fbpx
ZDRAVLJE

Pridržavajte se ovih 8 pravila za donji veš radi zdravlja vaše vagine! Vodič za čišćenje, održavanje i nošenje donjeg veša

Da li ikad pomislite: „Radim li pogrešno nešto sa donjim vešom?“ To je možda sastavni dio naše rutine, ali to nije nešto o čemu prosječni čovjek zna mnogo.

Na primjer, da li ste znali da postoje određene tkanine koje su zdravije za vas ili da je u određenim situacijama bolje da ne nosite donji veš uopšte ili da postoji neki rok trajanja donjeg veša?

Foto: getty images

Ova neizgovorena pravila donjeg veša mogu imati uticaja na vaše vaginalno zdravlje – i, u zavisnosti od stila, mogu čak i uticati na vaše raspoloženje!

Dakle, uradili smo mnogo istraživanja, iskopali nekoliko higijenskih studija donjeg veša i razgovarali sa babicama i ginekolozima da bismo prikupili osam pravila donjeg veša po kojima možete živjeti.

1. Generalno, birajte prirodne tkanine – posebno pamuk

Možda ste to čuli i ranije, ali uz sve simpatične stilove u raznim tkaninama, vrijedi ponovo reći: pamuk je najbolja tkanina za donji veš.

Vulva je veoma osjetljivo i nježno područje, slično usnama na vašem licu. Želite da prema njoj postupate nježno, objašnjava dr Alise Kelli-Jones.

A najjednostavnija, nježna tkanina koja dodiruje vašu kožu? Da, pamuk. Takođe je lagana i dobro upija, što može pomoći u spriječavanju infekcija.

“Budući da je zdravo da imate vaginalni iscjedak – slično vlazi koju uvijek imate u ustima, želite da vaše donje rublje nježno apsorbuje suvišnu vlagu”, objašnjava dr Kelli-Jones.

Sintetički materijali poput najlona i spandeksa ne dozvoljavaju koži da diše. Umjesto toga, oni hvataju toplotu i vlagu, stvarajući savršena mjesta za uzgoj bakterija.

2. Cilj je da svaki dan mijenjate donji veš, čak i više nego jednom ako želite!

Foto: ca.dhgate

Izgleda da obično nosimo jedan par donjeg veša dnevno i zatim ga stavljamo u veš kako bi se oprao. To možda nije uvijek potrebno. Na drugom kraju spektra, ne biste se trebali osećati ograničeno na samo jedan par dnevno.

Neki doktori kažu da se možete izvući ako nosite isto donje rublje dva dana zaredom ako nema puno pražnjenja ili znoja. Ali ako se počnete osjećati nelagodno zbog nakupljanja vaginalnog pražnjenja, možete ih mijenjati više od jednom dnevno, na šta Kelli-Jones stalno podsjeća svoje pacijente.

„Mnogim pacijentima smeta ta vlaga i sve vrijeme nose dnevne uloške“, kaže ona. „Mislim da ovo nije najzdravije ponašanje, jer dnevni ulošci mogu izazvati isušivanje i iritaciju. Pamučno donje rublje će riješiti ovaj problem i u redu je da ga mijenjate više od jednom dnevno. ”

Nakon što su ih nosili, bacaju ih u kopu da se operu. Za razliku od farmerki, donji veš ne bi trebalo da se oblači opet samo da bi se uštedjelo na pranju.

3. Budite bez donjeg veša noću da biste spriječili nakupljanje vlage

Via Giphy

Postoji puno rasprava oko toga da li je bolje otići u krevet bez donjeg veša ili ne.

Za one koji imaju zdravu vaginu, bilo koji izbor je u redu. Za one koji se imaju redovne bakterijske infekcije, odlazak u krevet bez donjeg veša može da napravi veliku razliku.

Odlazak u krevet bez platnene pregrade omogućava koži da diše preko noći i sprijačava nakupljanje vlage ili stvaranje okruženja za razmnožavanje bakterija.

„Verujem da područje vulve treba biti izloženo vazduhu, kao i bilo koje drugo područje na vašem tijelu“, kaže Kelli-Jones.

Ako vam se zaista ne sviđa osjećaj da ste goli, Kelli-Jones preporučuje nošenje lananih pidžama. Zapamtite samo ako idete bez donjeg veša, ali nosite donji veš druge vrste, potrebno ih je i često prati.

U osnovi, ne može vam škoditi da preko noći budete bez veša.

4. Udoban veš, koji kupi vlagu, je najbolji za vježbanje

Foto:lelong

Opet, da li ići bez donjeg veša ili ne kada vježbate je lični izbor. Ako nosite šorts u koji je ugrađeno donje rublje koje smanjuje vlagu, možete se odreći donjeg veša.

Nošenje nečega između vas i tkanine može biti udoban i još zdraviji način da se oznojite. Obično bi to bio visokotehnološki poliester koji je lagan i gladak.

Ako odlučite da nosite donji veš, dr Kelli-Jones napominje: „Najvažnija stvar je da se pobrinite da se dobro uklapa i da ne uzrokuje osipe ili žuljanje.“

5. Tange nisu zaista loše za vaše vaginalno zdravlje

Oduvek se pretpostavljalo da tange ne mogu biti dobre za zdravlje vaših nižih regiona.

Via Giphy

Međutim, studije nisu pronašle dokaze da tange uzrokuju vaginitis kvasca (IV), bakterijsku vaginozu (BV) ili infekcije mokraćnih puteva (UTI) – tri glavna problema sa kojima se suočavaju žene:

  • Studija ATrusted Source iz 2005 direktno je proučavala trakasto donje rublje i utvrdila da se mikrookruženje kože vulve nije promenilo usled stila donjeg veša. Donje rublje nije imalo uticaja na pH, mikroklimu kože ili aerobnu mikrofloru.
  • Nedavno istraživanje razmatralo je povezanost tangi sa UTI, BVs i IVs i, opet, nije pronašlo nikakve dokaze koji bi podržali pretpostavku da tange mogu uzrokovati ove probleme.

Umjesto toga, zaključili su da su seksualna ponašanja i izbor higijene prouzrokovali ova stanja.

Izbjegavajte ispiranje. studija iz 2011. posebno povezuje ispiranje sa povećanim BV. Svakodnevno kupanje malo je povećalo šanse za BV. BV nije bio povezan sa materijalom donjeg veša, jastučićima ili tamponima.

Zato se ne bojte nositi tange kada vam to odgovara.

6. Operite donji veš hipoalergenim sapunom

Sa svim vrstama donjeg veša treba rukovati nježnije od ostatka vaše garderobe, a ne samo sa vašim posebnim čipkastim, strukiranima gaćicama. To nije zato što su to vaše „delikatnosti“.

To je uglavnom zato što su oni dugo na vašem osjetljivijem području kože. Doktorica Kelli-Jones preporučuje upotrebu nježnog, hipoalergijskog sapuna za pranje, jer „bilo koji sapun ili hemikalija pored vulve mogu dovesti do iritacije, svraba, alergijskih reakcija“.

Najčišći način pranja donjeg veša

  • Nakon pranja, podesiti program sušilice na 30 minuta.
  • Bolesna cimerka ili član porodice? Ne odlažite donji veš na istom mjestu.
  • Ne miješajte kontaminirano donje rublje sa čistim donjim vešom ili sa pantalonama ako imate BV.
  • Perite donje rublje odvojeno od odjeće koja je kontaminirana drugim tjelesnim tečnostima.

Savjet stručnjaka: Zabrinuti za veš mašinu? Uključite ciklus sa vrućom vodom i izbjeljivačem (oko 1/2 šoljice izbjeljivača na potpuni ciklus pranja) kako biste očistili mašinu prije nego što ste postavili rublje.

7. Razmislite o zamjeni donjeg veša svake godine

Foto: amazon

Zvuči pomalo pretjerano, posebno za nešto što se tako redovno pere. Ali prema američkom Institutu za dobro domaćinstvo, čak i čisto donje rublje može da sadrži 10.000 živih bakterija.

Ovo je zato što u vodi za veš postoji bakterija – oko milion bakterija u samo 2 kašike korišćene vode! Dalje, oko 83 odsto „čistog“ donjeg veša sadrži 10.000 bakterija.

Osim bakterije, postoji mogućnost da vaš donji veš sadrži izmet. Prema dr. Gerbi, koji je za ABC News 2010. rekao, “ima oko desetine grama izmeta u prosječnom paru donjeg rublja.”

Mijenjanje donjeg veša svake godine nije opcija koja je najprikladnija za životnu sredinu, a ako nemate bakterijskih problema, možda nećete morati godišnje da čistite svoju fioku.

Ali ako često imate BV ili druge simptome, stručnjaci kažu da ćete možda željeti da zamjenite donji veš svake godine.

Najbolji način za pranje donjeg veša

Evo nekoliko preporuka za pranje:

  • Nakon pranja, uključite sušilicu na lagani program od 30 minuta: Jedan ljekar je rekao New York Times-u da sušenje tokom 30 minuta ili peglanje nakon pranja može da pomogne u smanjenju novih bakterija koje su se sakupile tokom pranja. “Toplina iz slabog ciklusa sušenja ili pegla bila je dovoljna da se veš oslobodi nagomilanih bakterija”, izjavila je doktorica.
  • Bolesna cimerka ili porodica? Nemojte odlagati veš u istu korpu: s bakterijama koje već plivaju u vašoj mašini, nema potrebe da rizikujete više.
  • Ne miješajte kontaminirano donje rublje sa drugim parovima ili pantalonama ako imate BV: Ovo je posebno važno za ljude koji peru rublje ređe. Napravite odvojeno pranje kako biste zadržali nivo bakterije niže i izbjegli sve veću kontaminaciju.
  • Perite donje rublje odvojeno od odjeće sa ostalim tjelesnim tečnostima: U bolničkim sredinama odvojeno perite odjeću koja je zagađena (povračkom, krvlju, urinom itd.). Učinite isto i sa svojim donjim vešom, posebno ako imate članove porodice koji rade u bolnici. Ako postoje druge tečnosti, usredsredite se da krv ili povraćku iz odjeće držite podalje od odjeće koju nosite na svojim privatnim djelovima.

8. Stil donjeg veša može uticati na vaše raspoloženje

Iako je (dobrim djelom) skriveno, donje rublje može igrati bitnu ulogu u vašem raspoloženju.

U američkoj anketi ShopSmart-a, 25 posto žena koje su se isto identifikovale otkrilo je da je na njihov raspoloženje uticalo “neprivlačno” ili donje rublje koje im u potpunosti ne odgovara.

Foto: cosmopolitan

Takođe su otkrili da se skoro polovina anketiranih žena (47 posto) osjećala seksi ili samopouzdanije kada nosi poseban par donjeg veša.

Nemojte potcjenjivati moć vašeg najintimnijeg odjevanja ili misliti da samo zato što ih niko ne vidi, ne moraju izgledati sjajno.

Ako ste se nekad osjećate neraspoloženo, okrenite se najseksepilnijim gaćicama koje posjedujete. One bi vam mogle pružiti dobar porast samopouzdanja.

Izvor: healthline.com

2 thoughts on “Pridržavajte se ovih 8 pravila za donji veš radi zdravlja vaše vagine! Vodič za čišćenje, održavanje i nošenje donjeg veša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *