija ili tamnija od vaše ukupne boje kože.

Iako mogu biti prosječne veličine i oblika, genitalije su zaista različite!

8. Zašto je koža dolje tamnija od ostatka mene?

Potpuno je normalno da koža vaših genitalija bude drugačije boje od ostalih. Na primer, neke žene imaju smeđe ili crvenkaste usne, dok druge mogu imati ružičaste ili ljubičaste usne.

Genitalije vam takođe mogu postati tamnije kada ste uzbuđeni. Protok krvi u područje može uzrokovati oticanje i promjenu boje vašeg klitorisa i unutrašnjih usana (labia minora).

Ali imajte na umu da ako je vaša vagina hronično ljubičaste boja, možda se suočavate sa infekcijom ili hroničnom iritacijom vulve poznatom kao lišajev simpleks. Ako ste zabrinuti zbog boje vagine, zakažite posjetu ljekaru.

9. Da li su stidna dlaka zaista potrebne?

Foto: quemas.mamaslatinas.com

Bilo da imate stidne dlake ili ne svodi se na stvar lične preferencije. One zapravo nisu neophodno za zdravlje vaše vagine.

Ali postoje određeni rizici uklanjanja stidnih dlačica, zavisno od metode. Na primjer, mogu se pojaviti simptomi poput pečenja, posjekotina ili svraba ako se dlaka ne ukloni pravilno.

10. Da li je tuširanje jedini način da bude čista?

Iako je tuširanje uobičajena praksa, ljekari preporučuju da ne usmjeravate mlaz jake vode na vaginu. Vagina se prirodno čisti, tako da nema potrebe za preuzimanjem dodatnih mjera.

Tuš vam zapravo može oduzeti prirodne, zdrave mikrobe, kao i privremeno promjeniti prirodnu kiselost i izazvati nagomilavanje štetnih bakterija. To znači da je vaša vagina podložna vaginalnim infekcijama i seksualno prenosivim infekcijama (SPI).

11. Da li ima drugačije mirise u različito doba mjeseca?

Potpuno je razumljivo zašto se možete čuditi ako iz vagine dođe miris. Ali istina je da je zapravo normalno da vagina ima neki miris.

Na primjer, možete primjetiti miris nakon promjene ishrane – bijeli luk, tunjevina i dodaci ishrani mogu imati takav efekat. Takođe je prirodno da se vaginalni miris tokom ciklusa mijenja u intenzitetu i mirisu.

Ali ako postoji trajan i neprijatan miris ili ako postoji gust ili zelenkast iscjedak, odmah potražite ljekara. Možda imate infekciju ili neravnotežu bakterija. Vaš ljekar može da vam propiše ljekove za pomoć u liječenju mirisa i osnovnog stanja.

Zaključak

Foto:.howdoimakemyvaginatighter.com

Dubina, miris i boja vagine, između ostalog, nisu isti za sve. Ali ako ste zabrinuti zbog svoje vagine, kao što je promjena boje ili pojava neprijatnog mirisa, razgovarajte sa ljekarom. Biće u stanju da vas uvjeri ili da je sve normalno ili će pokrenuti plan liječenja ako postoje medicinski problemi.

Bilo kako bilo, važno je zapamtiti da je svaka vagina različita – i to je potpuno u redu!

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *