fbpx
ZDRAVLJE

Da li dezedoransi mogu da uzrokuju rak dojke?

Antiperspirante i dezodoranse koristimo na području ispod pazuha koje je u neposrednoj blizini dojki. Zato što su sastojci ovih proizvoda potencijalno opasni, neki naučnici sugeršu njihovu povezanost sa rakom dojke (možete pročitati ovdje ili ovdje). Međutim, naučnih dokaza o razvoju raka dojke i dezodoransa za sada nema.

Šta znamo o sastojcima antiperspiranta i dezodoransa?

Foto: oekotest

Antiperspiranti su dizajnirani kako bi spriječili tijelo od znojenja. Onemogućuju znoju da dođe do kože. Jedan od njihovih sastojaka je aluminijum. Koristi se kao aktivni sastojak koji blokira pore u stvaranju znoja. Privremeno blokira znojne kanale u otpuštanju znoja na kožu. Neka istraživanja sugerišu da učestalo korištenje antiperspiranta s aluminijumom ima jednak učinak na organizam kao hormon estrogen, koji može podstaknuti rast stanica raka dojke.

Uz to, napominje se i mogućnost direktne aktivnosti aluminijuma u tkivu dojki. Ali, ni jedno istraživanje nije potvrdilo znatne štetne učinke aluminijuma na porast rizika obolijevanja od raka dojke. U studiji iz 2014. godine  stoji da nije pronađena direktna poveznica antiperspiranta i kozmetike koja sadrži aluminijum sa povećanim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Šta znamo o vezi antiperspiranta ili dezodoransa s rakom dojke?

Foto: fityourself.club

Samo je nekoliko istraživanja koja su proučavala moguću vezu raka dojke i antiperspiranta/dezodoransa. Jedna studija, objavljena 2002.godine , nije pronašla povećani rizik raka dojke među ženama koje su koristile antiperspirante/dezodoranse ispod pazuha.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku sa 813 žena koje su imale rak dojke, te 793 žene koje nisu imale istoriju bolesti povezanu sa ovim tipom raka.

Istraživanje koje je uslijedilo 2006.godine, takođe nije pronašlo povezanost između korišćenja antiperspiranta i rizika od raka dojke, iako je uključivalo samo 54 žene s rakom dojke i 50 zdravih žena.

Ovo su znakovi raka dojke (sem kvržice na grudima).

Godine 2003. izvršena je studija.
Istraživala se frekvencija brijanja pazuha i uporaba antiperspiranta/dezodoransa kod 437 žena koje su preboljele rak dojke.

Via Giphy

Rezultati su pokazali da su žene koje su koristile antiperspirante/dezodoranse učestalo ili su ih koristile u kombinaciji sa brijanjem već u ranoj dobi, ranije su i oboljele od raka dojke. Zato što je istraživanje retrospektivnog karaktera (prisjećanje ispitanica o navikama), rezultate studije ne možemo u potpunosti prihvatiti kao potvrde u povezivanju korištenja antiperspiranta/dezodoransa i većeg rizika obolijevanja od raka dojke.

Zato što su istraživanja na ovu temu često konfuzna te se međusobno ne nadopunjavaju, vidljiva je potreba za dodatnim istraživanjima koja bi mogla zaključiti postoji li veza korištenja antiperspiranta/dezodoransa i obolijevanja od raka dojke.

Zbog nesigurnosti u tačan zaključak svih informacija, preporučujemo da:

  • se držite izreke: „Bolje spriječiti nego liječiti“,
  • koristite antiperspirante/dezodoranse na prirodnoj bazi, koji u sastavu nemaju tragove aluminijuma,
  • u specijalizovanim prodavnicama i supermarketima pročitajte sastojke ili zatražite pomoć radnika u
  • pronalaženju antiperspiranta koji nema u sastavu moguće štetne sastojke,
  • naučite kako da napravite prirodni dezodorans kod kuće za 5 minuta  ili putem videa:

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *